Статті

Епідемія грипу в Україні

01/03/2016

У рамках освітнього проекту, започаткованого Медичним науково-виробничим об’єднанням «БІОКОН» та журналом «Фармацевт Практик» пропонуємо вашій увазі обговорення першої актуальної теми: «Епідемія грипу в Україні». Нагадуємо, що метою проекту є обмін думками, фахове спілкування між провізорами і фармацев- тами — працівниками першого столу. Нова рубрика буде своєрідним «вільним мікрофоном», адже всім охочим ми надаємо можливість висловитися і бути почутими. Ваша думка стосовно актуальних тем охорони здоров’я та роботи в аптеці для нас дійсно важлива.

Fomin_provisorАндрій Фомін, фармацевт ТОВ «Фармастор» (аптека «Доброго Дня»)

— У період епідемії грипу відвідувачі найчастіше звертаються із такими симптомами: біль у горлі, нежить, ломота у тілі. Як правило, вони не можуть чітко ідентифікувати причину свого захворювання — вірус це чи бактерійна інфекція, тому переважно акцентують на тій ознаці недуги, яка почала турбувати першою.

Тому фармацевт передовсім намагається з’ясувати, які саме фактори викликали нездужання пацієнта — переохолодження або, ймовірно, він контактував із іншими хворими людьми та заразився від них.

Якщо це вірусна інфекція, ми рекомендуємо засоби для етіологічного лікування плюс препарати для усунення конкретних симптомів залежно від ситуації — нежитю, кашлю, болю в горлі.

Насправді грип сам собою не є настільки тяжким, як можливі ускладнення від нього. Зокрема, отит (запалення середнього вуха), гайморит (запалення гайморових пазух) чи пневмонія (запалення легень). Зазвичай пневмонія розвивається за умови, коли хворий із загрозливими симптомами (висока температура тіла протягом кількох днів) лікується народними методами на власний розсуд і не звертається за кваліфікованою лікарською допомогою.

Відтак, ми рекомендуємо відвідувачу звертатися до лікаря, якщо ознаки недуги зберігаються більше 3 днів і супроводжуються високою температурою тіла (понад 38 °С), яка свідчить про приєднання до вірусної інфекції бактерійної.

Відпуск ліків для дітей (особливо від 1 до 4 років), вагітних і людей літнього віку потребує додаткових рекомендацій.

За рахунок швидкого метаболізму і анатомо-фізіологічних особливостей дітей раннього віку грип і важка застуда можуть провокувати у них тяжкі ускладнення — напади задухи. На жаль, цьогоріч від грипу на Київщині померло 17 дітей віком до 17 років. Тому батькам при перших же проявах захворювання треба без зволікань викликати дільничного педіатра.

Вагітним безумовно належить якнайшвидше звертатися до лікаря і категорично забороняється займатися самолікуванням.

У людей похилого віку грип і застуди перебігають тяжко, оскільки накладаються на низку набутих впродовж життя різної складності хронічних захворювань. Окрім того, пенсіонери змушені економити на ліках, тож, як це не прикро, застосовують не якісні противірусні засоби, а лише ті, які усувають симптоми.

Традиційно останніми роками відвідувачі аптек при лікуванні грипу надають перевагу вітчизняним лікарським засобам. І це абсолютно виправдано. Не можу сказати, що терапевтична дія ліків українського виробника поступається дії закордонних аналогів. Це якісні препарати, яким можна довіряти.

Наступною пропонуємо обговорити тему: «Догляд за шкірою весною».

Кожен, хто хоче стати учасником проекту, поділитися своїм досвідом і отримати подарунки від компанії «БІОКОН», можуть телефонувати за номером (044)4980672 або надсилати листи на електронну адресу: [email protected].

Дзвінки і листи читачів журналу приймаються до 18 березня!

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ