Лікарські засобиСтатті

Кеторол гель: надійний помічник при болю в суглобах і м’язах

13/12/2019

Кеторол гель: проблема літніх і молодих

У сучасній медицині проблема діагностики та лікування болю в спині належить до найактуальніших, про що свідчать дані світової статистики. Так, наприклад, у США та країнах Західної Європи поширеність болю в спині сягає 40–80%, він є другою за частотою після респіраторних захворювань причиною звернення до лікаря і третьою — госпіталізації. Найчастіше такий біль розвивається в працездатному віці від 20 до 50 років [1]. У 20% дорослих спостерігається періодичний, рецидивуючий біль у спині тривалістю 3 дні і більше [2].

Відомо, що в осіб літнього віку відбуваються зміни у кістково-м’язовій системі, що сприяє захворюванням опорно-рухового апарату. У зв’язку з глобальною тенденцією до загального старіння населення ця проблема є актуальною [3]. Проте від таких захворювань щороку потерпають чимраз більше молодих осіб. До факторів ризику зараховують малорухливий спосіб життя, травми і перенавантаження суглобів, часті ОРЗ і спадкові чинники [1].

Найбільш значущим симптомом захворювань опорно-рухового апарату з огляду на якість життя пацієнта є больовий синдром [4]. Відповідно здебільшого відвідувачі приходять в аптеку саме з приводу болю у суглобах і м’язах.

Кеторол гель: один препарат — три ефекти

Кеторол гель 2% — нестероїдний протизапальний препарат, який застосовують місцево при суглобовому та м’язовому болю. Він рекомендований при широкому спектрі захворювань опорно-рухового апарату: посттравматичних запаленнях та болю у м’язах, зв’язках, суглобах; пошкодженнях м’яких тканин, розтяжках, вивихах, бурситах, тендинітах, епікондилітах; запаленні синовіальної оболонки; остеоартритах поверхневих суглобів.

Діюча речовина препарату — ketorolac. 1 г гелю містить 20 мг кеторолаку трометаміну. Дія кеторолаку пов’язана із блокадою ферменту циклооксигенази у периферичних тканинах, внаслідок чого відбувається пригнічення біосинтезу простагландинів — модуляторів больової чутливості, терморегуляції та запалення. Завдяки цьому терапевтичний ефект розвивається якраз у зоні ураження [5].

Окрім того, до його складу входить ще один важливий компонент — диметилсульфоксид, який має здатність проникати через біологічні мембрани, включаючи шкіру [6]. Він посилює проникнення через неушкоджену шкіру інших препаратів, тобто роль диметилсульфоксиду у Кеторол гель — доставити діючу речовину крізь шкіру безпосередньо до уражених тканин.

Кеторол гель проявляє одночасно знеболювальний, жарознижувальний і протизапальний ефекти, а транспортуюча здатність диметилсульфоксиду посилює проникнення кеторолаку трометаміну крізь шкіру безпосередньо до джерела ураження [5].

Кеторол гель наносять 3–4 рази на добу на чисту та суху ділянку шкіри. Тривалість терапії залежить від показань та ефективності лікування. Він простий та легкий у використанні, має приємний запах та не залишає плям на одязі.

Засіб не рекомендований дітям, а людям літнього віку, з огляду на їхню особливу чутливість до дії фармпрепаратів, його варто використовувати з певною обережністю.

Кеторол гель

Література

  1. Поворознюк В.В. Боль в нижней части спины. Распространенность, причины, механизмы развития и особенности диагностики // Боль. Суставы. Позвоночник. — 2011; 1 (01).
  2. Алексеев В.В. Боль в поясничном отделе позвоночника: диагностика и лечение // Трудный пациент. — 2004; том 2, № 4
  3. https://www.who.int/topics/ageing/ru/
  4. Головач І.Ю., Чіпко Т.М., Семенів І.П., Авраменко О.М., Лазоренко О.О. Оцінка нейропатичного болю у пацієнтів з хронічним суглобовим синдромом // Український ревматологічний журнал. — 2015; № 60 (2)
  5. Інструкція для застосування препарату КЕТОРОЛ ГЕЛЬ Гель 2 % по 30 г у тубах №1.
  6. https://ru.wikipedia.org/wiki/Диметилсульфоксид

Реклама лікарського засобу, яка розміщується у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів або матеріалах, які розповсюджуються на спеціалізованих заходах на медичну тематику. Перед призначенням ознайомтесь з повним текстом інструкції до медичного застосування.

Р.П. UA/2566/03/01. Затверджено наказом МОЗ України № 1116 від 20.09.2017 р.

“Фармацевт Практик” #12′ 2017

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ