профілактика і лікуванняСтатті

Кавуни: спокуса для ласунчиків

16/09/2022

Батьківщиною кавуна є Південна Африка. На відміну від динь та гарбузів, рід кавун (Citrullus) різноманітністю видів не відрізняється: їх лише три. Дикий колоцинт з Наміба та Калахарі зміг окупувати майже всі відомі пустелі Середньої Азії, Африки, Індії і навіть Австралії. В давнину його використовувалися як джерело води. Другий вид — цитронний — більше відомий в Америці. Крім диких плодів, дає кормові та цукатні сорти, багаті на пектин. Але головний — шерстистий кавун. Саме його різновидами ласують люди у всьому світі

Не тільки десерт

З давніх-давен відомі лікувальні властивості кавуна. Складаючись на 80% з води, він активно виводить зайву рідину із організму. Цукристість кавуна обумовлена наявністю сахарози, глюкози та фруктози. А оскільки 30-40 г фруктози засвоюється організмом без витрат інсуліну, то кавун можуть їсти навіть хворі на інсулінозалежний діабет (200-300 г ягоди на день). В кавуні присутні пектин, вітаміни B1, В2, С, PP, фолієва кислота, каротин, мікроелементи магній, залізо. Тож кавун може стати в нагоді для стабілізації артеріального тиску, жовчовиділення та деактивації холестерину, зв’язування солей щавлевої кислоти (оксалатів) та запобігання утворенню каменів у нирках, зниження нервової збудливості, зняття м’язових спазмів, нормалізації моторики кишечнику.

У народній медицині сік кавуна та його м’якоть рекомендують для вгамування спраги при гарячкових станах. Сечогінна дія продукту буде корисною при набряках, пов’язаних із захворюваннями серцево-судинної системи та нирок (відвар свіжих або сушених кавунових кірок готують у співвідношенні 1:10).

Кавун також ефективний у випадках, коли людина піддається виробничим чи побутовим (наприклад, алкогольна) інтоксикаціям. Для загального очищення організму за відсутності протипоказань застосовується так зване кавунове голодування, коли протягом 3-4 днів у їжу вживаються лише кавуни та чорний хліб. Адже 100 г кавуна міститься всього 38 калорій!

Кавун-косметолог. Очищувальну та поживну маску можна приготувати з м’якоті та кісточок кавуна.

        1. Одну чашку м’якоті кавуна збити до однорідної маси. Можна додати йогурт (для жирної шкіри) чи банан (для сухої шкіри). Отриману масу покласти на обличчя та зверху накрити рушником. Змити маску за 15 хвилин.
        2. Насіння кавуна подрібнити в кавомолці. В отриману масу додайте кип’ячену теплу воду і накладіть маску на обличчя на 10-15 хвилин.
        3. При почервонінні шкіри, сонячних опіках ефективні маски із суміші м’якоті кавуна та огірка, взятих у рівних частинах. Маска накладіть на шкіру на 20 хвилин

SOS! Врятуйте наші животи!

На жаль, ніхто не може гарантувати якість кавуна на 100%, крім тих випадків, коли ви особисто виростили його на власних сонячних грядках. Щоб ягода швидше дозрівала і набирала масу, «умільці» перегодовують її добривами, переважно азотними (нітрати натрію, калію, амонію, кальцію). Нестача сонця і велика кількість вологи сприяють накопиченню їх у м’якоті рослини, а збільшення термінів зберігання підвищує їх вміст у кілька разів.

Оскільки наслідки від споживання неякісного продукту дуже серйозні, не варто пропонувати кавун дітям молодше двох років. Чим менше дитина, тим менш захищений її організм від несприятливих впливів — мікробів, нітратів, токсинів, тим важчими можуть бути наслідки отруєння.

Залежно від кількості шкідливого агента, що потрапив в організм, від віку та індивідуальної стійкості, захворювання може протікати в різних формах. При легкій формі спостерігаються слабкість, млявість, нудота, 1-2-кратне блювання та (або) 1-2-кратне рідке випорожнення. Тяжкі розлади супроводжуються різко вираженою слабкістю, головним болем, високою температурою, багаторазовими блюванням і випорожненням, що призводить до зневоднення організму.

Дітям 2-3 років достатньо 80-100 г кавуна на день, для дитини 3-6 років – 100-150 г.

Поради любителям кавунів

  • – Перед тим, як розрізати кавун, не забувайте його ретельно вимити теплою водою з милом.
  • – Розрізаний кавун зберігайте лише у холодильнику.
  • – Нітрати в плоді накопичуються переважно біля шкірки.
  • – При виборі кавунів слід уникати надто маленьких та надто великих.
  • – Чим легше великий кавун, тим він більш стиглий.
  • – Сухий хвостик та світлі плями на боці – ознака стиглості.
  • – Стиглий кавун має тверду блискучу кірку, яку важко проткнути нігтем.
  • – Якщо постукати, стиглий кавун має не глухий, а чистий, дзвінкий звук.
  • – Кавун двостатева ягода. У «чоловічої» особини низ опуклий, а кружечок на ній маленький. У «дівчат» низ більш плаский, а кружечок широкий. «Дівчатка» вважаються смачнішими: кісточок у них менше, а цукру більше.

Кавун цінний і смачний продукт, здатний принести справжнє задоволення. Але тільки в тому випадку, якщо він правильно вирощений, правильно зберігався, правильно продається і вживається в їжу.

Підготувала Міра Фельдман

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ