Актуально

Міжнародне партнерство: лікарні-побратими

18/09/2023

25 українських лікарень отримали побратимів за кордоном

В рамках ІІІ саміту перших леді та джентльменів відбувся Сателітний саміт міністрів охорони здоров’я 14 країн. Він дав старт великому проєкту: Програмі міжнародного медичного партнерства. Лікарні з різних областей України підписали меморандуми про співпрацю з провідними клініками світу.

— Через повномасштабну війну наша медична система щодня змушена долати нові виклики, — говорить Олена Зеленська. — Ворог убиває медиків просто на робочому місці, нищить обладнання й намагається завдати максимальних втрат медичній системі. Тому сьогодні наші медзаклади як ніколи потребують надійного плеча підтримки. Програма міжнародного медичного партнерства передбачає підписання меморандуму про співпрацю між конкретними медичними закладами — українським та закордонним. Тобто український медзаклад отримає «побратима» за кордоном, із яким обмінюватиметься досвідом, перейматиме найкращі практики, стажуватиме медиків тощо.

У рамках саміту укладено 25 угод про міжнародне медичне партнерство між українськими та іноземними медзакладами: від Польщі до Канади.

— Жодна медична система не в змозі самотужки впоратися з тими викликами, які щодня ставить перед нами повномасштабна війна та жорстокість агресора. Започаткована сьогодні глобальна мережа міжнародного медичного партнерства буде розширюватися. Якісна сучасна медична система — наша мета. Попри всі складнощі, виклики та умови ми рухаємося вперед, – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Побратимами українських лікарень стали медзаклади Франції, Литви, Латвії, Молдови, Північної Македонії, Польщі, Австрії, Данії, Естонії, Ірландії, Швеції, Іспанії, Канади, Ізраїлю та Нідерландів. З українського боку до партнерства долучилися медзаклади з Київської, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Львівської, Тернопільської, Вінницької, Рівненської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Співпраця в рамках міжнародного медичного партнерства передбачатиме:

  • Залучення іноземних фахівців до роботи в Україні.
  • Обмін досвідом під час стажувань. Проведення спільних наукових досліджень, науково-практичних конференцій, освітніх заходів.
  • Менторинг та телемедичні консультації.
  • Написання спільних заявок на проєктну/дослідницьку діяльність, написання спільних наукових публікацій.

За матеріалами МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ