СтаттіФітотерапія

Чарівна травнева лісова красуня – конвалія

27/04/2019

Уже скоро настане довгоочікуваний травень — час, коли безліч відтінків розквітлого бузку, яблунь, тюльпанів, що буяють у садах і парках, так милують наш зір. А от серед лісових рослин, цвітіння яких припадає саме на цей місяць, найчарівнішою вважають конвалію. У Франції навіть існує давня традиція: кожного року в першу неділю травня відзначати свято конвалії, яка символізує чистоту, вірність, ніжність і любов. Але ця рослина є ще й цінною лікарською, про деякі особливості поводження з якою необхідно знати кожному

Конвалія: улюблена й шанована

Конвалія є не лише улюбленою, але й вельми шанованою рослиною у народів багатьох країн світу. Так, її зображення можна побачити на гербах таких європейських міст, як Меллеруд у Південно-Західній Швеції, Луннер у Норвегії, Вейлар у Німеччині. А у США конвалія є символом штату Массачусетс, оскільки індіанці, які там мешкають, вважають цю рослину священною.

У Голландії існує такий звичай: відразу після весілля молодята мають висадити у своєму саду конвалію, щоб їхня любов не згасла, й кожної весни знову відроджувалася з новою силою.

У деяких старовинних книжках можна побачити портрет Миколи Коперника, де його зображено з букетиком конвалій у руках. Здавалося б, яке відношення мають ці ніжні романтичні квіти до великого астронома? Справа в тому, що для своїх сучасників Коперник був не стільки астрономом, скільки спеціалістом з правознавства й дуже шанованим лікарем, а конвалії на той час вважалися символом медицини: їх дарували найкращим з ескулапів.

Про конвалії, як улюблені квіти, писали Леся Українка, Афанасій Фет, Олександр Купрін, царем квітів називав їх Петро Чайковський.

Конвалія: багата на назви та міфи

Великий шведський ботанік — «батько систематики» Карл Лінней дав назву цій рослині «Lilium convallium», що означає «лілея долин». Дійсно, конвалію спочатку було віднесено до родини лілейних, й в усіх довідниках так значилося понад два століття, але нині вона належить до родини холодкових й носить назву «конвалія звичайна» або «конвалія травнева» (Convallaria majalis). В Україні ця рослина зростає по всій території у світлих мішаних і листяних лісах, серед чагарників, й має у деяких місцинах ще й такі назви, як «кукурічка» та «маївка». А от болгари називають конвалію «сльоза дівчини», німці ж — «травневий дзвіночок».

Читайте також: Зачем пахнут растения?

У християнській міфології конвалії — це гіркі сльози Богородиці, котрі вона проливала біля хреста, на якому був розіпнутий її син. Ці сльози, падаючи додолу, перетворювалися на прекрасні квітки, що згодом ставали червоними, як краплі крові, плодами.

У Німеччині існує повір’я, що світлими місячними ночами, коли землю охоплено глибоким сном, діва Марія із вінцем на голові з блискучих як срібло конвалій з’являється перед небагатьма обраними праведниками.

Як у офіційній, так і в народній

Що стосується хімічного складу конвалії звичайної, то її надземні частини містять серцеві глікозиди (конвалятоксин, конвалозид, валаротоксин тощо), сапонін конвалярин, флаваноїди (3-глікозиди ізорамнетину, кверцетину і кемпферолу), яблучну і лимонну кислоти. У квітках, крім того, є ефірна олія.

Препарати конвалії широко застосовують при лікуванні серцево-судинних захворювань, оскільки вони регулюють діяльність і підвищують тонус серця, заспокійливо діють на ЦНС, збільшують діурез. За характером дії вони подібні до строфантину: при внутрішньовенному введенні їхня дія на організм настає через 3–10 хв, досягає максимуму через 1–2 год й триває протягом однієї доби. При пероральному прийомі ефективність препаратів конвалії знижується й на перший план виступає їхня седативна дія. Настойку конвалії призначають при гострій і хронічній серцевій недостатності, кардіосклерозі, вадах та неврозах серця. Траву конвалії введено до фармакопей 13 країн світу.

Рослина є вельми токсичною, навіть випита вода, в якій стояв букет конвалій, може спричинити серйозне отруєння, також небезпечним може виявитися й тривале вдихання її ароматів

Значно ширше використовують конвалію в народній медицині. Всередину настойку з квіток вживають як сечогінний засіб при різних хворобах сечостатевих органів та при набряках, при хворобах шлунка і кишкових коліках. Настій з трави конвалії застосовують як серцевий і снодійний засіб. У поєднанні з іншими лікарськими рослинами (валеріаною, кропивою собачою, глодом, м’ятою перцевою, мелісою тощо) її застосовують при тиреотоксикозі, епілепсії, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, для збільшення сечовиділення, при серцевій недостатності, при різних нервових станах, безсонні тощо.

Однак препарати конвалії протипоказані при органічних змінах у серці й судинах, гострому міокардиті, ендокардиті та при різко вираженому кардіосклерозі. Крім усіх вищезазначених випадків, неочищені від сапонінів препарати конвалії суворо протипоказані при катарі травного тракту та при гострих захворюваннях печінки і нирок.

Важливо пам’ятати, що через високу активність складових конвалії застосування всіх препаратів та зборів обов’язково має бути узгоджено із лікарем.

Конвалія

Конвалія: важливі особливості

Необхідно ще раз нагадати про те, що всі частини конвалії є отруйними. Рослина є вельми токсичною, навіть випита вода, в якій стояв букет конвалій, може спричинити серйозне отруєння, також небезпечним може виявитися й тривале вдихання її ароматів. Особливо уважними треба бути батькам під час прогулянки з дітьми в лісі в період дозрівання плодів конвалії, адже ці яскраво-червоні бусинки виглядають так привабливо. Для маленької дитини «дегустація» навіть двох-трьох таких «ягідок», скоріше за все, призведе до госпіталізації.

Читайте також: Лекарственные растения: что мы знаем об их названиях?

Цікаво зазначити, що незважаючи на високу токсичність всіх частин конвалії для людей, тварин та птахів, природа розпорядилася досить дивно: деякі з диких тварин можуть вживати цю рослину без будь-якої шкоди для себе, а, можливо, й з метою лікування. Так, наприклад, плямистий олень може із задоволенням їсти листя конвалії, а лисиця не лише куштує червоні плоди цієї рослини, але й любить посидіти в центрі поляни в період її цвітіння, вдихаючи аромати.

За збереження первоцвітів

Цікавою конвалія є й для парфумерів. Свіжі квіти піддають перегонці й одержують цінну ефірну олію, яку застосовують для виготовлення парфумів найвищої якості. Не дивно, що починаючи з XVI ст. конвалію введено в культуру. У наш час виведено багато різноманітних сортів цієї рослини, у тому числі махрових, з рожевими квітками й строкатим листям, але нема милішої та чарівнішої за ту конвалію, що виросла в природних умовах, на волі. Запаси цієї рослини кожного року стають все меншими, тому варто дуже бережно ставитися до цього прекрасного дару природи.

subscribe

В Україні до Червоної книги конвалію не занесено на відміну від цілої низки інших первоцвітів, але вона підлягає охороні як рідка, тому торгівлю нею заборонено. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення не лише на торговців, а й на покупців цих квітів має накладатися штраф. Але будь-які заборони не стануть ефективними, допоки ми не усвідомимо, що тільки сумлінне ставлення до навколишнього середовища дозволить не лише нам, але й нашим дітям, онукам та правнукам милуватися навесні первоцвітами, у тому числі й чарівною лісовою конвалією.

Читайте також: Лекарственные растения: загадки старины глубокой

Підготував Руслан Примак, канд. хім. наук

“Фармацевт Практик” #4′ 2019

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ