АктуальноНовини

БЕЗПЕЧНИЙ ІНТЕРНЕТ

07/02/2022

День безпечного інтернету відзначають у світі з ініціативи мереж Insafe та INH та за підтримки Європейської комісії з просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій. В Україні цей День відзначають за підтримки компанії «Майкрософт Україна» від 2009 р. Перейматися проблемою безпеки у всесвітній мережі почали ще 17 років тому, адже, за даними ООН, 70,6% користувачів Інтернету 15-24 років піддаються загрозі залякування та переслідувань

Правила безпеки в інтернеті

  • – Не залишайте власні персональні дані на неперевірених сайтах
  • – Ніколи і нікому не повідомляйте CVV-код та термін дії банківської карти
  • – Звіряйте гіперпосилання і наповнення сайтів із відповідними офіційними даними компаній
  • – У разі отримання неоднозначних повідомлень не здійснюйте оплати до повного з’ясування ситуації
  • – Не здійснюйте передоплату у сумнівних інтернет-магазинах
  • – Не відгукуйтеся на вакансії, які обіцяють великі гроші, якщо перерахуєте завдаток

Лікар Google

Самолікування, зокрема і з огляду на рекомендації, знайдені в інтернеті, може бути небезпечним для вашого здоров’я.

За словами ексміністра охорони здоров’я України Уляни Супрун, кілька років тому було проведене масштабне дослідження, під час якого опитали 12 тис. людей з 12 країн світу. Майже 50% опитаних повідомили, що вони завжди вивчають медичну інформацію, пов’язану із різними захворюваннями, в інтернеті. Але тільки 25% опитаних перевіряли правдивість даних і брали до уваги репутацію джерела інформації. У такий спосіб сформувався новий алгоритм поведінки людей: за своїми симптомами знайти назву захворювання в інтернеті, поставити собі діагноз та розпочати лікування на власний розсуд. На жаль, як правило, лікарі у цьому ланцюжку відсутні.

У чому небезпека такого самолікування? Попри те, що чимало інформації може бути дійсно корисною, людина без медичної освіти у багатьох випадках хибно розцінює помірні або уявні симптоми і дійсно може страждати від вигаданих «серйозних» недуг. А це тягне за собою гіпертрофоване занепокоєння і спроби лікування захворювань, яких насправді не існує.

Тому, якщо ви все-таки намагаєтеся знайти інформацію про те чи інше захворювання в інтернеті, беріть до уваги авторитетність ресурсу, посилання на наукові дослідження та статті. Та у будь-якому разі порадьтеся з приводу одержаної інформації з лікарем.

Особливої актуальності проблема псевдомедичних сайтів та достовірності інформації, пов’язаної зі сферою охорони здоров’я, набула в часі пандемії COVID-19. Ще 2 роки тому корпорація Google заборонила рекламу сайтів, які розповсюджували непідтверджені теорії стосовно нового вірусу. Її політика недопущення реклами сайтів із псевдомедичними теоріями, які можуть загрожувати здоров’ю людей, зумовила блокування понад 200 млн таких рекламних оголошень. Додаткові обмежувальні заходи вживалися щодо розповсюдження конспірологічних теорій про намір засновника Microsoft Білла Гейтса імплантувати людям мікрочіпи під прикриттям масової вакцинації від коронавірусу.

Читайте також: Інтернет-залежність руйнує психіку людини

Ліки через інтернет

Заборона на торгівлю ліками через інтернет до пандемії коронавірусу діяла в багатьох країнах. Так уряди убезпечували своє населення від ймовірного придбання фальсифікованих лікарських засобів. У 2013 р. ВООЗ створила Глобальну систему з нагляду та моніторингу з метою відстеження якості ліків, які продаються через інтернет.

Сьогодні купити ліки через інтернет можна 3-ма способами:

  1. На сайті аптечної мережі замовити препарати і викупити їх безпосередньо в аптечному закладі, причому дешевше, ніж офлайн.
  2. Здійснити замовлення ліків на інформаційному ресурсі, так званих сайтах-агрегаторах, де акумулюються дані про ціни в різних аптечних мережах. Замовлення викуповує і доставляє кур’єр.
  3. Купити ліки на сайті, який паралельно здійснює продаж інших товарів. У такому випадку якість ліків, їх безпечне зберігання і доставка не гарантуються.

За словами Сергія Лебедя, начальника Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області, з 24 грудня 2021 р., відповідно до запроваджених змін  до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), Держлікслужба розпочала прийом заяв з ліцензування електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Перелік аптек, які мають право продавати ліки через власний сайт в інтернеті, невдовзі можна буде переглянути на офіційному сайті Держлікслужби України. Це ліцензовані аптечні заклади зі стаціонарними приміщеннями. При цьому ліцензіат має бути внесений до Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Аптека повинна надати такі відомості:

  • – назва суб’єкта господарювання;
  • – адреса та місце здійснення діяльності (із зазначенням аптечних закладів, з яких доставляють лікарський засіб);
  • – дата початку діяльності з електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами;
  • – адреса вебсайту, що використовується для цих цілей;
  • – електронна медична інформаційна система, що використовується для цих цілей (за наявності).

Яка інформація обов’язково має бути на сайті аптеки

  • – логотип із гіперпосиланням, що відображається на кожній сторінці вебсайту та переводить споживача на сторінку Переліку суб’єктів господарювання, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами;
  • – контактні дані органу ліцензування, органів державного контролю якості лікарських засобів;
  • – повідомлення про надання консультації фармацевта (за потреби) під час замовлення лікарського засобу через вебсайт аптечного закладу;
  • – вартість доставлення лікарського засобу;
  • – опис, зображення і порядок використання логотипу для ідентифікації ліцензіатів, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Хто має право доставляти ліки

Доставляти ліки може сама аптека винятково зі стаціонарних відділень аптечних закладів, внесених до Переліку онлайн-аптек або поштові відділення.

Аптека повинна мати службу доставки з обладнанням для транспортування або договір з поштовим оператором. Місце доставлення – адресно або до відділення оператора, наприклад

«Укрпошти» чи «Нової пошти». Також таке право мають оператори, внесені до Єдиного державного реєстру операторів поштового зв′язку. Вони повинні бути відповідно обладнані, щоби забезпечити дотримання належних умов зберігання лікарських засобів.

Які ліки не можна придбати через інтернет

  • – рецептурні лікарські засоби у разі відсутності електронного рецепта;
  • – лікарські засоби, які містять наркотичні, психотропні речовини й прекурсори (якщо у виробника немає спеціальної ліцензії);
  • – сильнодіючі, отруйні, радіоактивні та імунобіологічні препарати, заборонені до відпуску у звичайних аптеках.

За якість лікарських засобів, придбаних через інтернет, відповідає аптечний заклад. У разі сумнівів покупець може надати препарат до територіальної Держлікслужби, яка на час перевірки накладає заборону на відпуск певної серії лікарського засобу.

Якщо аптечна мережа має власний підрозділ з доставки, вона відповідає за дотримання умов транспортування також.

Якщо аптека укладає договір з операторами поштового зв’язку, то відповідальність за належне транспортування медикаментів лягає на них.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ