Лікарські засобиСтатті

Магнікор – ефективна профілактика серцево-судинних катастроф

17/09/2019

Всі, напевно, чули, що Україна займає перше місце в Європі за рівнем смертності від серцево-судинних захворювань (ССЗ). Однак, далеко не всі усвідомлюють, що значну частину цих смертей можна попередити [1]. Досвід розвинених країн світу переконливо демонструє: прості та цілком доступні профілактичні заходи допомагають зберегти здоров’я та збільшити тривалість життя. Кожна людина має усвідомити відповідальність за власне здоров’я, отримати фахову консультацію та за необхідності – високоякісні лікарські засоби. Важливу роль в цьому процесі відіграють фармацевти та провізори.

Хто в групі ризику?

Кому з відвідувачів аптеки треба нагадати про необхідність профілактики ССЗ? Насамперед пацієнтам з артеріальною гіпертензією, цукровим діабетом, дисліпідемією, порушенням функції нирок (про наявність цих хвороб провізор може судити з переліку лікарських засобів, які купує пацієнт), ожирінням. Також вагомими чинниками ризику ССЗ є куріння, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність, інфаркт міокарда принаймні у одного з батьків, брата або сестри у віці до 55 років. З урахуванням того, що з віком ризик ССЗ зростає у кожного з нас, інформувати про важливість профілактичних заходів варто всіх людей ≥ 55 років незалежно від наявності інших чинників ризику.

Для оцінки сумарного ризику ССЗ фахівці використовують спеціальні номограми [2], але наявність у пацієнта кількох із зазначених вище чинників ризику зазвичай вказує на високий або дуже високий ризик серцево-судинних катастроф та потребує термінових дій.

Правила, які рятують життя

Є кілька правил, яких кожному слід дотримуватися для збереження здоров’я, а також для зниження серцево-судинного ризику [2]:

  • правильний раціон (збалансований, багатий фруктами та овочами, продуктами з цільного зерна та бобовими, з обмеженим споживанням солі, цукру, жиру, алкоголю);
  • регулярна фізична активність (мінімум 30 хв щоденно помірних навантажень);
  • підтримання нормальної маси тіла;
  • відмова від куріння (зокрема пасивного);
  • регулярний контроль показників артеріального тиску, рівня ліпідів та глюкози у крові з обов’язковою їхньою корекцією за наявності відхилень від норми.

Медикаментозна профілактика серцево-судинних ускладнень включає призначення антигіпертензивних засобів, статинів або гіпоглікемічних засобів при відповідних захворюваннях.

Особливе значення для профілактики ССЗ має антитромботична терапія з використанням ацетилсаліцилової кислоти (АСК) — ефективного антиагреганта, що має великий досвід застосування.

Щоб тромби не стали проблемою

Відомо, що розвиток тяжких ССЗ — ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, ішемічного інсульту тощо — пов’язаний з процесами тромбоутворення, які спричиняють порушення кровопостачання серця та головного мозку. В процесі тромбоутворення беруть участь численні медіатори, але умовно його можна представити як порушення балансу між тромбоксаном А2, який є індуктором агрегації тромбоцитів і звуження судин, та простацикліном PGI2, який чинить антитромботичний ефект і сприяє розширенню судин. Обидві молекули утворюються з арахідонової кислоти за участі ферменту циклооксигенази (ЦОГ), але якщо за синтез тромбоксану А2 в тромбоцитах відповідає його ізоформа ЦОГ-1, то за синтез простацикліну в ендотелії — ЦОГ-2.

АСК є інгібітором обох ізоформ ЦОГ, але в низьких дозах (75–150 мг) вона блокує лише ЦОГ-1, завдяки чому ефективно зменшує тромбоутворення та знижує ризик серцево-судинних катастроф [3].

Магнікор — профілактика, доступна кожному

Для ефективної профілактики важливо не тільки своєчасно порекомендувати пацієнту АСК, а й правильно обрати препарат. При цьому варто звернути увагу на дозування АСК, лікарську форму, безпеку та якість препарату. Всім вказаним вимогам відповідають препарати Магнікор (75 мг АСК) та Магнікор форте (150 мг АСК) виробництва АТ «Київський вітамінний завод». Якість препарату гарантують його європейське походження АСК, а також авторитет виробника.

Магнікор рекомендований для первинної профілактики інфаркту міокарда та ішемічного інсульту пацієнтам старше 50 років з високим серцево-судинним ризиком (артеріальна гіпертензія, гіперхолестеринемія, цукровий діабет та ожиріння), а також за наявності даних спадкового анамнезу [4].

Крім того, Магнікор показаний для вторинної профілактики тромбоутворення пацієнтам, які перенесли гострий коронарний синдром, транзиторну ішемічну атаку або гостре порушення мозкового кровообігу, а також при захворюваннях периферійних артерій [4].

Магнікор починає всмоктуватися ще в шлунку, що забезпечує пікову концентрацію АСК в плазмі крові вже через 30–40 хв після прийому препарату. Це вигідно відрізняє Магнікор від препаратів АСК в кишковорозчинній оболонці, яка може зменшувати біодоступність АСК [5]. Наявність Магнікору в двох дозуваннях — 75 і 150 мг — забезпечує зручність прийому препарату.

Важлива перевага Магнікору — його доступність. З огляду на те, що профілактика ССЗ передбачає пожиттєвий прийом АСК, це значно підвищує прихильність пацієнтів до прийому препарату.

Література

  1. ВОЗ: Что можно сделать для профилактики инфаркта и инсульта?.
  2. ВОЗ: Карманное пособие по оценке и снижению риска сердечно-сосудистых заболеваний, 2007.
  3. Collaborative meta-analysis of randomised trials of antiplatelet therapy for prevention of death, myocardial infarction, and stroke in high risk patients. Antithrombotic Trialists’ Collaboration // BMJ. – 2002. – Vol. 324. – P. 71-86.
  4. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу Магнікор (Р.П. МОЗ A/11211/01/01 від 27.07.2015).
  5. Sagar KA and Smyth MR. A comparative bioavailability study of different aspirin formulations using on-line multidimensional chromatography // J. Pharm. Biomed. Anal. – 1999. – Vol. 21. – Р. 383-392.

Магнікор

Реклама лікарського засобу.

Р.П. МОЗ України № UA/11211/01/01 від 27.07.2015; № UA/11211/01/02 від 04.08.2015.

“Фармацевт Практик” #9′ 2018

Цікаві факти

  • Лікування гарячки відваром вербової кори практикували ще давні шумери та єгиптяни. Із розвитком наукових знань наприкінці XVIII століття з вербової кори було виділено активний інгредієнт – саліцин, а у 1838 році італійський хімік Рафаель Піріа вперше виділив саліцилову кислоту у стабільній формі, придатній для очищення. Синтезувати ацетилсаліцилову кислоту зміг лише через 20 років Шарль Фредерік Жерар. А от «батьком» всім відомого лікарського засобу є Фелікс Хоффманн, який у 1897 році створив препарат у лабораторії компанії Bayer. Згідно законів Німецької імперії, патент на хімічні сполуки не видавали, зареєструвати можна було тільки торгову назву. Так народився аспірин.
  • Вивчення властивостей ацетилсаліцилової кислоти не припинялося з тих часів. Результати дослідження вчених знайшли відображення у нових показаннях до застосування цього препарату. Так, Джон Роберт Вейн у 1971 році виявив здатність аспірину знижувати ризик тромбоутворення. За ці дослідження вчений разом із Суне Бергстрьомом та Бенгтом Самуельсоном отримали Нобелівську премію з фізіології та медицини у 1982 році.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ