Статті

Нобелівську премію з медицини присудили за імунотерапію раку

Статті

Нобелівську премію з медицини присудили за імунотерапію раку

01/10/2018

В 2018 р. лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини стали Джеймс Еллісон та Тасуку Хондзьо за розробки в галузі терапії раку шляхом активації імунної відповіді хворого

Вчені розробили принципово новий підхід до лікування раку, відомий як блокування «контрольних точок» в лімфоцитах. Як відомо, ракові клітини часто залишаються “невидимими” для імунної системи хворого, завдяки пригніченню останньої. Імунотерапія раку дозволяє протидіяти цим механізмам та досягати розпізнавання та знищення ракових клітин імунною системою пацієнта. Імунотерапія дозволяє лікувати певні типи раку на пізніх стадіях. При цьому лікування (на відміну від радіо- та хіміотерапії) не чинить руйнівний вплив на здорові тканини організму.

Японський імунолог Тасуку Хондзьо (Tasuku Honjo) із Університету Кіото відкрив на поверхні лімфоцитів рецептор PD-1 (Programmed Cell Death Protein-1), активація якого призводить до пригнічення їх активності. Його американський колега Джеймс Еллісон (James Allison) вперше показав, що антитіло, яке блокує інгибиторний комплекс CTLA-4 на поверхні Т-лімфоцитів, при введенні в організм тварини з пухлиною, призводить до активації протипухлинної відповіді та зменшення пухлини.

Детальніше про імунотерапію раку читайте:

Иммуноонкология – технология, которая творит чудеса

Иммуноонкология — новая эпоха в лечении рака или «драма с хеппи-эндом»

Как «работают» Т-лимфоциты и что делать, если они не справляются?

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ