Лікарські засобиСтатті

Раціональний захист печінки

02/05/2017

Артіхол від «Київського вітамінного заводу» — єдиний в Україні препарат артишоку, що окрім звичайного дозування 200 мг, має дозування 400 мг, яке гарантує більшу прихильність пацієнтів до терапії

Середземноморський агент впливу

Артишок — рослина сімейства складноцвітих з лікарськими властивостями, що походить із Середземномор’я. Він має приємний смак завдяки наявності ефірних олій, «бере активну участь» у всіх середземноморських дієтах, оскільки добре засвоюється і рекомендований як замінник крохмалю при цукровому діабеті. Артишок вирізняється розмаїтим складом поживних речовин: містить вуглеводи (до 15%), білки (до 3%), жири (0,1%), солі кальцію і заліза, фосфати, вітаміни С, В1, В2, В3, Р, каротин та інсулін, а також органічні кислоти — кофеїнову, хінну, хлоргенову, гліколеву і гліцеринову. Особливо цінні речовини — це біологічно активний глікозид цинарин і полісахарид інулін.

З арабської «артишок» означає як «вирваний із землі». У Єгипті, Стародавній Греції та Римі його використовували для лікування захворювань печінки та жовчного міхура, а також з метою очищення крові.

За результатами сучасних досліджень не лише були підтверджені вже відомі властивості артишоку (жовчогінна, гепатопротективна та сечогінна дії), але й визначені його додаткові характеристики (пребіотичні та метаболічні).

У багатьох дослідженнях доведено, що після застосування екстракту артишоку достовірно зменшується вираженість диспептичних симптомів і знижується рівень трансаміназ, холестерину, ліпопротеїнів низької щільності; покращується якість життя хворих з функціональною диспепсією; у пацієнтів з гіперхолестеринемією достовірно зменшується ендотеліальна дисфункція.

Артишок ефективно відновлює і підтримує в належному стані печінку, жовчний міхур і жовчовивідні шляхи; покращує роботу травного тракту при різноманітних захворюваннях, у т.ч. при здутті живота, запорах, синдромі подразненого кишечнику, утрудненому травленні важкої їжі. На основі артишоку виготовляються лікарські засоби, що застосовують при жовчнокам’яній і сечокам’яній хворобах, атеросклерозі, гепатиті, алергії різного походження, екземі та псоріазу. Також доведено, що артишок здатний послаблювати токсичний вплив на печінку деяких лікарських засобів.

Щодо протипоказань, то відома підвищена чутливість до артишоку та інших рослин родини складноцвітих. Також він протипоказаний при непрохідності жовчовивідних та сечовивідних шляхів, жовчокам’яній хворобі і тяжкій печінковій недостатності.

На сьогодні в Європі препарати на основі артишоку виробляють понад 50 фармацевтичних компаній.

Артіхол: раціональність та комплайнс поза конкуренцією

Артіхол випускається в двох формах: 200 мг № 30 та 400 мг № 40.

Одна таблетка Артіхолу (виробник — «Київський вітамінний завод») містить сухого екстракту артишоку 200 мг або 400 мг. До складу екстракту артишоку входить комплекс біологічно активних речовин: цинарин, фенокислоти, біофлавоноїди, аскорбінова кислота, каротин, вітаміни В1 та В2, інулін.

Завдяки поєднанню біологічно активних речовин він чинить жовчогінну, гепатопротекторну та сечогінну дію, а також знижує вміст сечовини у крові. Інулін та інші складові, які містить артишок, покращують обмінні процеси в організмі.

Препарат призначений для використання при дискінезії жовчних шляхів за гіпотонічним типом, хронічному гепатиті, цирозі печінки, хронічному некалькульозному холециститі, нирковій недостатності, хронічному нефриті.

На відміну від суто жовчогінних і та гепатопротекторів, Артіхол має комплексну дію (гепатотропну, жовчогінну і сечогінну), а отже, 1 таблетка цього препарату ефективно замінює прийом кількох інших препаратів одночасно, що особливо корисно у пацієнтів похилого віку, які зазвичай приймають велику кількість ліків. Отже, Артіхол гарантує більшу безпеку пацієнтові та забезпечує раціональне використання ліків.

Звичайна рекомендована добова доза артишоку (для дорослих та дітей з 12 років — 1200 мг, для дітей від 6 до 12 років — 600 мг.

Артіхол — єдиний препарат артишоку з дозуванням 400 мг, а це означає, що для отримання рекомендованої добової дози пацієнт може приймати лише 3 таблетки на день!

Водночас дві форми випуску лікарського засобу (200 мг для дітей і 400 мг для дорослих) надають можливість вибору з врахуванням віку хворого та призначеної дози.

Менша кількість таблеток на прийом раціоналізує терапію та гарантує більшу прихильність до терапії з боку пацієнта. Завдяки цьому ефективність терапії буде збережено.

Упаковка Артіхолу 400 мг містить 40 таблеток, що дозволяє пацієнту лікуватися майже 2 тиж, що також збільшую прихільність пацієтів до терапії Артіхолом.

Доступна ціна, якість виробництва Артіхолу, що гарантована багатьма чинниками (у т.ч. європейською субстанцією (Італія, Франція) та рівнем контролю якості ПАТ «Київський вітамінний завод)», гарантує очікуваний результат та підтримує імідж провізора та лікаря на високому рівні.

Артіхол — раціонально захищає печінку!

Р.П. №UA/5383/01/01 та №UA/5383/01/02. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу Артіхол, таблетки по 200 мг або 400 мг

“Фармацевт Практик” #4′ 2017

Цікаві факти

  • Печінка – це другий за розміром орган нашого організму. Середня її вага становить близько 1,5 кілограма. (На першому місці шкіра людини – в середньому 1,5-2 м2 і близько 4-6% маси тіла, а на третьому головний мозок – у людини середнього зросту його маса складає близько 1200-1300 г.)
  • Печінка виконує більше 500 функцій, зокрема знешкодження чужорідних речовин (алергенів, отрут і токсинів), участь в згортанні крові і процесі травлення, синтез необхідних організму речовин тощо.
  • Печінка – фабрика з вироблення жовчі, щодня вона виробляє від 700 до 1000 мл. Жовч є ключовою речовиною, яка відповідальне за розщеплення і засвоєння жирів.
  • Печінка людини служить депо (місцем зберігання) значного обсягу крові – близько 10%. Щохвилини вона прокачує через себе близько 1,5 літра крові. Печінка є одним з небагатьох органів, здатних до регенерації. Ця унікальна здатність обумовлює можливість пересадки частини печінки від однієї людини до іншої. Ба більше, орган навіть може вирости заново, якщо від неї залишилося всього лише 25 %. Коли людина виступає донором печінки, жертвуючи навіть її половиною, то орган відновлюється до початкового розміру за 2 тижні.
  • Першу операцію з пересадки печінки людини виконав д-р Томас Старзл в Медичній школі при Університеті штату Колорадо в 1963 році. Нажаль, неправильна терапія імуносупресивними препаратами привела до смерті пацієнта, який прожив після операції всього кілька тижнів.
  • Печінка є регулятором рівнів глюкози і аміаку в плазмі. Якщо баланс порушений це може викликати печінкову енцефалопатію, що приводить в підсумку до коми. Тож якщо хочете, щоб мозок працював належним чином, варто подбати про здоров’я печінки.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ