Новини

«Імунопрофілактика в педіатричній практиці»: нотатки з конференції 

Новини

«Імунопрофілактика в педіатричній практиці»: нотатки з конференції 

07/06/2017

Наприкінці квітня 2017 року в Києві, у рамках науково-практичної конференції «Імунопрофілактика в педіатричній практиці», за підтримки компанії ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна (GSK), відбулася пряма трансляція доповідей, у тому числі сателітного симпозіуму GSK у режимі вебкасту з міста Ужгород.

У заході, присвяченому Європейському тижню імунізації та спрямованому на актуалізацію проблеми вакцинації й удосконалення профілактичної роботи в боротьбі з інфекційними захворюваннями, взяли участь провідні спеціалісти сфери охорони здоров’я (СОЗ), представники наукових установ, імунологи, сімейні лікарі, педіатри, неонатологи. Формат сателітного симпозіуму дозволив приєднатися до обговорення теми фахівцям із Києва, Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Одеси та Львова.

Вакцинація визнана найдієвішим заходом профілактики інфекційних захворювань з усіх нині існуючих. Відповідно до ключових цілей Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у боротьбі з інфекційними захворюваннями, у 2017 році основна увага буде присвячена перевагам і необхідності імунізації на кожному етапі життя. У рамках заходу експерти одностайно наголосили на необхідності вакцинувати не лише дітей, а й дорослих для формування популяційного імунітету та максимального захисту населення земної кулі від вакцин-контрольованих інфекцій, які можуть розповсюджуватися з неймовірною швидкістю та бути причиною мільйонів випадків смертей та інвалідізації серед усіх вікових груп.

За даними ЮНІСЕФ, імунізація дозволяє знизити дитячу смертність у віці до 5 років на 17%, запобігаючи розвитку правця, дифтерії, коклюшу, поліомієліту та пневмонії. При цьому, кожна 5 дитина у світі не отримує усіх необхідних щеплень[1]. Діти в нашій державі сьогодні все ще хворіють на вакцин-контрольовані недуги, які вже давно ліквідовані у цивілізованих країнах світу. Україна входить до 10 країн світу з найнижчим рівнем охоплення рутинними педіатричними  щепленнями серед дітей раннього віку та має найнижчі показники охоплення імунізацією в Європейському Регіоні ВООЗ[2].

Перший блок конференції було присвячено проблемам та актуальним питанням імунопрофілактики дітей в Україні й спрямовано на вдосконалення знань лікарів у протидії інфекційним захворюванням.

Федір Іванович Лапій, к.м.н., доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та імунології НМАПО ім. Шупика, головний позаштатний дитячий імунолог м. Києва, розпочав відеоконференцію з доповіді на тему «Помилки під час вакцинації», зосередивши увагу медичної спільноти на питаннях, пов’язаних з підготовкою дитини до вакцинації, хибними твердженнями щодо існуючих протипоказань до імунізації та особливостями вакцинації дітей із порушенням Календаря планових щеплень.

Особливу увагу доповідач приділив важливості ретельного дотримання правил «холодового ланцюга» на всіх етапах зберігання й транспортування вакцини задля запобігання зниження її ефективності й виникнення побічних реакцій.

З особливостями процесу виробництва вакцин учасників заходу ознайомила Яна Сироватка, керівник із зовнішніх зв’язків та комунікацій компанії GSK Україна:

«Компанія GSK є одним із світових лідерів у розробці та виробництві широкого спектру вакцин для дітей та доросліх. 4 із 10 дітей у світі вакциновані якнайменш від однієї вакцин-керованої інфекції вакциною GSK. 17 виробничих майданчиків компанії забезпечують наявність 39 вакцин в 172 країнах світу. Ми надзвичайно пишаємося тим, що GSK робить вагомий внесок для того, щоб попередити захворюваність, інвалідізацію та смертність від інфекційних хвороб у всьому світі та в Україні».

«Наукові та клінічні дослідження вакцин можуть тривати від 10 до 30 років. Виробництво вакцин – надзвичайно складний біотехнологічний та ресурсомісткий процес, що суттєво відрізняється від створення інших лікарських засобів і включає в себе 6 етапів – підготовку культури мікроорганізмів, виробництво нефасованих компонентів вакцин, виділення очищених антигенів та виготовлення лікарської форми, фасовку, упаковку, випуск з заводу з фінальним по-серійним етапом контролю якості, після чого вакцини транспортуються та реалізуються замовнику. Контроль якості відбувається на кожному етапі виробничого процесу та займає близько 70% від усього часу виробництва. Процес вигтовлення вакцин може тривати до 26 місяців. Так, з моменту визначення обсягів виробництва до доставки вакцини до кінцевого споживача може проходити до 3 років».

«Пандемії розповсюджуються з блискавичною швидкістю. Тож уряди багатьох країн світу сьогодні зацікавлені в посиленні своєї національної безпеки та переорієнтації від політики лікування до політики попередження інфекційних захворювань, що є найбільш ефективною та економічно обґрунтованою стратегією забезпечення епідеміологічного благополуччя в суспільстві. Зважаючи на довготривалість процесів виробництва вакцин та зростаючу глобальну потребу в них, що по деяким антигенам сьогодні перевищує сукупні виробничі потужності всіх світових виробників вакцин, – при плануванні поставок вакцин для забезпечення національних програм імунізації в різні країни світу істотну роль відіграють багаторічні угоди, що дозволяють заздалегідь планувати обсяги виробництва, створюють можливість вчасно забезпечувати їхню доставку до країни замовника для захисту максимальної кількості населення», – підсумовує Яна Сироватка.

Наталія Васецька, медичний радник GSK Україна, присвятила свою доповідь особливостям формування довіри до вакцинації та ролі лікаря в цьому питанні. Доповідач наголосила, що ключовим чинником відновлення довіри до імунізації та подолання упереджених поглядів батьків щодо неї є вплив лікаря і важливість підбору надійних і переконливих джерел інформації самими спеціалістами сфери охорони здоров’я.

За даними опитування TNS, що проводилось у 2016 році серед Інтернет-користувачів України у віці від 18 до 55 років, понад 40% респондентів вважають високим ризик зараження інфекційними захворюваннями, ще близько 30% українців визнають існування такого ризику, але не дуже високого. Лише 1/4 українців вважають вакцинопрофілактику найбільш ефективним і безпечним засобом попередження інфекційних захворювань. Проте загалом 75% громадян позитивно ставляться до імунізації. Для 52% респондентів найбільш авторитетним джерелом інформації при прийнятті рішення щодо вакцинації є саме думка лікаря. Також серед важливих джерел інформації про вакцинопрофілактику українці для себе виокремлюють офіційні сайти ВООЗ та ЮНІСЕФ (34%) та професійні медичні видання (32%).

«Відіграючи ключову роль у прийнятті рішення щодо імунізації, медичні працівники та лікарі мають досконало володіти знаннями про переваги й ризики, що пов’язані з вакцинацією, та мати у своєму «арсеналі» добірку надійних і достовірних джерел інформації для рекомендації пацієнтам. При цьому слід доносити інформацію простою та зрозумілою мовою й використовувати індивідуальний підхід до взаємодії з кожним окремим пацієнтом, адаптуючи свою комунікацію відповідно до первинної моделі його переконань стосовно імунопрофілактики», – поясює Наталія Васецька.

Не тільки для батьків, а й для лікарів дедалі вагомішим стає вплив інформації з ненадійних Інтернет-джерел. Одна з п’яти спроб при пошукових запитах приводить до веб-ресурсів, де є критика імунізації. Згідно з даними дослідження, що проводилось у 7 європейських країнах, користувачі, які використовують менш специфічну термінологію («вакцинація» замість «імунізація»), мають більше шансів потрапляння на антивакцинальні сайти [3].

Задля аналізу впливу Інтернету на прийняття рішення стосовно вакцинопрофілактики організацією ЮНІСЕФ було проведено спеціальне дослідження у Східній Європі. Згідно з результатами, серед ключових каналів антивакцинальних дискусій, де батьки отримують інформацію щодо щеплень у вигляді порад, виокремлюють блоги (47%), форуми (14%) та соціальні мережі (25%) [4].

Важливим є питання отримання кваліфікованої інформації про вакцинацію самими лікарями. Згідно з опитуванням, сьогодні найавторитетнішими джерелами інформації для педіатрів залишаються друковані видання та спеціалізовані конференції [5]. При цьому понад 50% педіатрів в Європейських країнах рекомендують батькам Інтернет-джерела для ознайомлення з інформацією щодо вакцинопрофілактики.

Наталія Васецька навела приклад створеного за підтримки компанії GSK інформаційно-сервісного сайту «Мої щеплення» [6], метою якого є підвищення рівня обізнаності українців про цінність імунізації, шляхом надання найбільш повної і достовірної інформації стосовно вакцинопрофілактики. Веб-ресурс містить добірку якісної інформації з надійних першоджерел, яка здатна допомогти пацієнтам у прийнятті важливих рішень щодо імунізації.

«Нещодавно ресурс «Мої щеплення» було також доповнено новим модулем для лікарів та середнього медичного персоналу України. Метою такої просвітницької діяльності є сприяння підвищенню рівня знань медичної спільноти про сучасні підходи до профілактики вакцин-контрольованих захворювань та існуючі вакцини», – додала Наталія Васецька.

Українські спеціалісти в галузі охорони здоров’я, представники наукових установ, імунологи, сімейні лікарі, педіатри, неонатологи, у тому числі з регіонів України, активно долучилися до дискусії у рамках вебкасту та відзначили цінність інформації та експертних порад щодо імунопрофілактики та шляхів покращення ситуації з рівнем імунізації населення в Україні.

[1] UNICEF Immunization Facts and Figures Nov 2015 Update https://www.unicef.org/immunization/files/Immunization_Facts_and_Figures_Nov_2015_update.pdf Доступно  29 травня 2017 року.

[2]https://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/ Доступно 29 травня 2017 року.

[3]Betsch. Innovations in communication: the Internet and the psychology of vaccination decisions. EuroSurveill 2011;16:pii=19852.

[4]UNICEF. Tracking the anti-vaccination sentiment in Eastern European social media networks. UNICEF, April 2013, Regional Office for Central and Eastern Europe and the Commonwealth  of Independent States

[5]TMSHealth. Исследование digital- профайлов врачей, их предпочтительных каналов коммуникации и интересующих тем, маркетинговое исследование по заказу ГСК, август 2015.

[6]Сайт https://moi-privivki.com є власністю компанії ТОВ «АЙЕСДІГРУП»,
розроблений за підтримки ТОВ «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс Україна»

Джерело: прес-служба GSK

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ