АктуальноНовини

Призначено Голову Держлікслужби України

10/06/2014

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04.06.2014 № 533-р Головою Державної служби України з лікарських засобів було призначено Пасічника Михайла Францовича.

10 червня 2014 р Міністр охорони здоров’я Олег Мусій представив колективу нового Голову Державної служби лікарських засобів Михайла Пасічника.

Міністр зазначив, що це призначення є новим етапом у розвитку служби та висловив сподівання, що відтепер співпраця Держлікслужби з Міністерством та Державним експертним центром МОЗ буде тісною і плідною.

Михайло Пасічник попросив керівників департаментів і управлінь Держлікслужби викласти своє бачення удосконалення роботи кожного підрозділу.  «Прем’єр-міністром перед службою були поставлені чіткі серйозні задачі. Головне наше завдання – забезпечення абсолютної прозорості роботи і рівних умов для всіх учасників ринку. Лобіювання інтересів будь-яких учасників ринку абсолютно неприпустиме», – наголосив він. Міністр охорони здоров’я підкреслив, що колишні принципи роботи потрібно забути, викорінити корупційні прояви і забезпечити єдині підходи і правила для всіх учасників фармацевтичного ринку. Олег Мусій зазначив, що вагомим напрямком роботи служби є реальна адаптація українського законодавства до європейських норм.

Нагадаємо, що 30 квітня 2014 р урядом було звільнено за власним бажанням Голову Держлікслужби України Олексія Соловйова.

***

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Пасічник Михайло Францович народився 1 січня 1963 року в м. Новоград-Волинський Житомирської області.

До призначення на посаду Голови Держлікслужби України обіймав  посади президента Всеукраїнського громадського об’єднання «Аптечна професійна асоціація України» та президента ТОВ «ФАЛБІ».

Вищу освіту здобув у Київському політехнічному інституті (зараз — Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут») за спеціальністю «Технологія машинобудування» та в Українській фармацевтичній академії (зараз — Національна фармацевтична академія України), м. Харків, за спеціальністю «Фармація», кандидат фармацевтичних наук.

Впродовж 2002–2005 рр. працює в Міністерстві охорони здоров’я України на посадах заступника Державного секретаря, Першого заступника Державного секретаря — голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, Заступника Міністра — голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, Головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів.

Михайло Пасічник активно сприяв розробці та реалізації національної політики лікарських засобів та виробів медичного призначення, створенню нормативно-правової бази фармації, брав безпосередню участь у розробці законопроектів і чисельних проектів підзаконних актів, що стосуються діяльності фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я та регулюють його найрізноманітніші питання.

За його ініціативи та особистої участі було розроблено та впроваджено перші в Україні стандарти якості — настанови з Належної виробничої, дистриб’юторської, клінічної та лабораторної практик, розроблених з урахуванням положень ВООЗ та ЄС.

Під час керівництва Михайла Пасічника Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення Україна першою з країн СНД подала заявку на вступ до Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (PIC/S). За цей час були удосконалені та гармонізовані з міжнародними вимогами Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Також розроблено та впроваджено порядок реєстрації виробів медичного призначення і медичної техніки; встановлені правила виробництва ЛЗ в умовах аптеки; створено порядок ведення Державного реєстру лікарських засобів; започатковано впровадження доказової системи забезпечення якості, формулярної системи застосування ЛЗ; здійснено розроблення і впровадження ДФУ тощо.

Михайло Пасічник ініціював та брав активну участь у роботі над проектом Закону України «Про лікарські засоби», а також Законом України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори». За його безпосередньої участі було підготовлено низку проектів рішень Уряду України, в т.ч. державних програм, спрямованих на реалізацію актуальних проблем розвитку фармації, поліпшення забезпечення населення безпечними, якісними та ефективними ЛЗ і виробами медичного призначення, розширення та оптимізацію роботи аптечної мережі.

За ініціативи Михайла Пасічника була утворена Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення, функції якої відповідали вимогам ВООЗ та ЄС, був вперше започаткований її офіційний сайт та створена Громадська Рада, розпочато видання часопису «Фармацевтична Україна» та ін. Крім того, Михайло Пасічник ініціював створення та очолював громадські професійні організації: Асоціацію фармацевтичних дистриб’юторів «ФАРМУКРАЇНА», Асоціацію фармацевтичних виробників України (зараз — Асоціація «Виробників ліків України») та Всеукраїнське громадське об’єднання «Аптечна професійна асоціація України».

Михайло Пасічник нагороджений Орденами «За заслуги» ІІ та ІІІ ступеня, Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України.

Має другий ранг державного службовця.

Одружений, виховує сина.

За матеріалами прес-служб МОЗ України та Держлікслужби України

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ