Статті

16 жовтня в Києві відбулась науково-практична конференція «Оцінка медичних технологій та можливі механізми впровадження в Україні»

13/11/2012

Ефективний розподіл ресурсів — головне завдання державних інституцій галузі охорони здоров’я. Один із підходів до його виконання полягає в створенні системи оцінювання медичних технологій (Health Technology Assessment — HTA). Цій темі була присвячена міжнародна науково-практична конференція «Оцінка медичних технологій та можливі механізми впровадження в Україні», яка відбулася в Києві 16 жовтня.

Стрімкий розвиток науки і техніки в галузі медицини та фармації позначився не тільки підвищенням вартості ліків і медичних технологій (МТ), що використовуються, а й загалом посиленням фінансового навантаження на охорону здоров’я. Ця тенденція спостерігається в усьому світі. Наразі постало питання необхідності оцінити традиційні методи і практики лікування, а також розглянути доцільність впровадження новітніх високовартісних технологій. Оцінка медичних технологій (НТА) проводиться з метою підвищення якості медичної допомоги шляхом забезпечення працівників охорони здоров’я об’єктивною узагальненою систематизованою інформацією щодо ефективності, безпеки та економічної доцільності (прийнятності) методів діагностики, лікування, профілактики та реабілітації, дозволених до застосування в системі охорони здоров’я.

Медичні технології (МТ) — це всі методи діагностики, лікування, профілактики та реабілітації, у тому числі лікарські препарати та вироби, вакцини, медичні й хірургічні процедури, техніка та лабораторне обладнання, а також організаційні та допоміжні системи, що забезпечують їх використання

Вперше термін НТА запропонований у 1965 році, а через десять років (1975 р.) в США було створено першу національну програму з оцінки медичних технологій

«Оцінка медичних технологій має безпосередній вплив на прийняття рішень в галузі охорони здоров’я, — зазначив у своїй доповіді Костянтин Косяченко, заслужений працівник фармації України, канд. фарм. наук, доцент — НТА допоможе в розробці документів, що регламентують обсяг і якість медичної допомоги (протоколи ведення хворих, стандарти медичної допомоги, переліки та формуляри лікарських засобів тощо); виборі методів діагностики, лікування, профілактики та реабілітації хворих; прийнятті обґрунтованих рішень щодо фінансування окремих технологій в системі охорони здоров’я, а також плануванні майбутніх наукових досліджень».

Про досвід упровадження НТА в європейських країнах на прикладі Польщі та Сербії розповів у своєму виступі Кшиштоф Ланда, президент Watch Health Care Foundation, генеральний директор Metirum L.A., генеральний партнер HTA Audit, експерт BCC в системі охорони здоров’я, головний виконавчий директор HTA Consulting Partnership (Польща). На думку експерта, впровадження НТА більше потребують не розвинені країни, а навпаки, держави із середнім або низьким рівнем розвитку економіки: «Існують різні моделі НТА: «легкі», які дозволяють, не витрачаючи багато грошей, досягнути значних успіхів у ефективності розподілу ресурсів, та «важкі», які передбачають створення окремих структур, що, в свою чергу, також потребує фінансових витрат, але й результат буде більш вражаючим». Кшиштоф Ланда наголосив, що керівними принципами HTA є чіткі вимоги щодо аналізу МТ, прозорість критеріїв для включення або виключення препаратів із списку відшкодування коштів.

Ханс-Петер Даубен, д-р мед. наук, Інститут медичної документації та інформації федерального МОЗ (Кельн, Німеччина), зазначив: «НТА допомагає знайти кращі на сьогодні технології, скорочує витрати шляхом виключення непотрібних та інвестування новітніх технологій, дозволяє приймати науково обґрунтовані управлінські рішення».

Досвідом впровадження НТА поділилася Ляззат Кошербаєва, канд. мед. наук, Республіканський центр розвитку охорони здоров’я (Казахстан): «Для підвищення якості медичної допомоги та впровадження ефективних технологій у нашому центрі було створено чотири підрозділи — відділ методології доказової медицини, відділ стандартизації, відділ з розробки клінічних протоколів та відділ НТА. Ми вважаємо, що системна робота цих підрозділів стане, так би мовити, фільтром для впровадження або виключення медичних технологій та послуг».

Виступ Олександра Горбенка, канд. мед. наук, керівника медичного напряму з дерматології в країнах СНД компанії «ГлаксоСмітКляйн», був присвячений двом компонентам НТА — цінності та вартості: «Цінність МТ виводиться з її ефективності, безпеки, комплайнсу та зручності застосування, а також має економічну, соціальну та етичну складові. До економічної складової включено оцінювання прямих та непрямих витрат, користі, мінімізація вартості та співвідношення перевага/вигода. Соціальна складова відповідає за вплив на захворюваність, смертність, інвалідизацію населення, поширеність хвороби в популяції, обізнаність/поінформованість щодо МТ. Етична складова передбачає рівність у забезпеченні МТ, відповідність принципам НТА, баланс інтересів. Другим компонентом запропонованої нами системи оцінки медичних технологій є вартість, що передбачає прийняття рішень щодо первинно встановленої вартості МТ, оцінювання вартісного компонента шляхом розрахунку річної вартості окремих товарів/послуг по відношенню до валового національного доходу на душу населення в аспекті купівельної спроможності, співставлення ціннісного та вартісного компонентів, визначення типу відношення компонента та потенціалу для відшкодування вартості, прийняття вмотивованого рішення щодо доцільності придбання медичних технологій, визначення обсягів відшкодування вартості».

«Обіг лікарських засобів як специфічний вид правових відносин потребує переважання владно- організаційних, примусових заходів, виходячи з державних та суспільних інтересів», — вважає Михайло Арістов, канд. мед. наук, керівник відділу «Rx-index» видавництва «Фармацевт Практик». У правовому аспекті питання забезпечення обігу ЛЗ можна розподілити за трьома основними напрямами: реєстрація ЛЗ, виробництво або ввезення та їх реалізація. Серед найважливіших — реєстраційний процес та процес реалізації/застосування. Для стандартизації медичних послуг створена формулярна система, яка має забезпечити використання економічно ефективних методів і ЛЗ із метою оптимального розподілу наявних ресурсів. «На сьогодні залишаються невирішеними питання раціонального використання ліків та виробів медичного призначення,— продовжує Михайло Арістов. — Наслідком цього є поліпрагмазія, порушення етапності раціональної фармакотерапії тощо. Проблема нераціонального використання ЛЗ в Україні полягає у відсутності централізованого органу, який зміг би узагальнити інформацію про використання медичної технології (зокрема ЛЗ) у системній, прозорій, неупередженій формі».

В заключному слові Костянтин Косяченко наголосив на необхідності розвивати ідею оцінки медичних технологій в Україні: «Застосування НТА для прийняття рішень в системі охорони здоров’я дозволить оптимізувати використання ресурсів та підвищити ефективність її функціонування».

В роботі конференції прийняли участь 200 спеціалістів різних сфер галузі охорони здоров’я.

Програма вийшла досить насиченою і всі питання вирішити так і не вдалось. Тому за підсумками конференції планується провести круглий стіл, на якому будуть обговорюватись механізми впровадження та створення системи оцінювання медичних технологій в Україні.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ