ЖизньСтатті

«60+ Кардіо»: головне — профілактика!

10/11/2012

За прогнозами ООН, кількість людей віком від 60 років до 2050 р. подвоїться і становитиме 22% усього населення Землі. Криза, з якою невдовзі стикнеться світ, — це зниження показників народжуваності та збільшення кількості тих, кому за 60. Наразі важливості набуває питання підвищення якості життя літніх людей

 За даними ВООЗ, головною причиною інвалідизації та смертності населення в усьому світі є серцево-судинні захворювання (ССЗ). Більшість пацієнтів кардіологічного профілю — літні люди. Саме ця категорія хворих потребує особливої уваги при плануванні заходів профілактики, діагнос-тики та лікування ССЗ. Вирішенню цього питання присвячена Всеукраїнська соціальна ініціатива «60+ Кардіо», яка була презентована ЗМІ і спільноті на прес-конференції в УНІАН.«Керівництво держави вкрай стурбоване ситуацією із ССЗ, — сказав Олександр Толстанов, заступник міністра охорони здоров’я України.— За ініціативи Президента України ми розпочали пілотний проект державного регулювання цін на препарати для лікування гіпертонічної хвороби. Державна ініціатива спрямована на підтримку незахищених верств населення, у тому числі тих, хто старший за 60 років».

Віра Чайковська, д-р мед. наук, професор, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціаль-ністю «Геріатрія», керівник лабораторії соціальної геронтології ДУ «Інститут геронтології НАМН України», підкреслила, що Україна — демографічно стара країна світу. На сьогодні у нас уже 21% населення — люди, які перетнули межу 60 років. З огляду на прогнозо-вані тенденції, до середини сторіччя цей показник становитиме 38%. «Треба зазначити, що смертність від ССЗ в Україні вшестеро переважає західноєвропейські показники, — говорить Віра Чайковська.— Наразі актуальні профілактичні огляди та диспансеризація, що дозволяють знизити ризик захворювань».

Владислав Безруков, академік НАМН України, д-р мед. наук, професор, директор ДУ «Інститут геронтології НАМН України», Андрій Багрій, д-р мед. наук, професор ДНМУ, та Тетяна Соломенчук, д-р мед. наук, професор ЛНМУ, присвятили свої виступи профілак-тиці ССЗ. Важливим кроком у цьому напрямі є контроль артеріального тиску (АГ на 50% підвищує ризик виникнення інфарктів та інсультів), рівня глюкози та холестерину. Але головним залишається корекція способу життя: фізична активність, відмова від шкідливих звичок (тютюнопаління, зловживання алко-голем), здорове харчування (зменшення вживання солі, цукру, вуглеводів).

Фактори, що впливають на здоров’я людини:

40% — умови та спосіб життя

20% — стан довколишнього середовища

20% — генетичні фактори

10% — рівень медичної допомоги

Заступник голови місії посольства Швейцарії пан Франц Снайдер висловив занепокоєння ситуацією із ССЗ в Україні та наголосив на необхідності підвищення стандартів лікування. Дуже важливим є участь нашої країни у проекті EUROASPIRE. Як зазначила Марина Долженко, заслужений лікар України, д-р мед. наук, завідувач кафедри функ-ціональної діагностики НМАПО, «це допоможе оцінити, як клінічні рекомендації з профілактики ССЗ реалізуються у клінічній практиці, та зробити виснов-ки щодо їхньої ефективності та корекції».

Ольга Барна, д-р мед. наук, професор, голова правління Всеукраїнської асоціації превентивної та антиейджинг медицини, розповіла про соціальну ініціативу «60+ Кардіо», мета якої — підвищення стандартів профілактики та лікування літніх людей із ССЗ, забезпечення пацієнтів своєчасною доступною та якісною медичною допомогою. У рамках цієї програми будуть проведені школи для лікарів у п’яти регіонах (Київ, Донецьк, Львів, Дніпропетровськ, Харків), відкриті інформаційні кабінети для пацієнтів, а також розроблений довідник для літніх людей із розгорнутою інформацією про всі необхідні заходи для запобігання, профілактики та лікування ССЗ.

Всеукраїнську соціальну ініціативу «60+ Кардіо» підтримала компанія «Сандоз». Роберт Трновшек, керівник представництва компанії в Україні, наголосив, що вони готові підтриму-вати заходи, спрямовані на підви-щення якості лікування пацієнтів: «Дуже важливо, щоб кожен пацієнт мав доступ до необхідних ліків, незалежно від того, хто він і де перебуває».

«Фармацевт Практик» #10′  2012

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ