ЖизньСтатті

65 років на сторожі здоров’я захисників кордону

17/08/2011

1 грудня 1939 р. — день народження лазарету Львівського прикордонного округу. Начальником його було призначено підполковника медичної служби А.К. Покладка. З початком Великої Вітчизняної Війни лазарет брав безпосередню участь у наданні медичної допомоги прикордонникам та бійцям регулярної армії. Відступаючи разом з бойовими частинами, він влився до складу одного з армійських госпіталів.
В серпні 1944 р. на його базі колишнього лазарету створили Об’єднаний окружний госпіталь прикордонних військ. За всю історію свого існування госпіталь здобув добру славу серед прикордонників, членів їх сімей, жителів міста та області. Минали роки, змінювався колектив, але завдання залишалися незмінними — стояти на сторожі життя і здоров’я, робити все можливе для найшвидшого одужання і повернення в стрій захисників Державного кордону.
У 1992р. Наказом голови Державного Комітету у справах охорони Державного кордону України, Командувача прикордонних військ України, установу перейменували на Військовий госпіталь прикордонних військ.

Госпіталь сьогодні
В серпні 2003 р назва змінилася — госпіталь Державної прикордонної служби України. Сьогодні тут 10 лікувально діагностичних відділень. Розпочала свою діяльність і позаштатна поліклініка. За останні два роки 90% лікарів пройшли навчання на курсах удосконалення при провідних медичних закладах Львова та Києва, більш, ніж половині лікарського складу присвоєно вищу та першу кваліфікаційну категорію. Лікарі — активні учасники регіональних, республіканських та міжнародних медичних конференцій, плідно співпрацюють з науковцями Львівського державного медичного університету, фахівцями Міжнародного центру нейрохірургії, колегами з госпіталю Західного оперативного командування МО України. З 1 вересня 2002 р. на базі госпіталю проводяться заняття зі студентами, показові консультації та обходи. Неоціненну допомогу госпіталю надають ректор Львівського національного медичного університету академік Б.С. Зіменковський, професори Р.Я. Дутка та О.Н Надашкевич.

Теорія і практика
В госпіталі широко проводиться науково-практична робота. Видано чотири збірники праць. Звання заслуженого лікаря України отримали П.Я. Янкевич, Б.А. Маурцев, А.К. Кеворков, Г.М. Бредихін, С.Д. Лещинський, Л.П. Кльонов, Г.В. Лєбєдєв, А.С. Гогаладзе, Є.В. Рямушкін. Заступник начальника госпіталю з медичної частини, лікар-психіатр вищої категорії, підполковник медичної служби О.О. Востріков розробив і активно впроваджує в практику раціональну психотерапію, комплекс клініко психологічних методів дослідження, нейро лінгвістичне програмування при неврозах і психосоматичних розладах, рефлекторно сегментарну рефлексотерапію, шиацу терапію.
У хірургічному відділенні проводять унікальні операції на органах черевної порожнини, судинах, сечовивідних шляхах. Заслуженим лікарем України С. Т. Мизаком розроблене реконструктивно відновлювальне лікування на опорно-руховому апараті, в тому числі нейрохірургічного профілю. ЛОР лікарем вищої категорії В.Д. Гаврилюком освоєні і широко застосовуються сучасні методики операцій на середньому вусі з тимпано-  і мастоїдопластикою.
Терапевтичне відділення, очолюване майором медичної служби Я.В. Драганчуком, обладнане найсучаснішою технікою. На базі даного відділення знаходиться кафедра пропедевтики внутрішніх хвороб Львівського національного університету ім. Данила Галицького, йде активний навчальний процес студентів. Лікарі впроваджують нові методи лікування та діагностики. Зокрема, в комплексному лікуванні хворих поряд з сучасною медикаментозною терапією широко використовуються гірудотерапія, фітотерапія, рефлексотерапія.
Психоневрологічне відділення очолює підполковник медичної служби С.Г. Панарін. Тут активно працюють над вдосконаленням методик лікування захворювань опорно-рухового апарату з патологією периферичної нервової системи, судинних розладів головного мозку. Налагоджено співпрацю з Київським міжнародним нейрохірургічним центром. Набутий досвід дозволяє проводити успішну реабілітацію хворих після інтраламінальних дискектомій. Запроваджено застосування голкорефлексотерапії. Вдосконалено методику тракції при лікуванні дорсопатій з неврологічними порушеннями.
В найближчих планах — організація на базі хірургічного відділення проведення нейрохірургічних операцій на хребті під мікроскопом, впровадження бронхоскопічних досліджень, створення на базі фізіотерапевтичного відділення кабінету гідротерапії, магнітолазеротерапії, КВЧ — рефлексотерапії.

Чітко налагоджений механізм
Відповідно ліцензії МОЗ госпіталь надає платні медичні послуги, що дає можливість отримати додаткові кошти на придбання необхідних медикаментів, продуктів харчування та обладнання. З липня 2002 р. введено в дію мобільний комплекс: санітарний автомобіль “Мерседес” виїжджає для обстеження та надання медичної допомоги особовому складу підрозділів кордону.
Оптимізовано штатну структуру госпіталю та служб охорони здоров’я частин Західного регіонального управління. Завдяки постійній увазі та допомозі з боку начальника Західного регіонального управління генерал-лейтенанта В.В. Карася та начальника служби охорони здоров’я Державної прикордонної служби генерала майора медичної служби В.П. Мегедя цього року в кожному відділені госпіталю було проведено ремонт, що суттєво покращило умови лікування хворих.
Розроблена і впроваджена в життя чітка взаємодія по вертикалі: починаючи з служби охорони здоров’я адміністрації Державної прикордонної служби України, госпітальної ланки і до медичних служб підрозділів кордону. Завдяки цьому швидко приймається оптимальне рішення про потребу в лікуванні прикордонників в тому чи іншому медичному закладі, в залежності від важкості захворювання; значно зменшилась кількість хворих, які лікуються в закладах інших відомств, що дає змогу економити чималі кошти.
Колектив госпіталю неодноразово заохочувався керівництвом адміністрації Державної прикордонної служби України та Західного регіонального управління.
Щорічно на конкурсі «Краща за професією» серед лікувальних установ Державної прикордонної служби України наші медичні сестри виборюють призові місця. Цього року Мирослава Забуська зайняла третє місце, у 2003 р. Юлія Карпенко — друге, а у 2002 му стала переможницею Анастасія Овчаренко.

Кав’юк В.Ю., Капчук Л.З.
Львівський госпіталь Державної прикордонної служби України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ