Аптеки: обмін досвідомСтатті

Аптечної справи майстри

24/02/2021

У 70–80-х роках XVIII ст. по всьому Правобережжі України поступово створюється мережа аптек. Першу відому аптеку відкрив в Умані після епідемії чуми 1770–1772 рр. лікар Марк Шепсель. 1781 р. він переселяється до Вінниці і також створює там першу аптеку. В Житомирі першу відому аптеку заснував аптекар Йоган Даніель Вадзль.

У Вінниці відкриття першої аптеки збіглося з виступом вінницьких міщан проти старости Чосновського, який 1782 р. закрив аптеку. Медикаменти зіпсувалися, і Шепсель мав великі збитки. Але він не міг нічого вдіяти проти великого феодала, тож переїхав до м. Чечельник, де 1784 р. організував аптеку, отримавши на це право від власника міста князя Любомирського. Після смерті Чосновського Шепсель повернувся до Вінниці й дістав від управителя Вінницького староства призначення на посаду доктора староства та окремий будинок для утримання аптеки.

Другу приватну аптеку у Вінниці було відкрито десь у середині 80-х років аптекарем Самуелем Готлібом Буршем, родом з Познані, який вчився аптечної справи у львівського аптекаря ЙоганаКравса.

У 90-х роках дві приватні аптеки існували у великому торгово-ремісничому центрі південної Київщини –– м. Богуславі.

У зв’язку з розвитком на Правобережжі у другій половині XVIII ст. великих мануфактур деякі польські магнати-підприємці починають дбати про поліпшення медично-санітарного стану своїх міст. Так, Прот Потоцький, перетворивши у 80-х роках м. Махнівку на Київщині в осередок великих мануфактур, відкрив там у спеціально збудованому кам’яному будинку лікарню та аптеку.

Того самого часу власник Корсунського староства на Київщині князь Понятовський організував у своїх містах Корсуні, Таращі й Сахнівці великі мануфактури та перетворив Корсунь на значний медичний центр. У тогочасному описі  Корсуня читаємо: «… У цьому місті є ще будинок доктора. При цьому будинку міститься аптека та великий лазарет з трьома залами для прийняття на лікування хворих…»

У 1795 р. відкриваються приватні аптеки в Умані та Чигирині, в 1800 – у Черкасах та Шполі. Надалі аптечна справа розвивається ще інтенсивніше.

Підготувала Лариса Дедишина

Фото Ігор Садовий

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ