Статті

Аспірин як засіб проти мігрені

12/12/2019

Всім відома, доступна без рецепта та дешева ацетилсаліцилова кислота (АСК) може допомагати пацієнтам з мігренню

Нові антимігренозні засоби, що відпукаються за рецептом лікаря та можуть бути вельми дороговартісними, не доступні багатьом пацієнтам з мігренню. Для таких пацієнтів альтернативою може бути АСК. Таких висновків дійшли вчені, проаналізувавши результати 13 досліджень, присвячених лікуванню мігрені, за участю більше, ніж 4200 осіб. Вчені також вивчали можливості попередження нападів у пацієнтів з хронічною мігренню.

Виявилося, що висока доза АСК – від 900 до 1300 мг – є ефективним засобом лікування нападу мігрені після появи симптомів. Крім того, щоденний прийом АСК у дозі від 81 до 325 мг може попереджати напади у пацієнтів з хронічною мігренню (препарати АСК, що широко застосовують для зниження ризику серцево-судинних захворювань, зазвичай містять 81 мг АСК).

subscribe

Автори зазначають, що АСК – дешевий безрецептурний засіб, який може допомогти багатьом пацієнтам із мігренню – як для зняття симптомів при нападі (у високій дозі), так і для попередження нових нападів (щоденний прийом низьких доз). Однак, враховуючи підвищення ризику кровотеч при регулярному прийомі АСК, доцільність використання препарату для профілактики нападів мігрені потребує додаткових досліджень.

Читайте також: Триггеры мигрени

* Biglione B, Gitin A, Gorelick PB, Hennekens C. Aspirin in the Treatment and Prevention of Migraine Headaches: Possible Additional Clinical Options for Primary Healthcare Providers // The American Journal of Medicine, 9 November 2019. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2019.10.023

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ