профілактика і лікуванняСтатті

АСТИГМАТИЗМ

25/08/2021

За деякими даними, астигматизм — аномалія будови ока — спостерігається практично у всіх жителів Землі. Однак тільки у 15% випадків хвороба доставляє незручності, тому що впливає на гостроту зору. Виправити дефект можна або за допомогою спеціальних окулярів (лінз), або — хірургічного втручання

Астигматизм (негативна частка «а» + грец. Stigmа — точка) — це хвороба очей, при якій відсутня точка проекції зображення, фокусована оптичною системою ока на сітківці. При астигматизмі заломлені світлові промені не сходяться в одній точці, а проектуються у вигляді декількох точок, відрізків різної довжини, кіл або овалів. Зображення виходить спотворене і нечітке. Людина бачить предмети розпливчастими незалежно від того, на якій відстані вони знаходяться.

Основною причиною астигматизму є неправильна форма лінз оптичної системи очей, найчастіше — нерівномірна кривина рогівки, рідше — кришталика. У нормі рогівка має сферичну форму, тобто її заломлююча сила у вертикальній і горизонтальній площинах однакова. При астигматизмі заломлююча сила рогівки в цих площинах різна. Буває далекозорий, короткозорий і поєднаний астигматизм (по одній осі далекозорий, по інший — короткозорий). У більшості випадків хвороба передається у спадок і є вродженою. Набутий астигматизм зазвичай розвивається внаслідок грубих рубцевих змін в рогівці після травм і хірургічних втручань на очах.

Розпізнати його нескладно. Потрібно тільки враховувати, що слабо виражену патологію людина просто не помічає і, природно, не звертається до офтальмолога. Звикаючи бачити навколишні предмети розпливлися або витягнутими, люди навіть не здогадуються про наявні проблеми із зором. Запідозрити захворювання можна по часто виникає головний біль і швидкої стомлюваності при підвищеному навантаженні на очі (наприклад, після 6-8-годинної роботи на комп’ютері або при читанні книги, надрукованої дрібним шрифтом). Крім того, від перевтоми може двоїться в очах.

Якщо зір погіршився настільки, що пацієнт зважився звернутися до фахівця, то в рецепті на окуляри можна буде побачити загадкові позначення: sph (сфера), cyl (циліндр) і ax (вісь). Сфера показує величину сферичної корекції астигматизму, а циліндр і вісь – його розмір і орієнтацію. Такі окуляри «в народі» часто називають складними, а лікарі – циліндричними. Астигматичні лінзи відрізняються складністю виготовлення і коштують досить дорого.

На сьогоднішній день існує три способи корекції астигматизму: окуляри, контактні лінзи, операція. Окуляри та контактні лінзи, підібрані індивідуально, при необхідності можна поєднувати з лінзами для корекції короткозорості або далекозорості. Однак люди з високим ступенем астигматизму погано переносять носіння окулярів: у них починають боліти очі і крутитися голова. Таким пацієнтам необхідно постійне спостереження у офтальмолога. Правильно підібрати окуляри з першого разу рідко вдається. Зазвичай їх доводиться міняти два-три рази, перш ніж буде знайдений прийнятний варіант.

Повністю позбутися астигматизму можна тільки за допомогою операції. Існує кілька методик хірургічного лікування. У нашій країні широко застосовують:

  • кератотомію — нанесення некрізних насічок на рогівку для ослаблення заломлення по посиленій осі. Даний метод найбільш ефективний при короткозорий або змішаному астигматизмі;
  • термокератокоагуляцію — припікання периферичної зони рогівки нагрітої металевої голкою. При цьому кривизна рогівки, як і її заломлююча сила, збільшується. Операція показана для корекції далекозорості астигматизму.

При проведенні операцій на очному яблуці широко використовують лазерний промінь, наприклад ексимерний лазер, який замінюючий мікрохірургічні інструменти. Лікувальний ефект обумовлений випаровуванням з поверхні рогівки шару клітин, після чого рогівці надають необхідну форму.

Як окуляри, так і оперативне втручання має свої переваги і недоліки. Тому потрібен зважений підхід до вибору методу лікування.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ