Статті

Біль у горлі: допомогти і не нашкодити

19/04/2013

Багато людей у період холодів потерпають від застуди. Тож замість привітання, на жаль, часто можна почути голосне «А-а-а-пчхи!»

Немає такої людини, яка б не знала, що таке біль та першіння в горлі, коли голос сідає і важко говорити. Зазвичай з такими симптомами вдома не лишаються, а йдуть на роботу. Полоскати горло можливості немає, а от зняти біль хотілося б…

Антисептики та анестетики

Зручними для людини, в якої немає часу сидіти вдома, є тверді лікарські форми, призначені для розсмоктування. Пастилки, льодяники, драже та таблетки для розсмоктування якраз і створені для того, щоб у робочих умовах попіклуватися про горло. Крім зручності, їхніми перевагами порівняно із засобами для полоскання та розпилювання є:

  • збільшення кількості слини, яка має бактерицидні властивості;
  • поступове вивільнення діючих речовин;
  • досить висока тривалість місцевої дії (1–2 год.).

Сучасний фармацевтичний ринок має широкий асортимент безрецептурних препаратів для симптоматичного лікування болю в горлі. Тож спробуємо з’ясувати, як лікуватися правильно.

Комбінація двох антисептиків 2,4-дихлорбензилового спирту й амілметакрезолу має широкий спектр антибактеріальної активності, а також слабку місцеву знеболювальну дію. Діючі речовини протягом тривалого часу залишаються на поверхні слизової оболонки, що забезпечує їхній тривалий лікувальний ефект.

Для підвищення опірності організму інфекціям доцільно вводити у засоби для розсмоктування аскорбінову кислоту. Проте тільки льодяники з високим вмістом вітаміну С (75–100 мг) у змозі повністю компенсувати його добову потребу.

Додавання ментолу та ефірної олії евкаліпта зумовлює пом’якшувальну дію на запалену слизову оболонку і зменшує закладеність носа.

Непогано зарекомендували себе препарати, що містять антисептики широкого спектру бензалконій та цетилпіридинію хлорид у поєднанні з фітокомпонентами — ефірними оліями м’яти, евкаліпта, рослинним антисептиком із чебрецю (тимолом) і ментолом. Такі засоби не слід застосовувати при наявності відкритих ран у ротовій порожнині, оскільки уповільнюється їх загоєння. Не рекомендується вживати препарати разом з молоком, оскільки воно знижує протимікробну активність антисептика.

Не містять фруктових наповнювачів, але мають виражений ефект таблетки для розсмоктування з вмістом потужного антисептика хлоргексидину. Його часто використовують у комбінації з аскорбіновою кислотою. Слід зазначити, що препарати, які містять хлоргексидин, не слід застосовувати разом з препаратами йоду. Хлоргексидин практично не адсорбується в шлунково-кишковому тракті, тому його передозування малоймовірне.

При вираженому больовому синдромі в порожнині рота і глотці слід надавати перевагу  препаратам з анестетиками (бензокаїн, лідокаїн, тетракаїн). Вони швидко виявляють  знеболювальну дію, але їх використання може спричинити тимчасове спотворення смаку й оніміння. Також слід пам’ятати, що ці речовини можуть провокувати розвиток алергії!

Антисептики та анестетики зазвичай приймають протягом 2–4 днів. Якщо після цього біль в горлі не минає, рекомендується звернутися до лікаря, який при наявності бактеріальної інфекції призначить антибіотики.

Антибіотики і не тільки…

У лікуванні болю в горлі добре зарекомендував себе препарат, діючою речовиною якого є флурбіпрофен — нестероїдний протизапальний засіб. Він володіє протизапальним та знеболювальним ефектом і практично не має системної дії при місцевому застосуванні.

У випадку, коли біль у горлі викликаний бактеріальною інфекцією, доцільно застосовувати антибіотики. У пригоді стануть препарати, що містять граміцидин. Це поліпептидний антибіотик, який, накопичуючись в осередку інфекції, здатний виявляти терапевтичний ефект протягом доби. Він майже не всмоктується, тому не слід побоюватися будь-яких негативних наслідків з боку внутрішніх органів, системи крові або ЦНС. Граміцидин не впливає на мікрофлору кишечника.

Порівняно новим у переліку протимікробних засобів місцевої дії є комбінований препарат, що містить хлоргексидин і антибіотик тиротрицин. Засіб виявляє протимікробну, протигрибкову та частково противірусну активність.

Не можна не згадати й про ліки з природним антибактеріальним засобом лізоцимом, який міститься в слині, сльозовій рідині, грудному молоці. Комбінація лізоциму з біклотимолом — рослинним протимікробним засобом із чебрецю має протизапальну, знеболюючу і протимікробну дію. Лізоцим комбінують з вітаміном В6. Така комбінація покращує обмінні процеси в слизовій оболонці горла і гортані, сприяє швидкому одужанню.

Також лізоцим поєднують з антисептиком деквалінію хлоридом. Треба пам’ятати, що антибактеріальна активність деквалінію знижується при одночасному застосуванні аніонних детергентів, наприклад зубної пасти, а також інактивується в присутності розчинів йоду.

Увага: якщо при вживанні препаратів проти болю в горлі стан не покращується протягом 3 днів, необхідно проконсультуватися у лікаря. У жодному разі тривалість лікування не повинна перевищувати 10 днів.

Декілька практичних порад:

  1. розпочинати лікування слід якнайшвидше;
  2. застосовувати засоби для розсмоктування тільки після прийому їжі;
  3. розсмоктувати їх, не розжовуючи;
  4. після прийому утримуватися від вживання їжі та напоїв протягом 1–2 год.;
  5. зазвичай дорослі приймають по 1 таблетці кожні 2 год., максимальна добова доза — 8 таблеток

Оксана Михайлюк, провізор, викладач фармацевтичних дисциплін Чортківського державного медичного коледжу 

Олег Михайлюк, провізор, завідувач аптеки Чортківського державного медичного коледжу

“Фармацевт Практик” #04′  2013

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ