ПрактикаСтатті

Держзакупівлі АРВ-препаратів: проблему вирішено?

28/12/2011

Судова тяганина довкола тендерної закупівлі ліків для ВІЛ-позитивних українців завершилася. Господарський суд міста Києва дав зелене світло поставкам необхідних препаратів. Однак болючі питання ВІЛ-інфікованих на цьому не вичерпалися. Про це говорили на прес-конференції, яка пройшла під гаслом: „Хворі на ВІЛ/СНІД все-таки отримають необхідні ліки. Проте системні проблеми українського законодавства не виключають повторення кризових ситуацій у майбутньому”

Наприкінці листопада нинішнього року МОЗ провело тендер на закупівлю АРВ-препаратів. Придбати їх одразу не вдалося – на заваді став судовий позов одного з учасників. На повторному тендері цей виробник запропонував свій генеричний препарат за нижчою ціною, але не виграв змагання: препарат був зареєстрований з порушенням законодавства, мав недоведену ефективність, а також не було досвіду використання його на території України. В результаті держава придбала прекваліфікований брендовий препарат іншого виробника за найоптимальнішою ціною.

Держзакупівлі АРВ-препаратів 2011 року виявили дві системні проблеми тендерного законодавства: збалансування ціни та якості препаратів й низьку ефективність розгляду справ, що стосуються проведення тендерів, у судах загальної юрисдикції.

– Ситуація, коли ВІЛ-інфіковані не отримують препарати, є загрозливою для країни, яка лідирує за кількістю хворих на ВІЛ/СНІД, – сказав Володимир Жовтяк, голова координаційної ради ВГО „Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом”. – Ми раді, що ВІЛ-позитивні українці у наступному році прийматимуть необхідні ліки та вестимуть активний спосіб життя.

Про економічну ефективність цьогорічних закупівель розповіла Тетяна Александріна, голова Державної служби України з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань. За її словами, на зекономлені завдяки тендеру кошти (23,5 млн грн) буде додатково придбано медикаменти для ВІЛ-інфікованих. Окрім цього, використання гранту Глобального фонду дозволить забезпечити лікуванням ще 13700 осіб.

Загалом, для ВІЛ-інфікованих держава вибирає трендові препарати з позитивними результатами клінічних та лабораторних досліджень, генеричні лікарські засоби, прекваліфіковані ВООЗ. З’явилися й вітчизняні ліки. Т. Александріна вважає, що за рахунок українських препаратів вдасться посилити конкуренцію на тендерах та знизити ціни на ліки.

– В Україні виготовляють три АРВ-препарати з дотриманням умов GMP, – зазначила вона. – Це лише краплина, але й вона точить камінь. Збільшення кількості українських ліків знизить ціни на брендові аналоги. Так, на закупівлі препарату АЛУВИА ми зекономили 17,5 млн грн саме тому, що на тендерних змаганнях було більше учасників.

В Україні є кілька фармацевтичних підприємств, які здатні виробляти АРВ-препарати за вимогами GMP. З огляду на це, Державна служба України з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань за дорученням Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я працює над удосконаленням нормативно-правової бази у цій сфері. У планах Служби –проведення переговорів з представниками українських підприємств щодо збільшення виробництва АРВ-препаратів.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ