Лікарські засобиСтатті

До активного життя — один крок!

12/03/2021

Мазь на основі отрути гадюки ефективно позбавить від болю у суглобах, спині та м’язах

«У гадюки немає іншої науки, ніж кусати», — каже українська приказка. Змій усі бояться — і тварини, і люди. Попри те, вони завж ди цікавили науковців насамперед через свою отруту, що містить чимало біологічно активних речовин. А тому вона може не тільки вбивати, але й лікувати. Як стверджував Парацельс, все залежить від дози. Тому традиційна медицина вже давно і успішно використовує засоби на основі зміїної отрути.

Завдяки своїм лікувальним властивостям отрута гадюки є активним компонентом у складі багатьох мазей, що мають знеболювальну і протизапальну дію. Їх використовують для позбавлення від болю у суглобах і спині, лікування гематом, різних травм і забоїв.

Проблема болю досі актуальна

Згідно з результатами європейського епідеміологічного дослідження, причинамилідерами втрати працездатності та погіршення якості життя людей середнього і старшого віку є біль у спині та суглобах.

Біль у суглобах — найпоширеніша скарга таких пацієнтів. За даними фахівців Міжнародної асоціації з вивчення болю (International Association the Study of Pain), на цей симптом нарікає кожен сьомий пацієнт у віці старше 40 років, що звертається за плановою амбулаторною допомогою. Відчуття болю пов’язують переважно з наявністю дегенеративно-дистрофічних захворювань периферичних суглобів і хребта. Найчастіше це поперековий біль (у нижніх відділах хребта) і остеоартроз — захворювання суглобів, найбільш поширене серед людей старшого віку.

У разі остеоартрозу уражуються всі компоненти суглоба — хрящ, субхонд ральна ділянка кістки, синовіальна оболонка, зв’язки, капсули, периартикулярні м’язи. З віком симптоматика недуги наростає, біль посилюється, а якість життя суттєво знижується.

Отрута гадюки: лікувальний ефект

Не завжди для усунення больового синдрому на початку терапії лікар може обрати системний нестероїдний протизапальний препарат (НПЗП) якраз з огляду на високий ризик розвитку ускладнень. Однак, на відміну від системних НПЗП (таблетки, капсули, ін’єкції, свічки), локальні форми препаратів, які не містять НПЗП, можна застосовувати у всіх пацієнтів, зокрема й тих, у кого існує ризик ускладнень чи є обмеження стосовно використання нестероїдних засобів. Така терапія передбачає місцеве застосування препаратів, які містять природні отрути.

До переваг локальної терапії можна зарахувати її комплексну дію та адресне надходження ЛЗ, який діє безпосередньо на вогнище болю, проте не впливає на інші тканини. Водночас доведено високу безпеку місцевих засобів, оскільки їхня концентрація в плазмі крові залишається невисокою, а в тканинах суглоба — у кілька разів вищою.

Отрута гадюки Vipera berus є основною діючою речовиною локальних лікарських засобів у формі мазей, які застосовують для місцевого лікування болю в суглобах і спині.

Трансдермальна доставка лікарських засобів

Останнім часом спостерігається тенденція до розширеного застосування місцевих м’яких лікарських форм з метою лікування захворювань опорно-рухового апарату. Через те, що зростає попит на спеціалізовані продукти, популярність здобувають ЛЗ для зовнішнього застосування. З іншого боку, збільшується зацікавлення препаратами, до складу яких входять відомі лікарські речовини.

Мазі, гелі, емульсії, креми, лініменти, пасти належать до м’яких лікарських форм. Це так звані трансдермальні системи доставки ЛЗ. Їх вважають альтернативою систематичному прийому різних препаратів з перевагою мінімального ризику зниження активності або виникнення небажаних змін внаслідок пресистемного метаболізму. Ймовірною є розробка трансдермальних систем доставки з пролонгованим всмоктуванням або контрольованим вивільненням певних лікарських речовин.

Емульсії порівняно з іншими м’якими формами належать до більш складних ЛЗ, оскільки складаються з двох рідких фаз, одна з яких диспергована в іншій, як правило, краплі масла дисперговані у воді.

Лікарські форми емульсійного типу «масло у воді» обирають частіше саме завдяки їхнім косметичним властивостям — засоби легко наносити, вони менш в’язкі і жирні.

БЛОКАТОР БОЛЮ

Випросал В® — багатокомпонентна мазь природного походження на основі стандартизованої отрути гадюки звичайної — ефективно позбавляє від хронічного болю і запалення в суглобах та м’язах

Сила зміїної отрути

Древні єгиптяни багатьох своїх богів і богинь зображали зі зміїними головами, оскільки вірили, що вони можуть захищати людей не тільки впродовж життя, але й після смерті. Віра давніх людей у силу зміїної отрути у наш час отримала наукове обґрунтування.

Результати сучасних наукових досліджень довели, що зміїна отрута містить суміш органічних і неорганічних речовин. До її складу входять пептиди, амінокислоти, білки, ферменти, токсини, пігменти, мінеральні компоненти і жири. У медицині отруту гадюки цінують завдяки яскраво вираженому болетамувальному і протизапальному ефекту, тому її застосовують для лікування радикуліту, ішіасу, ревматизму, артриту, невралгії, міозиту та інших дегенеративних захворювань кістково-м’язової системи.

Через вміст протеолітичних ферментів, які схожі на тромбін, отрута гадюки має здатність покращувати рухливість суглобів, полегшувати циркуляцію міжтканинної рідини та проявляти кератолітичний, анальгетичний, протизапальний, протинабряковий і місцевоподразнювальний вплив.

Випросал В®: результат гарантує природа

Окрім зміїної отрути, до складу лікарського засобу Випросал В® також входять й інші компоненти природного походження, які десятиліттями успішно використовують у традиційній медицині, а саме камфора, скипидар та саліцилова кислота.

Камфора діє як місцевоподразнювальний, антисептичний і анальгетичний засіб, який покращує трофіку і місцевий кровотік. У концентрації 1–3% вона впливає на шкірні рецептори, тамує біль і свербіж, а в концентрації понад 3% — стимулює нервові закінчення шкіри, зумовлює зменшення інтенсивності болю і дискомфорту.

Скипидар (терпентинова олія) має місцевоподразнювальну дію, покращує місцевий кровообіг, сприяє всмоктуванню діючих компонентів у тканини, а також проявляє антисептичну дію.

Саліцилова кислота сприяє зменшенню запалення.

Завдяки комплексній дії та адресному надходженню Випросал В® діє безпосередньо на вогнище болю та не впливає на інші тканини. Це дозволяє знизити дозу пероральних НПЗП і зменшити ризик розвитку побічних ефектів у пацієнтів із супутніми серцево-судинними захворюваннями або хворобами травного тракту.

Форма має значення

Випросал В® — унікальна гідрофільна емульсія з біологічно активними компонентами у спеціально підібраних дозах (емульсійний крем типу «масло у воді», згідно з класифікацією Європейської Фармакопеї). Мазь проникає в глибокі шари шкіри і створює ефективний градієнт концентрації активних речовин у вогнищі болю, не залишає плям та дозволяє шкірі дихати. Випросал В® використовують зовнішньо: на болючу ділянку мазь слід наносити маленькими порціями по 5–10 г (1–2 чайні ложки) та втирати її у шкіру залежно від інтенсивності болю 1–2 рази на добу до зникнення больового синдрому. Тривалість курсу лікування залежить від характеру та ступеня тяжкості захворювання.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ