Статті

Як доглядати за губами взимку

27/12/2020

Про основні правила цієї косметичної процедури розповідає Галина Борисова, провізор-консультант аптеки «LEGE ARS», Одеса

Симптоми захворювань, про які «розкажуть» губи

Галина Борисова

Галина Борисова

Якщо ви помітили, що стан губ змінився, не варто легковажити, адже у деяких випадках може знадобитися допомога лікаря.

Ранки на губах періодично з’являються у кожної людини. Зазвичай вони затягуються за 5–7 днів. Якщо губи вразив вірус герпесу, то одужання може затягнутися і на 2 тиж. Однак занепокоєння повинна викликати виразка, що «мокне» більш як 1 міс. Зазвичай вона виникає у курців, людей, які часто засмагають (особливо у соляріях), тих, хто полюбляє дуже гарячі напої або часто закушує губи.

Проте, якщо краї виразки нерівні, вона вкрита плівкою, бугриста, кровоточить, а лімфатичні вузли на шиї збільшені, до лікаря слід звернутися без зволікань, адже це симптоми небезпечних захворювань.

Запалення у кутиках рота — ознака того, що в організмі оселилася інфекція. Здебільшого такі ураження зумовлені грибками чи бактеріями. Подолати грибок можна за допомогою протигрибкових препаратів, а бактерії — антибіотиків. Якщо виразки зумовлені авітамінозом, саме час подбати про зміцнення імунітету.

Тріщини і надмірна сухість губ свідчать про зневоднення організму. Якщо при цьому людина постійно відчуває спрагу, найімовірніше, у неї можна запідозрити цукровий діабет. А ще пересихання губ характерне для тих, хто намагається схуднути за рахунок прийому сечогінних засобів.

Гарні губи — здорові

Поза тим, стан губ є одним із основних показників віку людини. Їхня шкіра надзвичайно тонка і найбільше зазнає впливу агресивного навколишнього середовища. Поступово старіти губи починають у віці старше 25 років — їхня червона облямівка блідне, шкіра стоншується, з’являються дрібні зморшки.

Аби сповільнити ці процеси, потрібно підтримувати нормальну мікроциркуляцію крові в губах та захищати їх від ультрафіолетових променів (шкіра губ особливо схильна до фотостаріння).

Для захисту їхньої ніжної шкіри у нашій аптеці виготовляють два бальзами для губ. Бальзам захисний з рибофлавіном містить масло какао, бджолиний віск, касторову олію, вітаміни А, Е і рибофлавін. Він ідеально підходить тим, кого турбують тріщини на губах і «заїди». Цей бальзам рекомендовано використовувати під помаду.

До складу бальзаму живильного входять олія ши, какао, олія із зародків пшениці, віск та ефірна олія розмарину. Завдяки вмісту розмаринової олії бальзам посилює мікроциркуляцію, живить і робить губи пухкішими. Його краще наносити на ніч.

“Фармацевт Практик” #12′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ