Статті

Догляд за шкірою в холодну пору року

07/12/2020

Перш за все про те, як правильно скоригувати свій домашній догляд, як вибрати хороший крем для обличчя, який забезпечить належний захист і живлення в холодну пору року, а ще про найпоширеніші помилки, пов’язані із зимовим доглядом за шкірою.

Світлана Климишина

Помилка № 1. Деякі люди вважають, що взимку у них змінюється тип шкіри, тобто влітку шкіра жирна або комбінована, а взимку суха.

Насправді тип нашої шкіри не змінюється чи то в зимовий період, чи то з віком. Просто будь-яка шкіра стає трохи сухішою, бо не так активно працюють потові і сальні залози, тому й виникає необхідність скоригувати догляд, але з урахуванням саме вашого типу шкіри.

Існує одна дуже проста і універсальна порада. Взимку як денний захисний крем обирайте засоби, призначені для шкіри суміжного типу, яка трохи сухіша, ніж ваша. Наприклад, якщо у вас жирна шкіра і влітку ви користуєтеся кремом або гелем з матуючим ефектом для жирної шкіри, то на зиму візьміть легкий денний крем для комбінованої шкіри.

Якщо у вас комбінована шкіра, взимку ви можете використовувати денний крем для нормальної шкіри. Ті, хто має нормальну шкіру, взимку цілком може перейти на денний крем для сухої шкіри. А якщо у вас суха або дуже зріла шкіра — взимку ви можете використовувати денний захисний крем для дуже сухої шкіри.

Які компоненти необхідні у складі зимового захисного крему

Помилка № 2. Взимку не можна користуватися зволожувальним кремом, оскільки він містить воду, а на морозі вода замерзне, перетвориться на лід і зашкодить нашій шкірі.

Насправді будь-який крем містить воду. Але жодний крем не може замерзнути на нашій шкірі, тому що організм постійно підтримує нормальну температуру тіла. І крем, який ми наносимо, дуже швидко нагрівається до температури шкіри.

Однак взимку, коли шкіра більш схильна до втрати вологи і стає сухішою, виникає необхідність використовувати денний крем, захисні і живильні властивості якого переважають зволожувальні.

Компоненти, які сприяють зволоженню шкіри, можна розділити на 2 групи:

  • речовини, які уповільнюють випаровування вологи з поверхні шкіри;
  • речовини, які притягують вологу з навколишнього середовища.

Сучасні косметичні засоби зазвичай містять у своєму складі і ті, і інші компоненти.

Однак в зимову пору року потрібно надавати перевагу крему, в якому переважають компоненти, що уповільнюють випаровування вологи з поверхні шкіри. Це, як правило, воски та олії рослинного походження. Тому що взимку, коли ми гуляємо на морозяному повітрі, шкірі насамперед потрібен захист. А в приміщеннях в опалювальний сезон повітря містить мало вологи, тож компонентам косметики, які здатні притягувати вологу з повітря, в цей період притягувати особливо нічого. Більш того, якщо повітря в приміщенні дуже сухе, такий крем починає витягати вологу з вашої шкіри. Тому в зимовий час багато жінок скаржаться на те, що начебто регулярно користуються хорошим кремом, а шкіра все одно потерпає від сухості. Дуже часто причина в тому, що цей крем просто не підходить для зимового періоду.

Зимовий денний крем повинен містити в своєму складі рослинні олії, воски і вітаміни. Рослинні олії та воски утворюють на поверхні шкіри захисну плівку і в такий спосіб захищають її від надмірної втрати вологи. А вітаміни забезпечують додаткове живлення шкіри в цей період.

Насамперед варто надати перевагу таким компонентам, як:

  • Олія Ши — Shea Butter або вона ще називається олія каріте (Butyrospermum Parkii Butter).
  • Олія авокадо — Avocado Oil.
  • Вітамін Е — Tocopherol (Tocopheryl Acetate).

Які компоненти небажані в складі зимового захисного крему

Це продукти нафтохімії. Такі, як:

  • Мінеральна олія — Mineral oil.
  • Вазелін — Vaseline (Petrolatum, petrolatum liquid, Petroleum oil.
  • Парафін — Liquid paraffin (Paraffin oil, Paraffinum liquidum).

Ці компоненти, з одного боку, дійсно дуже добре захищають шкіру від втрати вологи, створюючи плівку на її поверхні. Однак у цьому і прихована проблема — за постійного використання таких засобів клітини шкіри перестають помічати, що потрібно відновлювати ліпідний бар’єр, і згодом шкіра виявляється нездатна самостійно утримувати вологу, тому без застосування крему з такими складниками постійно турбує сухість та стягнутість шкіри. А що стосується зволожувальних компонентів, які притягують вологу — наприклад, таких, як гіалуронова кислота, сечовина, гліцерин, то в зимовому захисному кремі вони мають другорядне значення.

Тепер розглянемо зимовий догляд за типом шкіри.

Основне правило догляду за шкірою взимку — наносити крем за 40 хвилин до виходу на вулицю. Важливо, аби крем повністю ввібрався у шкіру

Догляд за жирною шкірою

Догляд за жирною і проблемною шкірою обличчя взимку полягає в переході на такі косметичні засоби:

  • очищувальні пінки і гелі, що містять ПАР, краще замінити на молочко;
  • тонізувати шкіру треба за допомогою засобів для нормальної шкіри, які її не пересушують;
  • зволожувальні креми повинні бути більш жирними і зволожувальними;
  • для пілінгу треба використовувати м’який ексфоліант з олійкою.

Догляд за сухою шкірою

Догляд за сухою шкірою обличчя взимку відрізняється тим, що зволоження та живлення повинно бути більш інтенсивним:

  • зволожувальні маски на кремовій основі треба наносити 2–3 рази на тиждень;
  • 1–2 рази на тиждень варто використовувати натуральні олії — оливкову, мигдальну, арганову, обліпихову.

Догляд за комбінованою шкірою

Догляд за комбінованою шкірою обличчя взимку полягає у використанні спеціальних засобів для різних ділянок шкіри. Особливо уважно треба ставитися до сухих ділянок, які треба обробляти зволожувальними кремами з натуральними оліями. Очищають шкіру за допомогою вершків або молочка, а жирні ділянки можна обробити гелем і сполоснути. Пілінг треба проводити м’якими засобами, особливо обережно слід обробляти сухі ділянки.

Догляд за чутливою шкірою

Чутлива шкіра потребує ретельно підібраних косметичних засобів. Необхідно користуватися тільки якісною спеціальною косметикою для такого типу шкіри, призначеною для догляду саме в цю пору року. Кращим рішенням буде спеціальна косметика, основним компонентом якої є вода з термальних джерел, що сприяє зменшенню подразнення і відновленню захисної гідро-ліпідної мантії.

У холодну пору року чутлива шкіра піддається серйозним випробуванням. Вона стає ще більш чутливою. Перепади температури згубно впливають на судинну сітку. Може з’являтися як рум’янець, так і серйозні судинні проблеми. Шкіра може червоніти, лущитися, стати більш грубою та деформованою.

Навіть жирна шкіра у зимовий період схильна до сухості, а суха може перетворитися на дуже суху. Добираючи косметичні засоби у зимовий період, варто звертати увагу на їхній склад. Бажано, щоб там були полісахариди, вітамін Е, омега 3-6-9, олії (жожоба, макадамії, керіте). Гіалуронова кислота — має зволожувальну дію. Екстракти молозива — підвищують імунітет шкіри, захисні функції і глибоко зволожують. Компоненти, які укріплюють судинну стінку: вітамін С, вітамін РР, екстракти гамамелісу, центели азіатської, кори мімози.

Основне правило догляду за шкірою взимку — наносити крем за 40 хвилин до виходу на вулицю. Важливо, аби крем повністю ввібрався у шкіру. Якщо нанесли забагато крему — промокніть шкіру паперовою серветкою. Варто уникати вживання гострої їжі та алкоголю. Треба користуватися зволожувачами повітря та використовувати спреї з термальною водою протягом дня, перебуваючи у приміщенні. Також вживати 1,5–2 л води на день.

Під час морозів слід закривати відкриті ділянки шкіри. Руки — рукавицями з натуральних тканин. А також одягати шапку, особливо важливо прикривати голову, якщо у вас є проблема з випадінням волосся.

У зимовий період шкіра страждає від негативного впливу морозу та холодного повітря, що спричиняє появу почервоніння, подразнення та лущення. Від низьких температур звужуються судини, тож погіршується кровопостачання та живлення шкіри, а через уповільнення обмінних процесів у клітинах вона не здатна швидко відновлюватися.

Якщо взимку ви плануєте відпочинок у горах, не забувайте про використання кремів з SPF. Згубний вплив сонячних променів ніхто не відміняв, а сонячні промені, які відбиваються від снігу, ще більш активні, ніж улітку на морі.

Останнім часом з’явилися спеціально розроблені креми для догляду за шкірою взимку, які є функціональними: захищають і живлять одночасно. Для того щоб шкіра мала здоровий вигляд, крім регулярного щоденного догляду, не забувайте використовувати хоча б раз на тиждень живильну зволожувальну маску, яка відновить шкіру.

А чи варто використовувати взимку тональні засоби? Звісно! Сьогодні тональні засоби мають високий ступінь зволоження та ефективні живильні властивості. Взимку надавайте перевагу тональному крему, менше використовуйте пудру, вона відсорбує вологу і може пересушити шкіру.

Не забуваємо про губи!

Не забудьте піклуватися про губи в зимові морозні дні, адже зазвичай страждає шкіра відкритих ділянок тіла, а чутлива шкіра губ від впливу низьких температур може дуже швидко потріскатись. На жаль, губна помада не забезпечує достатнього захисту від морозу. Замість неї перед виходом на мороз використовуйте спеціальний бальзам, який досконало догляне за губами.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"

Догляд за руками

Не забувайте холодними зимовими днями приділяти увагу рукам. Навіть використання рукавичок не вбереже руки від негативного впливу морозного повітря. Для того, щоб уникнути неприємних наслідків дії низьких температур на шкіру рук, ввечері використовуйте зволожувальні креми, які захистять їх від пересихання.

І наостанок.

Піклуйтеся про стан шкіри зсередини!

Взимку про стан шкіри необхідно піклуватись не лише зовні, а й зсередини. Частою помилкою є порушення питного режиму. Нестача води шкодить нашій шкірі, вона стає сухою та втрачає здоровий вигляд. Тому взимку рекомендовано вживати чай або воду. Кава, грог або глінтвейн сприяють пересушуванню шкіри. Не забудьте про вітаміни, фрукти та овочі, і тоді ваша шкіра буде завжди молодою і гарною.

Світлана Климишина, канд. фарм. наук, старший викладач кафедри організації і економіки фармації, технології ліків та фармакоекономіки ФПДО ЛНМУ ім. Данила Галицького

“Фармацевт Практик” #11′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ