Статті

Доньки Афродіти

18/05/2013

Найпершою міфічною білявкою була богиня кохання Афродіта. Мода на світле волосся періодично відроджувалася впродовж історії Європи, а потім інших частин світу. Кучері вибілювали поважні мешканки Древньої Греції та куртизанки Древнього Риму. Епоха Ренесансу також породила моду на жінок із золотавим волоссям

 

Без блондинок?

Науковці вважають, що натуральна блондинка — явище доволі рідкісне. За їхніми розрахунками, білявки з нашої планети назавжди зникнуть до 2202 р. І це не дивно, адже лише за ос-танні півстоліття кількість блондинів і блондинок скоротилася із 49 до 14% від загального числа мешканців Землі.

Причин цього явища кілька. По-перше, щоб дитина народилася зі світлою чуп-риною, і матір, і батько повинні мати світле волосся. По-друге, кількість населення незмінно зростає в тих країнах, де пере-важає темний колір волосся, а євро-пейці — німці, скандинави, слов’яни, які традиційно вважаються носіями «білявого гену», — зазвичай обмежуються народженням од-ного нащадка.

На думку деяких вчених, остання людина зі світлою шевелюрою народиться у Фінляндії — країні, де мешкає найбільша кількість блондинів на душу населення. Ось чому в деяких державах останній день весни визнано «світлою» датою та оголошено Всесвітнім днем блондинок.

Натомість інші науковці не погоджуються з такою точкою зору. Наприклад, професор Джонатан Рис з Единбурзького університету вважає, що, ймовірно, кількість блондинів із часом зменшиться, проте вони цілком не зникнуть. Справді, ознака світлого волосся — рецесивна. Для того щоб вона з’явилася у фенотипі, людина повинна мати дві алелі цього гену. Проте алелі не щезають просто так, зникають тільки ті з них, які не сприяють виживанню організму.

У свою чергу, ВООЗ також опублікувала спростування даних про вимирання блондинів, проте доволі неодно-значне: «У відповідь на повідомлення у пресі з посиланнями на дослідження ВООЗ, яке передбачає вимирання гену білявості волосся, організація уточнює, що ніколи не проводила вивчення цього питання і не публікувала звіту, що натуральні блондинки зникнуть до 2202 р. Організація не володіє даними, звідки такі повідомлення з’явилися, але хотіла б підкреслити, що не має думки з приводу того, чи будуть існувати блондинки в майбутньому».

Завжди поза конкуренцією

Натуральні блондини найчастіше зустрічаються серед мешканців Північної та Східної Європи. Колір волосся, а також очей серед населення цих регіонів є більш розмаїтим у порівнянні з іншими народами.

За оцінками вчених, на виникнення такої різноманітності без процесу відбору пішло б850 тисяч років. Між тим люди на території Європи з’явилися тільки 35 тисяч років тому.

Канадський антрополог Пітер Фрост опублікував статтю (European hair and eye color: A case of frequency-dependent sexual selection? (2006) Evolution and Human Behavior), у якій стверджує, що різний колір волосся у жінок пов’язаний зі статевим (сексуальним) відбором. Вчений зазначає, що у Східній і Північній Європі спостерігається більша різноманітність у забарвленні очей і волосся — сім типів. Відносно недавнє виникнення такого розмаїття, очевидно, пов’язане з еволюційною селекцією, найперше — сексуальною, оскільки, як відомо, колір волосся і очей відіграє у ній важливу роль.

Фрост підкреслює, що найширша палітра кольору волосся й очей спостерігається на території, яка під час льодовикового періоду, 10–15 тисяч років тому, була континентальною тундрою. У таких суворих умовах чоловіки-мисливці в пошуках здобичі змушені були пересуватися на великі відстані. Якщо вполювати звіра не вдавалося, вони гинули з голоду. Повністю залежні від сильної статі жінки залишалися без партнерів, і селекція за статевими ознаками загострювалася.

Отже, за гіпотезою Фроста, «біляві» гени закріпилися внаслідок конкурентної переваги жінок зі світлим волоссям для привернення уваги небагаточисельних чоловіків льодовикового періоду, які вціліли під час голоду й холоду.

Правила догляду

Світле волосся, натуральне й фарбоване, потребує ретельнішого догляду, аніж темне та його відтінки. Як правило, натуральне біляве волосся набагато тонше, ніж темне. Якщо ж пасма фарбовані, то ймовірність того, що агресивні хімічні компоненти також зробили їх слабшими й тьмяними, зростає.

Здоров’я та красу світлого волосся допомагають підтримувати продукти, які не переобтяжують, але надають блиску. Спеціальні засоби догляду за світлим волоссям містять активні компоненти, що нейтралізують кальцій і марганець, які входять до складу води з крану. А золотаві та сріблясті пігменти сприяють більшому віддзеркаленню світла, що робить волосся ще привабливішим.

Під час літніх місяців блондинкам радять обов’язково користуватися засобами, які захищають від ультра-фіолетового випромінювання, оскільки світле волосся містить менше меланіну, а значить, сонячне проміння проникає у нього легше.

Позбавитися жовтуватого відтінку на платиновому волоссі допоможуть шампуні для сивого волосся. Вони нейтра-лізують небажаний пігмент за допомогою фуксину. Із цією ж метою можна застосовувати ромашку й лаванду. Ці дві рослини дуже часто входять до складу засобів із догляду за світлим волоссям.

Науковці вважають, що натуральна блондинка — явище доволі рідкісне. За їхніми розрахунками, білявки з нашої планети назавжди зникнуть до 2202 р. І це не дивно, адже лише за останні півстоліття кількість блондинів і блондинок скоротилася із 49 до 14% від загального числа мешканців Землі

Від появи зеленуватого відтінку, який провокує мідь у воді з крану, убезпечить ополіскування підкисленою водою. Для цього одну таблетку аспірину розчиняють у склянці води і цим розчином споліскують волосся.

Вибілене волосся потребує регулярного щотижневого догляду з використанням серії відповідних засобів. На відміну від кондиціонерів, такі продукти у своєму складі мають активні компоненти, які глибоко проникають у структуру волосся та відновлюють його.

Колір обличчя блондинок називають порцеляновим або слонової кістки. Зазвичай це світла шкіра з веснян-ками і рожевим відтінком. Світла шкіра може бути як сухою, так і дуже жирною. Основ-на її характеристика — підвищена чутливість до сонячного проміння. Як і волосся, шкіра блондинок містить набагато менше меланіну, ніж у смаглявок, а тому є більш вразливою до впливу навколишнього середо-вища і вимагає щоденного захисту від сонця — не менше SPF 30. Ще один мінус світлої шкіри: раніше з’являються зморшки та інші вікові зміни. Проте оновлюватися вона здатна швидше, ніж смаглява. Нічні креми рекомендується обирати з ретинолом і фруктовими кислотами. У домашніх умовах підтримувати здоров’я своєї шкіри блондинки можуть за допомогою мікродермабразії та пілінгів.

Підготувала Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #05′  2014

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ