профілактика і лікуванняСтатті

ДИСМЕНОРЕЯ: що робити?

03/08/2021

Значну частину відвідувачів аптек складають жінки, які скаржаться на хворобливі менструації. Щоб відповісти на питання пацієнток та порекомендувати їм препарати для полегшення стану, потрібно більше знати про цю проблему

Симптоми дисменореї

У нормі менструація або не викликає тяжких відчуттів, або супроводжується незначним тягнучим болем в низу живота, що не порушує звичайний ритм життя. Однак у 31-52% жінок під час менструації розвивається виражений больовий синдром. Біль буває схваткоподібний, ниючий, смикаючий, розпираючий. Він може іррадіювати в ділянку прямої кишки, придатків, сечового міхура, попереку або в стегно. Такий стан називають дисменореєю.

Як правило, характерні симптоми з’являються за 12 год до або в перший день менструального циклу і тривають перші 2-42 год або протягом всієї менструації. Нерідко вони супроводжуються загальними нейровегетативними порушеннями — слабкістю, нудотою, головним болем, діареєю, іноді — втратою свідомості. Крім того, відзначаються відсутність апетиту, блювання, дратівливість, підвищена сонливість, хворобливість в ділянці сосків тощо.

Очікування болю негативно відбивається на загальному самопочутті та емоційному настрої. На думку фахівців, дисменорея нерідко стає причиною прогулів та помилок в роботі, що може призвести до підвищення ризику професійного травматизму.

Причини дисменореї

Виділяють дисменорею первинну і вторинну. Остання обумовлена ​​органічними змінами в органах малого таза та виникає найчастіше у жінок у віці старше 30 років. Найбільш часті причини її розвитку — запальний процес в органах малого таза та ендометріоз. Дисменорея може бути зумовлена також використанням внутрішньоматкової спіралі.

Первинну дісменорею більшість фахівців пов’язують з високим рівнем простагландинів (ПГ) в менструальному ендометрії. Їх вміст в менструальній крові у жінок з дисменореєю достовірно вищий, ніж у здорових. Утворення і вивільнення ПГ з ендометрія може бути спровоковано стимуляцією нервових закінчень, гіпоксією. Особлива роль відводиться змінам гормонального балансу, а саме співвідношенню естрогенів і гестагенів.

В утворенні ПГ, що відносяться до класу ненасичених жирних кислот, беруть участь циклооксигенази.

При порушенні синтезу ПГ, зміні процесів їх розщеплення, які виникають при хворобах печінки, симптоми дисменореї більш виражені.

Шкала оцінки болю та необхідності прийому НПЗП при дисменореї

Лікування дисменореї

Основними засобами лікування первинної дисменореї є пероральні контрацептиви та нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП).

НПЗП представляють інтерес з точки зору оцінки характеру дисменореї. Так, якщо при прийомі препаратів цієї групи знеболювальний ефект відсутній, необхідно пройти обстеження для виключення серйозних захворювань, таких, наприклад, як ендометріоз.

Пероральні контрацептиви зменшують обсяг менструальних виділень за рахунок гальмування проліферації ендометрія і пригнічення овуляції, що знижує секрецію ПГ ендометрієм. Призначення таких препаратів є прямою компетенцією акушера-гінеколога.

НПЗП вважаються засобами вибору для молодих жінок, які не бажають приймати протизаплідні таблетки для лікування первинної дисменореї, а також для тих, кому такі препарати протипоказані. З цією метою найбільш широко використовуються ібупрофен, індометацин, мефенамінову кислоту тощо. А от ацетилсаліцилова кислота  та парацетамол допомагають далеко не всім. Інгібітори циклооксигенази знижують вміст ПГ в менструальній крові і усувають дисменорею. Крім того, вони мають аналгетичний ефект. Доцільний їх прийом протягом перших 48-72 год після початку менструації. Це пов’язано із тим, що ПГ виділяються в максимальній кількості в перші 48 год менструації.

НПЗП швидко всмоктуються, їх дія триває протягом 2-6 год. Більшість препаратів цієї групи необхідно приймати 1-4 рази на добу в перші дні менструації.

Розроблено профілактичну схему прийому НПЗП: за 1-3 дні до передбачуваної менструації їх слід приймати по 1 таблетці 2-3 рази на добу. Курс лікування, як правило, становить 3 менструальних цикли. Ефект зберігається протягом 2-3 міс після прийому курсу НПЗП. Згодом біль може відновитися, але буде носити менш інтенсивний характер.

NOTA BENE!

Менструація вважається матковою кровотечею, якщо:

  • • вона триває більше 7-8 днів;
  • • в менструальних виділеннях містяться згустки крові;
  • • менструальні виділення яскраво-червоного кольору.

При наявності зазначених ознак необхідно звернутися до лікаря, оскільки:

  • • при тривалій кровотечі страждають життєво важливі органи;
  • • деякі стани, що супроводжуються кровотечею (наприклад, позаматкова вагітність, викидень), небезпечні для життя!

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ