Статті

Екскременти вомбатів, “дресирування” ортопедів, намагнічені таргани – Шнобелівська премія-2019 знайшла свої героїв

Статті

Екскременти вомбатів, “дресирування” ортопедів, намагнічені таргани – Шнобелівська премія-2019 знайшла свої героїв

13/09/2019

12 вересня в Гарварді традиційно оголосили лауреатів Шнобелівської премії за 2019 р. Премії вручають за дослідження, «які змушують спочатку засміятися, а потім – замислитися». Серед переможців – дослідники форми екскрементів вомбатів, протиракового ефекту піци, намагнічених тарганів, найбрудніших грошових купюр та інших чудових речей

Нагадаємо, що «Шнобелівку» (Ig Nobel Prize) – гумористичний варіант Нобелівської премії – вручають щорічно з 1991 р. у 10 номінаціях.

Цього року премію з фізики присудили американським дослідникам на чолі з Девідом Ху (David Hu) з Технологічного університету Джорджії за пояснення того, чому у вомбатів послід має кубічну форму. Вчені сподіваються, що їх робота матиме прикладне значення, наприклад, у виробництві при пересуванні предметів відповідної форми.

Медичну «шнобелівку» отримали італійські вчені на чолі з Сільвано Галлусом (Silvano Gallus) за намагання довести, що зроблена та з’їдена в Італії піца може зменшити ризик виникнення раку та інфаркту. Дійсно, помічено, що у деяких випадках любителі піци рідше хворіють на рак, але Галлус визнає, що це може бути пов’язано з середземноморською дієтою взагалі, а не виключно з піцою.

Премію з анатомії отримали французи Роже Міусс (Roger Mieusset) та Бурра Бенгудіфа (Bourras Bengoudifa) за вивчення температурної асиметрії тестикул у одягненого та голого французького листоноші. Виявилося, що різниця в температурі тестикул дійсно існує: у лівого яєчка температура вища, ніж у правого, але тільки, якщо листоноша одягнений.

Премію в номінації «Медична освіта» присудили Карен Прайор (Karen Pryor), автору книги «Не гарчіть на собаку!», а також Терезі МакКеон (Theresa McKeon) за дослідження питання, чи допомагає клікер для собак (коробочка, що видає характерне клацання) в тренуванні хірургів-ортопедів. Студенти навчалися повільніше, ніж контрольна група, але точніше виконували тестові завдання, що важливо для хірургів.

Групі біологів під керівництвом Томаша Патерека (Tomasz Paterek) вручили «Шнобелевку» за дослідження різниці у властивостях живих і мертвих намагнічених тарганів.

Японські хіміки під керівництвом Сейжі Ігарасі (Seiji Igarashi) отримали премію за визначення кількості слини, що виділяє щодня п’ятирічна дитина (виявляться 0,5 літра!).

Премію в галузі інженерії вручили іранцю Іману Фарахбахшу (Iman Farahbakhsh) за створення пристрою для зміни дитячих підгузників. За конструкцією він схожий на пральну машину та може працювати цілком автоматично. Фарахбахш вже має патент на цей винахід.

Серед економічних досліджень жури виділило дослідження того, грошові купюри якої країни переносять більше патогенних мікроорганізмів. Найбруднішими виявилися румунські леї.

А Шнобелівську премію миру отримали американські дерматологи, які довго шукали та нарешті знайшли на тілі людини найприємніші місця для почісування. Ними виявилися щиколотка, спина і передпліччя!

Символ премії та грошову винагороду (10 трлн зімбабвійських доларів) лауреати отримали із рук лауреатів справжньої Нобелівської премії.

subscribe

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ