Статті

Фармацевти відпочивають

11/07/2014

Відпустка дозволяє нам отримати психологічну розрядку завдяки зміні обстановки, задоволення й безліч незабутніх вражень від відпочинку на природі. Це чудовий привід приділити увагу своїй родині та друзям 

Hodakovsjka-3

Лариса Ходаковська

Збагнути себе через пізнання світу

— Моє найбільше захоплення — подорожі, — зізнається Лариса Ходаковська, директор львівської аптеки ПП «Ходаковська», провізор вищої категорії. — Обожнюю гірські лижі, тому зимові маршрути пролягають країнами, що відомі як популярні гірськолижні курорти. В Україні каталася у Славському й Буковелі. Побувала в авст-рійських Альпах та італійських Доломітах, у Закопане в Польщі, на Штребському плесо у Словаччині. Натомість улітку віддаю перевагу пізнавальним поїздкам. Пощастило відвідати Амстердам, Берлін, Париж, Барселону. Надзвичайно цікаво вивчати інші культури, спостерігати за місцевими людьми, їхніми звичками, побутом, кулінарними пристрас-тями. Неймовірні враження залишилися після туру Ізраїлем. У червні планую манд-рівку до Скандинавії. Мрію побачити унікальні норвезькі фіорди. Вони утворилися за часів глобального похолодання, коли льодовики сповзали з гір, розширюючи річища та розсуваючи ущелини. Після потепління море повернулося в глибокі борозни, утворені льодовиком. Сподіваюся, вдасться самій половити рибу, адже туроператори пропонують морську, озерну й річкову риболовлю.

Дивовижними норвезькими фіордами зі стрімкими скелями й мальовничими водоспадами захоплюється і професор Ігор Зупанець, завідувач кафедри клінічної фармації НФАУ: «Люблю відпочивати в будь-яку пору року — і влітку, і взимку. Головне — щоб було неспекотно! Тому люблю Балтику, Скандинавські країни, зокрема, Норвегію. У травні цього року був у Белеку. Цей досить молодий курорт є одним із найвідоміших гольф-центрів не лише Туреччини, а й усього світу. Особисто я віддаю перевагу активному відпочинку, але без фанатизму: цілий день у тренажерному залі — це не для мене. Відпочиваю з родиною, що дозволяє мені компенсувати брак уваги моїм близьким, яким я не можу приділяти багато часу протягом року».

Наша любов — Карпати

Спільне захоплення персоналу Групи компаній «Маркет Універсал» (м. Львів) — сходження в гори. За плечима фарма-цевтів — підкорення вершин Говерла, Пікуй, Парашка, Піп Іван.

— Наприкінці квітня група із 20 осіб піднялася на гору Синиці (1186 м), — розповідає Галина Польова, керівник з управління персоналом ТОВ «Маркет Універсал». — Цю вершину гуцули називають Довбушанкою і кажуть про неї, що там є хвіртка на той світ. Це нескладний одноденний маршрут протяжністю 14 км. На хребті розташовані печери-підземелля, великі кам’яні глиби, скелі та своєрідний скельний коридор (каньйон) — геологічна пам’ятка природи місцевого значення. Тут, за переказами старожилів, часто переховувалися і навіть зимували карпатські месники-опришки під орудою ватажка Олекси Довбуша. Мета таких манд-рівок — неформальне спілкування на природі, згуртування колективу, ближче знайомство з родинами співробітників.

Карпати — це давня любов і завіду-вача житомирської комунальної аптеки №127 Владислава Козловського. Родина Козловських віддає перевагу літньому відпочинку в горах, захоплюється зеленими карпатськими полонинами, а якщо мандрує по Криму, то й там воліє насолоджуватися гірськими пейзажами.

Свій до свого по своє

Гордість Чортківського державного базового медичного коледжу, де навчаються майбутні фармацевти, — власна база відпочинку у селі Більче-Золоте, що на Тернопільщині. Тут люблять відпочивати як студенти-фармацевти, так і викладачі.

— Більче-Золоте — мальовниче село на ріці Серет, — розповідає завідувач фармацевтичного відділення коледжу Ірина Швець. — Упродовж літніх канікул під час 5–10-денних заїздів на базі відпочинку під наглядом викладачів, вихователів і медиків мають змогу оздоровитися понад 500 студентів. Вони мешкають у комфортабельних дерев’яних буди-ночках, засмагають на березі річки й біля відкритого басейну із джерельною водою. На Сереті можна порибалити, покататися на веслових і моторних човнах.

За словами директора коледжу Лю-бомира Білика, у Більче-Золоте є підсобне господарство, де вирощують городину, садовину й розводять свійських тварин. Тож по дві години на день студенти допомагають поратися на городі. Окрім того, майбутні аптекарі проходять тут фармакогностичну практику.

Лариса Дедишина, Олександра Демецька

«Фармацевт Практик» #06′  2012

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ