профілактика і лікуванняСтатті

Гельмінтоз: коли ти не один

07/09/2021

Літня пора — це час поїздок з друзями на пікнік із шашликами, відвідин рідного села, де нас радісно зустріне улюблена собачка або киця, чи подорожей у далекі екзотичні краї. Такі радісні для нас події можуть мати неприємні наслідки — гельмінтоз, причиною якого є проникнення в організм личинок або яєць глистів, яких у світі налічується більше ніж 300 видів

Як гельмінти потрапляють в організм?

Причиною захворювання може стати вживання недостатньо промитих гарячою водою овочів, фруктів, зелені. Небезпечно також пити воду з невідомого джерела та мити нею продукти. Необроблені належним чином м’ясо і риба підвищують ризик захворювання. Так, при споживанні погано обробленої яловичини або свинини можна заразитись бичячим або свинячим ціп’яком, у малосолоній або свіжій рибі може мешкати широкий лентець. Причинами зараження стають недотримання елементарних правил гігієни, домашні улюбленці, а також погані звички (наприклад, покусування ручок, олівців, сірників або обгризання нігтів тощо). Гельмінтами можна заразитись від іншої людини, якщо їсти з одного посуду, мати спільну білизну.

Які ознаки наявності гельмінтів в організмі?

Основними симптомами гельмінтозу є:

  • – загальне нездужання, слабкість, швидка втомлюваність;
  • – блідість шкірних покривів, сухість, лущення і випадання волосся, біль у м’язах та суглобах, головний біль;
  • – алергічні реакції висипання на шкірі, кашель, напади бронхіальної астми;
  • – порушення сну безсоння, храп та скреготання зубами уві сні; мішки під очима; емоційна нестабільність, агресивність;
  • – субфебрильна температура тіла, що довго тримається, запалення та збільшення лімфатичних вузлів;
  • – зменшення маси тіла, навіть за нормального апетиту, нудота, блювання без отруєння, біль у правому підребер’ї та в ділянці пупка, діареєя або запор.

Абсолютними ознаками є наявність глистів у калі, свербіж в ділянці анального отвору (при гостриках).

Що робити при підозрі на гельмінтоз?

Щоб дізнатися, чи є у вас глисти, потрібно зробити аналіз калу на яйця гельмінтів, зішкріб на ентеробіоз, загальний клінічний аналіз крові (підвищений рівень еозинофільних гранулоцитів побічно вкаже на наявність інвазій у кишечнику або будь-якому іншому органі) та аналіз крові з метою визначення рівня імуноглобулінів Е, М і G. Також можна перевірити мокротиння.

Для виявлення типу гельмінту роблять спеціальний аналіз калу (на опісторхоз, стронгілоїдоз тощо). З метою отримання додаткових відомостей лікар може призначити рентгенівське дослідження, УЗД, КТ або МРТ, якщо є підозра, що глист вийшов з кишечнику.

Як лікувати гельмінтози?

По-перше, не варто займатися самолікуванням, оскільки організм людини може бути місцем проживання різних типів гельмінтів. Личинка одного паразита проникає крізь шкіру і живе там, інші личинки або дорослі особини прикріплюються до стінок кишечнику і харчуються його вмістом, а деякі — живляться кров’ю, спричиняючи анемію у хворого. Потрапляючи у кровотік, гельмінти можуть розселятися у м’язах та внутрішніх органах. Так, вони можуть проникати у жовчний міхур та його протоки або у протоки підшлункової залози. Паразити здатні спричиняти непрохідність кишечнику.

Лікар має з’ясувати тип збудника і призначити відповідну терапію. До того ж часто з профілактичною метою доводиться проводити курс лікування усім членам родини, які перебувають у безпосередньому контакті із хворим.

Якщо у домі мешкають тварини, їм обов’язково проводять антигельмінтну терапію двічі на рік

По-друге, зазвичай для лікування гельмінтозів призначають комплексну терапію, мета якої не тільки знищити паразитів, а й ліквідувати наслідки їхньої життєдіяльності. Частіше всього використовують:

  • – протигельмінтні препарати для знищення паразитів;
  • – антигістамінні засоби, які допоможуть за наявності алергії, що виникає внаслідок масової загибелі глистів;
  • – ентеросорбентні препарати, що сприяють виведенню з організму шкідливих речовин та продуктів життєдіяльності паразитів;
  • – препарати заліза, вітамін В12, фолієву кислоту при анемії;
  • – гепатопротектори для захисту печінки;
  • – пробіотики.

За рекомендацією лікаря можна використовувати народні засоби, які посилять ефект лікування. Це висушене гарбузове насіння, часник, морква, гвоздика, куркума, трав’яні відвари, настої, очисні клізми.

Який раціон має бути у хворих на гельмінтоз?

Для ефективного лікування потрібно обмежити вживання вуглеводів: солодких і борошняних віробів.

Дієта при глістних інвазіях:

Сніданок:

  • – салат із сезонних фруктів. Як заправку можна використовувати натуральний нежирний йогурт;
  • – склянка чаю із медом замість цукру.

Другий сніданок: невелика кількість ожини.

Обід:

  • – овочевий салат з білокачанної капусти з додаванням моркви та інших сезонних овочів;
  • – склянка ананасового соку.

Полуденок: ягоди граната.

Вечеря:

  • – Свіжий салат з додаванням м’якоті ананаса.
  • – Склянка будь-якого кисломолочного продукту, наприклад, ряжанки.

Олена Малішевська

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ