Лікарські засобиСтатті

Герпес: попереджений – значить озброєний

16/03/2021

Що об’єднує вітряну віспу, оперізувальний лишай, інфекційний мононуклеоз, деякі лімфоми і карциноми із застудою на губах? Усіх їх спричиняють представники родини Herpesviridae. Але найчастіше людину вражає вірус простого герпесу, який локалізується на губах. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, його носіями є понад 90% людей

Хвороба поцілунків: що треба знати про герпес

Герпевірус людини І типу виникає переважно в ротовій порожнині або на губах. Але так буває не завжди. Пухирці можуть з’явитися на будь-якій частині тіла, обличчі, у слуховому проході або на слизовій оболонці носа. Джерелом інфекції є хвора людина. Передається вірус контактним шляхом через пошкоджену шкіру і біологічні рідини, тому герпес називають ще «хворобою поцілунків». Треба зазначити, що інфікуватись можна через спільне використання посуду, рушників, засобів гігієни тощо. Під час рецидиву хвороби навіть контактні виду спорту є небезпечними.

Герпевірус проникає в організм інфікованої людини і «ховається» у нервових закінченнях, де залишається назавжди. Тривалий час він може ніяк себе не проявляти, але у кожної п’ятої інфікованої людини рецидиви захворювання відбуваються від 2 до 10 разів на рік.

Чинники розвитку загострення:

  • – психофізичні навантаження, перевтома, стрес;
  • – гострі респіраторні захворювання, вірусні інфекції, грип;
  • – патології, що мають хронічний перебіг: цукровий діабет, імунодефіцити;
  • – «критичні» дні;
  • – надмірне споживання алкоголю та кофеїну, куріння;
  • – незбалансоване харчування, надмірне захоплення дієтами;
  • – переохолодження або перегрівання.

Застуда на губах: стадії розвитку

Слово «герпес» із давньогрецької перекладають як «той, що підкрадається». І недарма — захворювання розвивається поступово і проходить кілька етапів:

  1. Продромальна стадія (від кількох годин до однієї доби). Передує проявам захворювання. У місці ураження виникають почервоніння, поколювання, свербіж. Найкращий час для початку лікування.
  2. Передхвороба (2‒3-й день). Виникають невеликі жорсткі папули і везикули, що згодом скупчуються. Пухирці заповнюються рідиною. Свербіж посилюється, відчувається біль при дотику.
  3. Відкрите ураження (4-й день). Пухирець тріскається, з’являється виразка, рідина, що виділяється, стає джерелом інфікування інших людей. Можливі лихоманка та набряк лімфатичних залоз.
  4. Загоєння (5‒8-й день). Ранка покривається кіркою, уражене місце продовжує боліти. Під час їди та при розмові існує ризик розтріскування кірочки. Рідина, що при цьому виділяється, продовжує нести небезпеку оточуючим.
  5. Зцілення (9‒14-й день). Під кірочкою формується новий шар шкіри. Всю стадію захворювання можуть супроводжувати подразнення шкіри, свербіж і біль. Доки шкіра тріскається і відбувається підтікання, існує ризик інфікування інших людей.

 

Зараження герпесом частіше відбувається у перші роки життя. З метою профілактики захворювання не дозволяйте дорослим брати до рота ложку або соску дитини. Не слід також брати на руки та цілувати малюка людям з висипаннями на губах

 

 

Як лікувати герпес на губах?

Проявами герпесу не можна нехтувати. Тривалість і гостроту симптомів захворювання можно зменшити, якщо лікування розпочати із появою перших ознак. Ефективна терапія герпесу передбачає застосування препаратів системної дії, тому треба звертатися до лікаря. До ефективних противірусних препаратів належать ацикловір та пенцикловір, що уповільнюють розмноження вірусу. Ацикловір діє виключно в ураженій клітині і не впливає на нормальні процеси її життєдіяльності. Препарати зменшують біль і свербіж, прискорюють утворення кірок, запобігають появі нових висипань та знижують ймовірність поширення збудника. Курс лікування становить 5‒10 днів. Препарати фамцикловіру та валацикловіру у формі таблеток містять активну речовину у високих дозах і є ефективними при одноразовому використанні.

Згідно з протоколами провізора (фармацевта) відвідувачу аптеки можна запропонувати місцеві форми ацикловіру для симптоматичного лікування герпесу. На стадії пухирців і ерозій краще використовувати ацикловір у формі гелю, на стадії кірок – у формі мазі.

Профілактика рецидиву герпесу

Небезпека інфікуватись вірусом дуже велика. Тож слід ретельно проводити гігієнічні процедури, не дозволяти стороннім людям користуватись вашим посудом, рушником і косметичними засобами. Не варто торкатись брудними руками слизової оболонки очей, носа, рота. Якщо у вашого партнера герпевірусна інфекція, у період загострення не рекомендовано займатися сексом (навіть захищеним). Якщо ви самі маєте таку проблему, у період загострення намагайтесь не стати причиною інфікування інших людей. А задля зниження ризику поширення інфекції на інші частини тіла:

  • – не торкайтесь висипань;
  • – не намагайтесь видалити пухир або кірочку над ерозією;
  • – зверніться до лікаря.

Наталія Богданів

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ