Лікарські засоби

Право кожної жінки

22/12/2021

Вагітність та народження дитини є найважливішими та найбільш очікуваними подіями у житті жінки, її головною метою, пріоритетом, способом реалізації.  Проте, мабуть, чимало жінок хоча б раз у житті серйозно непокоїлися у випадку, якщо вагітність не входила у їхні найближчі плани

Чи можна уникнути таких ситуацій? Так, можна! За допомогою безпечної і дієвої екстреної контрацепції –– лікарських засобів Постинор та Ескапел.

Компанія Gedeon Richter, провідний експерт у сфері охорони здоров’я, понад 40 років виробляє таблетки з левоноргестрелом. Де б не перебувала жінка у цей момент, таблетки для екстреної контрацепції Постинор та Ескапел (левоноргестрел) вона зможе придбати в аптеках більш ніж 100 країн світу. Ефективні препарати здатні запобігти небажаній вагітності майже в 99% випадків.

Екстрена контрацепція: актуальність зростає

За даними Фонду ООН в галузі народонаселення, впродовж першого року пандемії коронавірусу ізоляція та обмежений доступ до контрацептивних препаратів призвели до 1,4 млн незапланованих вагітностей у світі.

Зі 100 гінекологів, які взяли участь в опитуванні (Global LARC BAM // Fieldwork: March 23 – May 6, 2021 // Sample 100 GYNs), 38% відзначили збільшення кількості незапланованих вагітностей у березні – травні 2021 р. порівняно з показником у доковідний період.

Поділяючи стурбованість цією проблемою, компанія Gedeon Richter, яка дбає про жіноче здоров’я, взяла участь в організації першого Міжнародного вебінару з екстреної контрацепції, який відбувся у 2021 р., та об’єднала фармацевтів п’яти континентів.

У чотирьох доповідях міжнародних спікерів йшлося про важливість, надійність та безпеку екстреної контрацепції за допомогою препаратів, які містять левоноргестрел.

Знак якості від ВООЗ та CHMP

У 2009 р. ВООЗ, Міжнародна федерація акушерів та гінекологів, Міжнародна федерація планування сім’ї і Міжнародний консорціум з екстреної контрацепції вперше повідомили про сприятливий профіль безпеки засобів для екстреної контрацепції з однією діючою речовиною –– левоноргестрелом.

На сайті ВООЗ оприлюднено рекомендації з питань планування сім’ї, які були розроблені у 2008 р. за участю відділу охорони репродуктивного здоров’я і на підставі результатів наукових досліджень, проведених разом із Агенцією міжнародного розвитку США та Інститутом охорони здоров’я ім. Джонса Хопкінса Блюмберга, де вказано, що правильне застосування препаратів для екстреної контрацепції не загрожує здоров’ю жінок.

У 2014 р. Європейське агентство з лікарських засобів завершило огляд препаратів для екстреної контрацепції, що містять левоноргестрел, щоб оцінити, чи впливає збільшення маси тіла на ефективність цих засобів у запобіганні небажаній вагітності після незахищеного статевого акту або у разі неефективності планової контрацепції. Як підсумок, Комітет Агентства з лікарських засобів для використання людиною (CHMP) рекомендує застосування засобів екстреної контрацепції для жінок із будь-якою масою тіла, оскільки їхня користь переважає ризики.

Для надійної контрацепції – лише одна таблетка

Результати метааналізу на основі досліджень ВООЗ 1998–2010 рр. за участю близько 6 тис. жінок, які приймали препарати з левоноргестрелом після незахищеного статевого акту, довели, що їхня ефективність сягає 99%.

Для ефективного запобігання небажаній вагітності необхідно прийняти одну таблетку Ескапелу або дві таблетки Постинору одночасно для досягнення дози 1,5 мг левоноргестрелу. Згідно з результатами досліджень одномоментний прийом двох таблеток (доза 1,5 мг) показує вищу ефективність порівняно з інтервальним прийомом по 0,75 мг через 12 год. Частота ймовірних побічних ефектів у двох режимах прийому не відрізнялася.

Як діє левоноргестрел?

Значною мірою запобігання вагітності відбувається за рахунок пригнічення овуляції, оскільки левоноргестрел перешкоджає дозріванню фолікула в яєчнику та виходу яйцеклітини в черевну порожнину.

Обидва препарати діють лише до моменту запліднення і не призводять до переривання вагітності, яка вже настала.

Важливо знати

Період напіввиведення левоноргестрелу становить близько 26 год, тому таблетки для екстреної контрацепції не можуть захистити впродовж усього менструального циклу. Вкрай важливо і надалі користуватися засобами контрацепції (наприклад, бар’єрними методами) до завершення менструального циклу, в якому був застосований левоноргестрел.

З огляду на те, що не існує даних про негативний вплив левоноргестрелу на розвиток ембріона, у разі, якщо контрацептиви не спрацюють і жінка завагітніє, або прийняла таблетки, не знаючи про вже наявну вагітність, за здоров’я майбутньої дитини можна не хвилюватися, оскільки Постинор і Ескапел є безпечними для розвитку плода.

Одне з досліджень Товариства з вивчення репродуктології, під час якого впродовж двох років оцінювали здоров’я немовлят, не виявило відмінностей у перебігу вагітності, показниках фізичного чи розумового розвитку дітей, які зазнали впливу левоноргестрелу, порівняно з тими, на яких такий вплив був відсутнім.*

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24899575/

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ