Статті

Хлопчиків, як і дівчат, рекомендують вакцинувати проти вірусу папіломи людини

Статті

Хлопчиків, як і дівчат, рекомендують вакцинувати проти вірусу папіломи людини

16/07/2019

Завдяки вакцинації дівчат проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) в багатьох країнах світу вдалося різко знизити поширеність раку шийки матки. Тепер експерти закликають робити щеплення також і хлопцям – для попередження раку горла та ротової порожнини

ВПЛ надзвичайно поширений. Найчастіше він передається при статевому контакті, а більшість людей інфікується невдовзі після початку статевого життя. Як відомо, ВПЛ є причиною більшості випадків раку шийки матки у жінок. Але ця інфекція є проблемою також і для чоловіків. ВПЛ спричиняє до 5% випадків раку у чоловіків, в тому числі раку горла та ротової порожнини, анального каналу та статевих органів. Протягом останнього десятиріччя, коли поширеність раку шийки матки істотно зменшилася, рак горла та ротової порожнини зустрічається все частіше, особливо серед чоловіків.

Читайте також: Взаимосвязь онкологических заболеваний и вирусных инфекций

За останні десять років вакцинація дівчат проти ВПЛ увійшла в державні програми вакцинації у багатьох країнах світу, зокрема Австралії, Канаді, Новій Зеландії, Південній Кореї, США та більшості країн Євросоюзу.

МОЗ України також наголошує на необхідності щеплень проти ВПЛ і дівчат, і хлопців, однак держава поки не фінансує цих вакцин, їх можна придбати в аптеці за власний рахунок. Залежно від типу вакцини, потрібно ввести 2–3 дози вакцини.

Нещодавно, деякі країни, наприклад, Великобританія, Австралія, Канада, США, Норвегія та Італія, прийняли рішення про безоплатну вакцинацію проти ВПЛ всіх, незалежно від статі. Британці підрахували, що нова програма вакцинації проти ВПЛ до 20158 р. попередить в їх країні більше 100 тис. випадків раку, половина з яких буде припадати на рак шийки матки, половина – на рак іншої локалізації.

subscribe

Читайте також: 12 способов снизить риск развития рака

На фото: тривимірна модель вірусу папіломи людини (visual-science.com)

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ