Статті

Холестерин стане в пригоді при боротьбі з раком

09/04/2013

Американські медики винайшли новий спосіб доставки ліків у ракові пухлини – холестеринові плоти, які допомагають молекулам протиракових препаратів проникати через мембрану злоякісних пухлин і знищувати їх. Про це йдеться у статті журналу Therapeutic Delivery.

Існує багато перспективних методів боротьби із раком за допомогою коротких ланцюгів нуклеотидів. Однак більшість із них на практиці застосувати не можна, оскільки молекули не можуть самостійно проникати через мембрану. Автор дослідження Томас Аншордоквай із Університету Колорадо в Денвері (США) заявив, що новий метод – перспективний спосіб доставки ліків у ракові клітини, де вони зможуть вільно виконувати свою функцію.

За словами Аншордоквай, вони з колегами створили холестеринових троянських коней, вивчивши, як влаштовані і як працюють клітинні мембрани ракових клітин. При вивченні структури мембрани вчені з’ясували, що один із компонентів цих мембран (особливі поверхневі білки) можна використовувати для проникнення ланцюгів нуклеотидів всередину клітини.

Біологи синтезували кілька експериментальних препаратів, які поєднуються з цими білками, однак жоден не виявився ефективним: речовини й прикріплені до них молекули ліків після вводу в тіло пацієнта швидко обліплювалися білками з плазми крові й не могли приєднатися до ракової клітини.

Цю проблему дослідники змогли подолати, виготовивши захисну оболонку – пліт із молекул холестерину, жирову основу кліткових мембран. Холестерин заважає кров’яним білкам поєднуватися з компонентами лікарського препарату й дозволяє потрапити всередину. Вчені кажуть, що такі “троянські плоти” універсальні. Їх можна використовувати й для доставки ліків у ракові пухлини, і для експериментів зі здоровими клітинами.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ