Лікарські засобиСтатті

Хронічний панкреатит: дієтичне харчування

29/05/2021

29 травня – Всесвітній день здорового травлення

Хронічний панкреатит — це хронічний запальний стан, що зумовлює прогресуючі, необоротні зміни (атрофію, фіброз) і поступовий розвиток екзокринної та ендокринної недостатності підшлункової залози. Механізми виникнення захворювання остаточно не встановлені, припускають, що хронічний панкреатит може бути наслідком рецидивного гострого панкреатиту, а пізніше — фіброзу.

Загальні принципи лікування:

  • етіологічне лікування, яке проводять у разі автоімунного хронічного панкреатиту;
  • симптоматичне лікування, що полягає в усуненні больового синдрому, компенсації дефіциту ферментів підшлункової залози, нормалізації метаболізму вуглеводів, запобіганні гіпотрофії;
  • лікування загострень захворювання.

Лікування хронічного панкреатиту може бути успішним лише за умови дотримання таких умов:

  • Заборона вживання алкоголю.
  • Відмова від куріння.
  • Суворе дотримання дієти.

Дієтичне харчування для хворих на хронічний панкреатит

— Дієтичне харчування є головним аспектом у лікуванні хронічного панкреатиту, — пояснює професор Тарас Ганич, д-р мед. наук, завідувач кафедри факультетської терапії УжНУ. — Оскільки дієти необхідно дотримуватися постійно, вона має бути повноцінною, калорійною і вітамінізованою.

Мета дієти — нормалізація функцій підшлункової залози, забезпечення механічного і хімічного щадіння шлунка і кишечнику, зменшення подразнення жовчного міхура.

Дієта повинна містити підвищену кількість білків (110–120 г, у тому числі 50–60% тваринних), зменшену кількість жирів (80 г, у тому числі 15–20% рослинних), вуглеводів (350–400 г, у тому числі 30 г цукру), кухонної солі — до 10 г, вільної рідини – 1,5 л. Замість цукру до страв можна додавати ксиліт (20–30 г).

Режим харчування: 5–6 разів на день.

Способи приготування їжі: відварювання, запікання, іноді тушкування. Борошно і овочі не пасерують. Категорично заборонено смаження.

Не рекомендують: житній і дуже свіжий хліб; вироби з листкового тіста, смажені пиріжки; рибні і грибні бульйони, борщі, окрошку; маргарин; ікру, рибу (смажену, тушковану, копчену, солену), рибні консерви; яйця варені і смажені; молочні продукти підвищеної жирності; ріпу, редьку, цибулю, часник; щавель, шпинат, солодкий перець, гриби; сирі непротерті фрукти і ягоди, виноград, фініки, інжир, банани; кондитерські вироби, шоколад, варення, морозиво. Обмежують перлову, ячмінну, кукурудзяну крупи, пшоно.

Під забороною: соуси на рибному і грибному бульйонах, томатний сік, всі прянощі, кава, какао, газовані і холодні напої, виноградний сік, дуже гарячі і дуже холодні страви.

РЕКОМЕНДОВАНІ:

  • хліб і борошняні вироби: хліб пшеничний з борошна 1-го і 2-го сортів, підсушений або вчорашній — 200–300 г на день; несолодке сухе печиво, відварені макаронні вироби;
  • супи: вегетаріанські, протерті з картоплею, морквою, кабачками, вівсяною, гречаною крупами, рисом, вермішеллю з додаванням 5 г вершкового масла або 10 г сметани;
  • риба: нежирні сорти, відварені шматком, або котлети; заливне з відвареної риби;
  • молочні продукти: зниженої жирності, свіжий некислий домашній сир, парові або запечені сирні запіканки, незбиране молоко (за відсутності непереносимості). Сметану і вершки слід додавати до готових страв;
  • сири: нежирні, негострі сорти;
  • яйця: білкові омлети на парі з двох яєць, жовтки обмежено до ½ на день, додаючи до страв;
  • крупи: протерті або напівв’язкі каші з вівсяної, гречаної, манної круп або рису, зварені на воді чи навпіл з молоком. Круп’яні суфле, пудинги із сиром, запіканки. Дуже корисними є гречана і вівсяна крупи, оскільки вони містять харчові волокна і вітаміни групи В;
  • овочі: у протертому, відвареному чи запеченому вигляді, які містять мало клітковини (картопля, морква, кабачки, цвітна капуста, молода квасоля, зелений горошок, буряк);
  • фрукти і ягоди: свіжі, достиглі, м’які, некислі, краще в перетертому вигляді, компоти зі свіжих і сухофруктів; желе, муси на ксиліті чи сорбіті;
  • соуси і прянощі: молочні соуси; фруктово-ягідні напівсолодкі підливи; соуси на неміцному овочевому бульйоні. Борошно для соусів не смажать, лише підсушують;
  • напої: неміцний чай з лимоном, напівсолодкий чи з ксилітом; чай з молоком, фруктово-ягідні соки без цукру і розведені водою.

Для забезпечення організму вітамінами рекомендують такі напої: вітамінний напій з шипшини, чай з шипшини і чорної смородини, з шипшини і родзинок, з шипшини і ягід горобини, дріжджовий напій.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ