ПсихологіяСтатті

Хюґе — рецепт щастя на кожен день

31/03/2018

Щастя — це всього лише побічний ефект правильно організованого життя
Михайло Литвак, психіатр

«Хюґе» (від данського hygge — благополуччя) — настрій затишку та комфортного спілкування з відчуттям благополуччя і задоволеності

Результати досліджень щороку підтверджують почесний статус Данії як однієї з найщасливіших країн світу — і це попри похмурий суворий клімат і дуже високі податки. Починаючи з 2012 р. міжнародна група незалежних соціологів, які працюють під егідою ООН, визначає рейтинг щастя країн світу з урахуванням таких критеріїв, як ВВП на душу населення, очікувана тривалість життя із збереженням здоров’я, громадянські свободи, соціальна захищеність, рівень корупції, щедрість. Данія зазвичай очолює список найщасливіших країн або ж входить у першу трійку (у 2017 р. найщасливішою країною стала Норвегія, яка історично та ментально близька до Данії).

Українці не створені для щастя?

За даними цих же досліджень (World Happiness Report, 2017) Україна посідає депресивне 132-е місце серед 155 країн світу та є найбільш нещасною країною Європи. А за версією агентства Bloomberg, у 2018 р. Україна увійшла в ТОП-10 найнещасніших країн світу (7-ме місце).

Навряд чи може бути дійсно щасливою країна, в якій точиться війна. Але результати досліджень, проведених упродовж попередніх років, не занадто відрізняються від сьогодення: у 2012 р. Україна була на 100-му місці. В згаданих дослідженнях важливими складовими є суто суб’єктивне відчуття благополуччя і вміння отримувати задоволення від життя. Невже ми просто не вміємо бути щасливими?

Вчені старанно намагаються відшукати рецепти щастя та пояснити, чому одні народи відчувають себе щасливішими, аніж інші. Українцям, приміром, стає на заваді непереборне прагнення до лідерства («де два українці, там три гетьмани»). Натомість скандинавський підхід до соціальних ролей геть інакший і передбачає вміння поступатись особистим на користь громади. Найбільш яскраво цей підхід відображає так званий закон Янте, який сформулював дансько-норвезький письменник Аксель Сандемусе («Втікач перетинає свій слід», 1933 р.). Янте — це назва вигаданого міста (схожого на рідне місто письменника), де панували жорсткі принципи, що применшували роль особистості на користь спільноти. Якщо відкинути сарказм і дещо перефразувати, то вийде цілком прийнятна формула поваги до інших: «Не думай, що ти особливий. Можливо, ти розумніший за інших, але це не означає, що ти кращий. Кожна людина рівна тобі і така ж важлива, як і ти, знає щось варте уваги, вміє щось добре робити, може чомусь тебе навчити, заслуговує на турботу і увагу».

Хюґе — це вміння цінувати прості втіхи, які можна здобути за мізерні гроші

Треба також врахувати спосіб життя і традиції проведення дозвілля. Шкідливі звички, схильність до переїдання, невміння дотримуватись міри в споживанні алкоголю, нестримні веселощі — це може приносити тимчасове задоволення, але не дарує щастя.

Соціально-політичні та економічні чинники самотужки не покращити, війну вмить не зупинити, гени не змінити, а ось із менталітетом та загальною культурою можна працювати. І допоможе нам у цьому «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи». Автор цього бестселеру, вже перекладеного на 15 мов, — Мік Вікінг, засновник і керівник Інституту вивчення щастя (Копенгаген), який займається дослідженнями у сфері суб’єктивного благополуччя, щастя та якості життя. За його дослідженнями, саме хюґе стало частиною національної ідентичності та культури Данії та посідає чи не найперше місце серед секретів щастя.

Вмій жити просто, повільно і щасливо

Хюґе — це особлива життєва філософія, спосіб життя, мистецтво створення затишку, організації навколо себе гармонійого простору, що поєднує у собі комфортне середовище і теплоту людського спілкування.

Уявіть собі картинку розслабленого задоволення життям: ви відпочиваєте вдома, вам тепло, затишно і спокійно, звуки навколо вас чарують і заспокоюють, а поряд з вами ті, з ким ви відчуваєте себе в безпеці. Дощ чи завірюха за вікном дарують відчуття прихистку і відгородженості від усього світу… Або ж ви на природі, зморені прогулянкою, сутеніє, веселе багаття дарує тепло і спокій, ви ні про що не думаєте і тільки й насолоджуєтесь цією миттю розслабленості, споглядання вогню і мовчазного взаєморозуміння з друзями… А може ви на роботі? І зараз традиційна мить кави чи чаю з улюбленим тістечком і відключеним на чверть години телефоном?

Читайте також: Не бойтесь мечтать!

Саме такі відчуття дарує хюґе. Для кожного ця картина буде своєю, особливою і неповторною… Але давайте все-таки розберемося, як навчитися бути щасливим і радіти повсякденню.

Як і зазвичай, розділимо наше завдання на два етапи: установчо-психологічний і організаційно-практичний. Ми вже пам’ятаємо, що відповідне психологічне налаштування автоматично «підтягує» за собою необхідні практичні рішення.

І. Психологічне налаштування: загальні тези

Щоб опанувати мистецтво хюґе, потрібно:

  1. Дозволити собі бути щасливим. Не відкладати відчуття благополуччя «на потім». Життя складне, драматичне, а в сучасній Україні почасти трагічне. Але повноцінний відпочинок, повне і ефективне відновлення сил дозволить вам жити і боротися далі, виконувати свій обов’язок, дарувати радість своїм близьким, приносити користь батьківщині.
  2. Відчути себе хазяїном своєї долі та усвідомити, що у ваших силах зробити себе безкінечно щасливою людиною: робити те, що подобається, отримувати задоволення від простих, але водночас найважливіших у житті речей.
  3. Досягти рівноваги між життям та роботою: цінувати роботу, але не переоцінювати її місце в своєму житті, дбати про близьких, але не «розчинятися» в сімейних проблемах, любити й балувати себе.
  4. Жити «тут і зараз»: вміти зупинитись, відкинути турботи, абстрагуватися від проблем, неприємних згадок про минуле і турбот про майбутнє. В якийсь момент просто відкинути напруження й метушню, віддатися солодкому смакуванню миті.
  5. Не пов’язувати рівень свого щастя з рівнем достатку, надавати перевагу тим речам, які не потребують великих витрат. Цінувати прості радощі життя.
  6. Практикувати неквапливість і замрійливість: щастя з легкістю прилітає на повільній хвилі.
  7. Не втрачати зв’язок із природою — і у спілкуванні з нею, і в облаштуванні свого житла. Відчувати красу навколишнього світу, надавати перевагу природним матеріалам.
  8. Вчитися спокійному спілкуванню, невимушеності та природності. Не перейматися конкурентною боротьбою, більше керуватися інтересами спільноти, аніж власними амбіціями.
  9. Не чекати від життя занадто багато — тоді шанси стати щасливим різко зростуть, якщо реальність раптом перевищить ваші скромні очікування.

рецепт щастя на кожен день

ІІ. Практична складова: створення гармонійного простору

Хюґе-місце. Не жалкуйте часу на створення зони комфорту. І не важливо, яким за розмірами і мірою облаштування буде ваш хюґе-куточок — головне, аби з ним були пов’язані приємні емоції. Це найбільш затишна та особливим чином обладнана частина вашого житла, що створена для відпочинку. Це ваш барліг, ваша маленька нірка, прихисток, кубельце, куточок, комфортна місцинка… А, може, ціла вітальня чи кухня, широке підвіконня, місце біля каміну… Це ваш особистий простір або ж місце, де ви приймаєте декількох найближчих друзів…

Інтер’єр, антураж, аксесуари

Освітлення. Якщо ви хочете вгадати з освітленням, то запам’ятайте, як виглядає навколишній світ за годину після сходу сонця чи перед його заходом. Це має бути розсіяне притлумлене світло. Не жалкуйте часу на пошук світильників, які допоможуть створити інтимну атмосферу. І не забувайте про свічки, з якими 85% данців асоціюють хюґе. Свічок забагато не буває.

Читайте також: Як навести лад у своїй домівці і своєму житті?

Речі. Дивани, крісла, стільці — обов’язково зручні і такі, що ніби запрошують до відпочинку… Килими, шкури, подушки, пледи — все, що повертає до відчуття доісторичної печери… Груби, каміни і свічки — все, що містить «живий вогонь»… Кераміка, каміння, вироби із натуральних матеріалів, декоративні гілки, домашні квіти — будь-який «шматочок» природи… А також усілякі дрібнички у стилі хенд-мейд — особливо зроблені власноруч.

Хюґе потребує скромності і повільності

Їжа, напої. Хюґе неможливо уявити без улюблених страв та напоїв: чай, кава, какао, гарячий шоколад, глінтвейн, лимонад, особливі лікери та настоянки… Цукерки, якісний шоколад, тістечка, печиво, млинці, варення, будь-яка випічка… Супи, рибна юшка, печеня, шашлики — будь-що, що дарує насолоду, тішить уяву і збуджує апетит. Що довше готується їжа, то більш вона «хюґна» — найкраща та, яка неквапливо запікається, довго тушкується на маленькому вогні, готується з тіста, що довго підходить…

subscribe

Головне, щоб процес приготування та споживання був довгим і замрійливим — із проникливим та неспішним смакуванням. Якщо мова йде про створення атмосфери хюґе, ми не їмо і не п’ємо — ми насолоджуємось напоєм або стравою, ми ласуємо, смакуємо… Спиртні напої мають бути легкі та в помірній кількості — щоб дарувати тепло і розслабленість, а не штучне збудження та сп’яніння…

Одяг. Стиль хюґе в одязі — це комфорт, невимушеність і природність. Якщо мова йде про вихід у люди — це вміння поєднати стильність і невимушеність, комфорт і естетику. Вдома данці практикують широкі теплі светри, товсті вовняні шкарпетки. А ще це можуть бути старі зручні штани, піжама — будь-який зручний улюблений одяг, ніби створений для того, щоб ви змогли розслабитися і відчути повне задоволення життям.

Немає кепської погоди, є просто негожий одяг.

Емоції, настрій, відчуття…

Хюґе — це не стільки те, що вас оточує (хоч і це важливо), як те, що ви відчуваєте: безпека та захищеність, відгородження від навколишнього світу, умиротворення, затишок, душевний комфорт, спокій, повне прийняття себе і оточуючих. Розслаблена задума, насолода миттю, близькість до природи і своїх древніх витоків. Товариськість, невимушеність, довіра до тих, хто поряд…

Звуки. Щоближче до тиші. Обмаль штучних звуків дарує можливість почути потріскування дров у каміні, муркотіння кота, стукіт спиць для плетіння, пориви вітру, дріботіння дощових крапель чи завивання хурделиці за вікном — саме те, що дарує відчуття безпечної домівки та захищеності від усіх бур світу. Але це може бути також і музика — тиха й заспокійлива — така, що налаштовує на задумливий романтичний лад, а не збуджує і не забиває баки децибелами.

Запахи. Усе природне і те, що віднині і назавжди асоціюватиметься з відпочинком: запах безпечного місця, натуральної шерсті, з якої зроблено улюблений плед, легкого диму від каміну чи свічки… Свіжої випічки, кави, прянощів для глінтвейну… А на природі — аромат лісових квітів, пахощі хвої, мокрого листя, свіжості, якою віє від водойми…

Читайте також: Зачем человеку хобби и как выбрать дело по душе?

Дотики. Фактура дерева, тепло кераміки, ворсистість шерсті, м’якість шкіри, прохолодність льону…

Смак. Гіркота кави, терпкість глінтвейну, неповторний присмак ледь пригорілого шашлику, а головне — солодкий смак «хюґного» щастя, що відображається в улюблених тістечках, тортиках, печиві…

Ті, хто поряд…

Хатні улюбленці. У кожного своє уявлення про те, яка тварина має уособлювати затишок і діє більш заспокійливо: кіт під боком чи собака біля ніг. А може забагато домашніх улюбленців не буває, і радощів додасть ціла хвостата компанія? Чи комусь до душі акваріум із таємничою підсвіткою, де серед водоростей повільно і граційно пропливають різнокольорові рибки — саме в темпі хюґе?

Рідні і друзі. Насолоджуватись хюґе можна й на самоті. Особливу потребу в цьому відчувають члени великих шумних сімей або ж ті, кому доводиться працювати з людьми. Це вибір і внутрішня потреба кожного. Прекрасним варіантом є «самота без самоти»: коли рідні десь поряд, але зайняті своїми справами і не заважають хвилинам відпочинку. Втім, результати досліджень свідчать, що нечисленна компанія із 3–4 найближчих друзів дарує набагато більше втіхи, аніж самотність чи велелюдне товариство. Невід’ємна частина хюґе — це люди, яким ви довіряєте, з якими почуваєтеся безпечно і невимушено, з якими можна розслабитись і бути собою, з якими можна і поговорити, і помовчати… Не потрібно напружуватися, щось комусь доводити, хизуватися розумом чи статком. Рівність у спілкуванні, тиха радість від зустрічі, теплота, обійми та поцілунки. Відчуття товариськості, спільності, довіри і любові.

Хюґе — це рай для інтровертів: можна бути соціально активним, не спустошуючи себе.

Скромні розваги. Це може бути будь-що: улюблені книги, серіали, настільні ігри, старі всім відомі фільми, які дають можливість перемовлятися під час перегляду. Започатковуйте традиції — збирайтесь певними днями, вигадуйте приводи для святкування. Влаштовуйте спільні куховарства чи, навпаки, приносьте їжу з собою, щоб не напружувати хазяїв. Приймайте гостей по черзі чи гуртом облаштуйте ідеальний хюґе-простір у когось одного. Влаштовуйте пікніки, велосипедні покатеньки, піші прогулянки. Шашлики, риболовля, прогулянка під захід сонця, а як стемніє — багаття, шум лісу чи плескіт хвиль, романтичний настрій… Відпочивайте, розважайтеся, бавтеся як діти. Але все це спокійно, цивілізовано, без зайвого галасу, хворобливого збудження і напруження.

Хюґе потребує скромності і повільності. Це вибір простого на противагу складному, стриманого на відміну від розкішного й задушевності супроти нестриманих веселощів.

Читайте також: Да будет цвет, или Как поднять настроение в хмурую пору

Марія Кириленко

“Фармацевт Практик” #3′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ