ЖизньСтатті

Інна Демченко проінформувала про хід підготовки реалізації пілотного проекту щодо запровадження референтних цін на ліки

18/05/2012

Перший заступник Голови Державної служби України з лікарських засобів Інна Демченко під час селекторної наради, проведеної Віце-прем’єр-міністром України – Міністром охорони здоров’я України Раїсою Богатирьовою, проінформувала про хід підготовки до виконання Постанови Уряду від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», дія якої розпочнеться 1 червня 2012 року.

Метою пілотного проекту є підвищення економічної доступності лікарських засобів, в першу чергу – для соціально-незахищених хворих на гіпертонічну хворобу.

Основою проекту є запровадження європейського підходу щодо ціноутворення на лікарські засоби, який полягає у використанні зовнішніх порівняльних (референтних) цін для внутрішнього ринку.

Для досягнення цієї мети буде реалізовано пілотний проект з наступними основними складовими:

1.        Для обмеженої групи із 7 монокомпонентних препаратів для лікування хворих на гіпертонічну хворобу (на основі встановленої добової дози їх споживання, рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я та міжнародної непатентованої назви), – визначити зовнішні порівняльні (референтні) ціни в Болгарії, Молдові, Польщі, Словаччині та Чехії, вирисовуючи для цього офіційні інформаційні джерела. В разі відсутності препаратів на ринках цих країн, або на якомусь із них – на ринках Латвії, Угорщині та Сербії;

2.        Розрахувати середню зовнішню порівняльну (референтну) ціну та встановити її як граничну оптову-відпускну ціну на території України для кожної із зазначених 7 міжнародних непатентованої назв.

3.        Оприлюднити інформацію щодо встановлених граничних оптово-відпускних цін до 1 червня 2012 р.

4.        Встановити, що обіг лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою здійснюється на території України після реєстрації оптово-відпускної ціни, яка не може перевищувати граничний рівень оптово-відпускних цін на такі лікарські засоби (середніх зовнішніх порівняльних (референтних) цін).

5.        Розрахувати на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків оптово-відпускної ціни та торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 25 відсотків закупівельної ціни.

6.        Встановити, що через два місяці з дня оприлюднення Міністерством охорони здоров’я граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, оптова торгівля ними здійснюється за цінами, що не перевищують зазначений граничний рівень (без урахування постачальницько-збутової надбавки).

7.        Міністерство охорони здоров’я разом з Міністерством фінансів до 1 вересня 2012 р. повинні визначити джерела фінансування для реалізації пілотного проекту в розмірі, достатньому для часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, подати на розгляд Кабінету Міністрів України законопроект про внесення відповідних змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2012 рік” та забезпечити його супроводження у Верховній Раді України.

Як повідомила І.Демченко, реалізація проекту відбуватиметься в два етапи:

Перший етап – продаж лікарських засобів для лікування гіпертонічної хвороби за цінами, що не перевищують рівень порівняльних (референтних) цін.

Другий етап – запровадження механізму часткової компенсації громадянам вартості ліків від гіпертонічної хвороби (реімбурсації) за рахунок державного та місцевих бюджетів.

Реалізація проекту дозволить знизити ціни на зазначену групу препаратів та зекономити близько 140 млн. грн. коштів наших громадян, в першу чергу – близько 7 млн. пенсіонерів, що регулярно вживають ліки від гіпертонії.

В рамках підготовки до виконання зазначеної Постанови Міністерство охорони здоров’я України здійснило такі заходи:

– підписало Меморандум з провідними вітчизняними фармацевтичними компаніями, які взяли на себе зобов’язання забезпечити всіх, хто цього потребує, ефективними, якісними, безпечними та доступними лікарськими засобами для лікування гіпертонічної хвороби, не підвищувати ціни на зазначені препарати та створити на своїх підприємствах двомісячний запас цих ліків;

– створило штаб з підготовки до запровадження Пілотного проекту, який, окрім іншого відпрацьовує порядок розрахунку граничного рівня цін на лікарські засоби на основі порівняльних (референтних) цін на такі засоби, встановлених в ряді європейських країн;

– розпочало складання реєстру хворих на гіпертонічну хворобу;

– організувало відповідну роз’яснювальну роботу серед медичних та аптекарських працівників;

– працює над забезпеченням функціонування Гарячої лінії під час реалізації Пілотного проекту.

Успішна реалізація проекту дозволить:

– розповсюдити цю ініціативу на групи лікарських засобів для лікування інших соціально-небезпечних хвороб та підвищити їх економічну доступність;

зекономити кошти населення та зменшити державні видатків в ході тендерних закупівель, таким чином – покращити загальний рівень забезпечення лікувальних установ та пацієнтів відповідними групами препаратів, поліпшення соціальної захищеності наших співгромадян;

–  закласти основи сучасної системи реімбурсації, як складової державної соціальної політики у сфері охорони здоров’я;

У дальній перспективі це сприятиме запровадженню європейської моделі відшкодування коштів, стабілізації цін на ліки та зростанню економічної доступності лікарських засобів для населення.

В нараді також взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України, Місцевого організаційного комітету «ЄВРО 2012 Україна» та Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012. Під час селекторної наради також було розглянуто питання стану готовності медичної інфраструктури України до забезпечення медичною допомогою учасників та гостей фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Прес-служба Держлікслужби

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ