АктуальноНаукапрофілактика і лікуванняСтатті

Інтернет-залежність руйнує психіку людини

03/04/2021

Завтра – Міжнародний день інтернету

Дата Міжнародного дня інтернету і професійного свята вебдизайнерів пов’язана із днем смерті святого Ісидора Севільського, якого вважають покровителем інтернету. А ще цифри 4.04 нагадують поширену помилку «404» – сторінку не знайдено.

Папа Римський Іоанн Павло II у 1998 р. визнав всесвітню мережу Інтернет енциклопедією людського знання. Згодом назвали кандидатів на роль заступника інтернету – святих Ісидора, Теклю й Педро Регаладо. Ватикан тривало робив вибір і тільки у лютому 2001 р. остаточно вирішив, що найкращим покровителем мережі буде святий Ісидор. Аргументуючи своє рішення, Іоанн Павло II сказав, що саме архієпископ Ісидор Севільський уперше застосував у своїй праці «Etymologiae» систему перехресних посилань, що віддалено нагадує гіперпосилання, які активно використовують у мережі. У 20 розділах своєї книги Ісидор виклав відомості з граматики, риторики, математики, медицини, історії, права, космології, теології, агрономії, зоології та інших галузей тодішніх знань, взятих переважно з античності. Книга користувалася надзвичайною популярністю в середні віки. До нашого часу збереглася більш як тисяча рукописних примірників книги.

Ознаки інтернет-залежності

Вплив інтернету безпосередньо пов’язаний з людською психікою. Існування залежності від нових комп’ютерних технологій психіатри діагностували ще в 1996 р. Інтернет-залежність порівнюють з фізіологічною залежністю від наркотичних речовин.

Люди, які «живуть в інтернеті», мають значні труднощі в реальному спілкуванні, низьку самооцінку, закомплексованість та низку інших психологічних проблем. У віртуальному, начебто безпечному для них світі легко уявити себе людиною мрії і сформувати потрібний образ в очах підписників. З часом цей спосіб життя проникає на всі рівні дійсності, а сама людина змінює підходи до вирішення реальних життєвих завдань.

Існує кілька типів прояву інтернет-залежності:

  • – віртуальні знайомства – надмір інтернет-друзів у мережі, постійні нові знайомства;
  • – безперервне перебування в мережі – пошук інформації у базах даних і на пошукових сайтах, «зависання» в соцмережах;
  • – нав’язлива потреба постійного перебування в мережі – підрахунок лайків, ігри онлайн, покупки на сайтах, обговорення на форумах;
  • – ігрова залежність від онлайн-комп’ютерних ігор.

Психологічні симптоми, які можуть виникнути у залежної від інтернету людини:

  • – добре самопочуття, іноді ейфорія від самого сидіння перед комп’ютером;
  • – неможливість відірватися від екрана чи припинити роботу;
  • – збільшення часу, присвяченого комп’ютеру;
  • – неуважне ставлення до членів сім’ї та друзів, яке трансформується в абсолютну байдужість;
  • – відчуття дискомфорту, порожнечі, депресія без екрана монітора;
  • – труднощі у спілкуванні з працедавцем і членами родини, проблеми з роботою або навчанням.

Опитування, проведене дослідницькою компанією США Retrevo, продемонструвало, що 55% користувачів віком старше 25 років мають потребу зайти на Фейсбук принаймні раз на день. 11% користувачів зізналися, що не можуть відірватися від соцмереж хоча б на кілька годин. Відтак, загальна кількість «особливо залежних» від інтернету осіб зростає до 18%.

Результати дослідження засвідчили, що майже половина респондентів молодше 25 років полишають повсякденні справи, щоб поглянути на оновлення, а 11% роблять це навіть під час сексу. Серед людей старше 25 років таких 27 і 6% відповідно.

Експерти стверджують, що поширеність інтернет-залежності в різних країнах становить від 2 до 30% від загальної кількості користувачів.

Лікування інтернет-залежності таке саме, як і будь-якої іншої залежності – ігроманії, алко- та наркозалежності. Фахівці намагаються повернути людину в реальний світ.

Доктор Гугл: шукайте англомовні джерела

Самолікування за допомогою інтернету – один із трендів сучасного життя. Однак  надзвичайно важливо вміти шукати і аналізувати саме якісний медичний контент, який ѓрунтується на засадах доказової медицини. Сучасні лікарі не проти самоосвіти своїх пацієнтів, адже коли вони будуть добре поінформованими, то розумітимуть рішення медиків і більше дбатимуть про своє здоров’я.

Так склалося, що світовою мовою медицини є англійська. Провідні медичні журнали, матеріали конференцій, наукові статті, сайти для пацієнтів – усе це англійською. Але навіть коли хтось не володіє достатнім рівнем іноземної, не проблема – гугл-перекладач перекладе текст швидко і якісно.

Ще один важливий момент у медичних публікаціях у просторі інтернету – джерела інформації і посилання на них.

Інформацію про захворювання і ліки також можна шукати на ресурсах, які призначені саме для медиків. Вірогідність, що вона буде правдивою, набагато вища.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ