профілактика і лікуванняСтатті

ЙОД: ЗДОРОВ’Я МАЙБУТНІХ ПОКОЛІНЬ

11/01/2022

За визначенням ВООЗ, чисельність людей, які страждають на захворювання, спричинені дефіцитом йоду, становить 1,5 млрд. осіб. Йодний дефіцит може стати причиною різних патологій органів та систем організму, а також спровокувати зниження розумових здібностей як в окремих індивідуумів, так і загального інтелектуального потенціалу населення

Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу, що є недостатнім для нормального функціонування нашого організму. У зоні найбільшого небезпеки знаходяться мешканці Західної України та Чернігівської області, де споживання йоду найнижче.

Без гармонії

Щитоподібна залоза (ЩЗ) виробляє гормони тироксин та трийодтиронін, які беруть участь у розвитку та регуляції нервової, серцево-судинної, опорно-рухової та репродуктивної систем, а також травного тракту.
Вироблення гормонів у необхідному обсязі забезпечується за рахунок надходження в організм йоду, добова потреба у якому, залежно від віку, становить від 100 до 200 мкг. В іншому випадку «запускається» ланцюг послідовних адаптаційних процесів, спрямованих на підтримку нормального синтезу та секреції гормонів ЩЗ.

В умовах йодного дефіциту для забезпечення організму достатнім обсягом гормонів, ЩЗ компенсаторно збільшується в обсязі, що надалі призводить до розвитку тиреотоксикозу, гіпотиреозу або злоякісних новоутворень.

Першими симптомами порушення функції ЩЗ є загальна слабкість організму, депресія, погіршення пам’яті та слуху, головний біль, руйнування зубів, випадання волосся, ламкість нігтів та сухість шкіри, а також зниження потенції та порушення менструального циклу.

Зловісний айсберг

Дефіцит йоду спричиняє прямо пропорційну дію на організм. Його вплив можна представити у вигляді айсберга. На вершині знаходяться захворювання, що розвиваються при тяжкому дефіциті йоду (кретинізм, йододефіцитний гіпотеріоз). Над самою «водою» — різні форми зоба, що виникає як при тяжкому, так і легкому дефіциті йоду (багатовузловий токсичний зоб). У підводній частині айсберга – різні порушення розумового розвитку, які є наслідком йодного дефіциту будь-якого ступеня тяжкості, а також серйозні патології нервової, серцево-судинної та опорно-рухової систем.

Особливу небезпеку становить йодна недостатність у вагітних, оскільки підвищується небезпека викиднів та народження мертвих дітей, а також ймовірність появи на світ дітей зі зниженим інтелектом, паралічем та глухотою.

Також дефіцит йоду негативно позначається на розвитку дітей молодшого та середнього шкільного віку. Індекс інтелектуального розвитку (IQ) у підлітків із йододефіцитних регіонів на 15-20 пунктів нижчий, ніж у регіонах із нормальним споживанням йоду. Крім цього, нестача мікроелементу призводить до погіршення уваги, а також супроводжується затримкою статевого дозрівання.

Симптоми нестачі йоду в організмі:

      • – відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
      • – збільшення щитоподібної залози (зоб);
      • – затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
      • – зниження розумової активності погіршення пам’яті, слуху у дорослих;
      • – порушення обмінних процесів;
      • – загроза переривання вагітності;
      • – неонатальний гіпотиреоз;
      • – рак щитовидної залози;
      • – підвищення рівня холестерину;
      • – порушення роботи кишечнику;
      • – сухість шкіри, втрата її еластичності, випадіння волосся;
      • – відчуття холоду;
      • – різке зниження чи підвищення маси тіла;
      • – набряки.

Для корекції та профілактики

На жаль, застосування йодованої солі не вирішує проблеми йододефіциту. У дітей та підлітків, наприклад, потреба в йоді така сама, як і у дорослих, а споживання солі набагато нижче. Доза йоду в полівітамінах може бути недостатньою для вагітних.

Тож рекомендований прийом препаратів йоду, розрахований саме для вашої вікової категорії чи стану здоров’я. Так для вагітних жінок і матерів, які годують, необхідна добова доза (НСД) становить 200 мкг, для дітей до року – 50 мкг, а до 6 років – 90, 6-12 років – 120 мкг. Йоду особливо потребують жінки в період менопаузи (НСД 150 мкг) і люди похилого віку (НСД 100 мкг).

Необхідно зауважити, що створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишечник.

Стандартизовані БАДи призначені для профілактики та лікування захворювань, пов’язаних з дефіцитом споживання йоду у новонароджених, дітей та підлітків, а також жінок у періоди вагітності, лактації та менопаузи. Баланс йоду в організмі забезпечить нормальний фізичний, нервово-психічний та статевий розвиток дітей та підлітків, а також попереджає розвиток йододефіцитних захворювань та їх ускладнень у дорослого населення.

Наталія Малішевська

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ