профілактика і лікуванняСтатті

КРАСИВА ЛЮДИНА — СПОКІЙНА ЛЮДИНА

09/09/2021

9 вересня — Міжнародний день краси

Ароматичні олії проявляють виражені седативні властивості

Красиве лікування

Від 1995 р. з ініціативи Міжнародного комітету естетики й косметології СІДЕСКО  9 вересня у світі відзначають Міжнародний день краси. Для кожного з нас краса має різні критерії, адже недарма кажуть, що вона в очах того, хто дивиться. Проте однозначно синонімом слова «краса» можна вважати слово «здоров’я», зокрема психологічне. Бо й справді, навряд чи здаватиметься комусь красивою зла або роздратована жінка.

Ароматичні ванни

Доведено, що ароматичні ванни з правильно підібраними ефірними оліями впливають на психіку людини сильніше, ніж лікарські трави, оскільки речовини, які використовують для ванн, проникають крізь шкіру, і згодом їх виявляють у крові. Залежно від мети лікування призначають заспокійливі або тонізуючі ароматичні ванни.

Ароматична заспокійлива ванна: 500 г солі крупнокристалічної, 5 крапель ефірної олії лаванди, 5 — ялиці, 1 — ветіверу.

Ароматична тонізуюча ванна: 500 г солі крупнокристалічної, 5 крапель ефірної олії евкаліпта, 5 — лимона, 1 — ветіверу.

Перед додаванням у воду ефірні олії змішують з основою — сполукою природного походження, яку не піддавали хімічній обробці. Найчастіше застосовують оливкову, персикову, соняшникову олії або ж олію жожоба, одержані шляхом холодного пресування. Як варіант рекомендовану дозу ефірної олії чи їхню суміш (до 10 крапель) змішують з молоком, вершками (200 мл) або медом (не більш як 2 ложки).

Для досягнення кращого ефекту можна додати у воду ефірну олію у чистому вигляді, але не більш як 3‒4 краплі. Розтікаючись на поверхні, вона потрапляє на шкіру лише тоді, коли людина виходить з води.

Перед тим як приймати ароматерапевтичну ванну, необхідно помитися, а після процедури, що триває 10‒20 хв, не споліскуватися, лише легенько промокнути тіло рушником. Після ванни бажано полежати протягом 1 год.

Протипоказання: за підвищеної збудливості не рекомендовані ванни з олією гвоздики та шавлії; хворим на епілепсію — з олією волошки, материнки, ялівцю, розмарину, шавлії, полину, коріандру, ялиці, чабрецю, туї, гвоздики; за наявності захворювань нирок — з ефірними оліями ялівцю, коріандру, сосни, ялиці, сандалового дерева, чабрецю; після інфаркту міокарда та інсульту — з ефірними оліями волошки, коріандру, сосни.

Аромамасаж

Олії, які використовують для масажу, діють на нервову систему. З усіх видів масажу ароматерапевтичний має найбільш виражений седативний або тонізуючий ефект. Неодмінною умовою для отримання якнайкращого результату є достатньо висока температура повітря у приміщенні, де проводять процедуру. Адже у міру того як ефірні олії втирають у шкіру, процеси життєдіяльності в організмі сповільнюються і температура тіла знижується. На один курс масажу рекомендовано універсальні ефірні олії — лаванди, розмарину, герані, а для чутливої шкіри — ромашки. На першому сеансі дозу, зазначену в рецептурі, знижують удвічі (до 2‒3 крапель). Як основа годиться соняшникова, оливкова або мигдальна олія.

Для приготування масажної олії беруть 5–10 крапель ефірної олії або суміші і розчиняють у 10 мл рослинної олії. Ароматичну олію насамперед втирають у болючі ділянки тіла. Тривалість масажу окремих частин тіла становить 3–5 хв.

Протипоказаннями до проведення масажу є варикозне розширення вен, артеріальна гіпертензія, схильність до алергії, а також підвищена чутливість шкіри.

Ефірні олії проти безсоння, тривоги і перевтоми

Щоби позбутися безсоння, рекомендують застосовувати ефірні олії лаванди, апельсина, троянди, сандалового дерева, іланг-іланг, розмарину, волошки, ялівцю, полину лимонного та ін. Популярні такі способи їхнього застосування, як ванни, масаж біологічно активних зон, ароматизація приміщення, ароматичні подушечки. Перед сном рекомендовано прийняти теплу ванну з ефірними оліями, ароматизувати повітря в кімнаті (5–10 крапель залежно від площі приміщення), нанести на подушку 1–2 краплі іланг-ілангової або лавандової олії.

Також у разі безсоння та головного болю можна змастити скроні лавандовою олією. Інгаляції олією бергамота, шавлії, неролі, троянди, іланг-іланг, сандалового дерева допоможуть подолати наслідки стресу, відчуття тривоги, страху, зумовлені нападами бронхіальної астми.

Для усунення нервового напруження чи роздратування для ванн і масажу застосовують суміш олій (у краплях): розмарину – 4, лаванди – 2, лимона – 2.

Стрес, перевтому, невроз допоможуть подолати такі ефірні олії (у краплях): лаванди – 3, неролі – 2, троянди – 1, бергамота – 2 або лаванди – 4, лимона – 3, герані – 1. Або: 5 г мумійо розчинити в 0,5 л кип’яченої води і влити до ванни (38 ºС), наповненої наполовину. Додати 3–4 краплі трояндової, 2 – лавандової, 2 – ялицевої ефірних олій. Ванну приймають перед сном. Тривалість процедури становить 15–20 хв. Вранці доливають гарячу воду (до 38 ºС) і приймають ванну повторно. Курс – 20 ванн через добу.

 Страх та тривога залишаться в минулому, якщо застосовувати ефірні олії бергамота, шавлії, лаванди, лимона, троянди, пачулів, сандалового дерева, чабрецю, волошки, грейпфрута. Їх використовують для масажу зон сонячного сплетіння, для ванн і ароматизації приміщень. Перед сном ароматизують кімнату сумішшю ефірних олій (в краплях): сандала – 4, іланг-іланг – 4, шавлії – 2. Цю ж суміш можна використати і для вечірньої ванни (8–10 крапель). Для ранкової ванни показані волошкова (5 крапель), бергамотова (5 крапель), лимонна (5) або шавлієва (5) ефірні олії.

За легких проявів депресії (поганий настрій, неспокій, порушення сну) ефективними є ефірні олії бергамота, шавлії, герані, грейпфрута, жасмину, лаванди, полину лимонного, неролі, апельсина, пачулів, троянди, сандалового дерева, іланг-іланг.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ