Статті

Кишкові бактерії можуть виробляти етиловий спирт

23/09/2019

Вчені знайшли*, що деякі штами кишкових бактерій, а не тільки дріжджі, можуть виробляти етиловий спирт. Комусь може здатися, що мати «самогонний апарат» в кишечнику зручно та приємно. Але в такому випадку постійний вплив алкоголю може призвести до тяжких наслідків. Поки невідомо, чи можуть кишкові бактерії довести господаря до білої гарячки, але до жирової хвороби печінки, можуть точно 

Жирова хвороба (стеатоз) печінки небезпечна, в першу чергу, тим, що є першим кроком до розвитку цирозу та раку печінки. Гепатологи розрізняють жирову хворобу печінки алкогольного  та неалкогольного походження. Остання зазвичай виникає через проблеми з обміном речовин, при діабеті, ожирінні, але нещодавно з’ясувалося, що її причиною все одно може бути токсичний вплив етилового спирту, зокрема у людей, які не страждають на алкоголізм. Так, у пацієнта з начебто неалкогольним стеатозом печінки знайшли в кишечнику штами бактерії Klebsiella pneumoniae, які виробляли етанол. При пересадженні цих бактерій мишам у останніх також поступово розвивалася жирова хвороба печінки.

Читайте також: Редко, но метко: лекарственные поражения печени

Китайські вчені ретельно вивчили випадок пацієнта з тяжким стеатозом печінки. Чоловік не вживав алкоголю, але рівень етанолу в його крові був близько 40 мг/л (0,4 проміле). Подібні випадки раніше пояснювали активністю в кишечнику дріжджів, але цьому пацієнту протигрибкова терапія не допомогла. Дослідження РНК із зразків калу пацієнта показали, що в його кишковій мікробіоті занадто багато клебсієл (в 900 разів більше норми). Серед них і знайшлися два штами Klebsiella pneumoniae, які виробляли етанол.

Вчені порівняли мікробіоми пацієнтів зі стеатозом печінки (43 особи) та здорових людей (48 осіб) та виявили, що у перших дійсно підвищений вміст штамів Klebsiella pneumoniae з потужною здатністю виробляти етанол.

subscribe

Підтвердити роль бактерій у розвитку стеатозу печінки також допомогли досліди на мишах. Тварин годували або звичайним кормом, або кормом, що містив спирт, або кормом, що містив Klebsiella pneumoniae. Пошкодження печінки виявили і в другій, і в третій групах. Розвиток стеатозу спостерігався також у стерильних мишей, яким пересаджували кишкову мікробіоту хворого пацієнта.

Синдром «самосп’яніння» зустрічається нечасто, але, по-перше, як з’ясувалося, не завжди пов’язаний із дріжджами, а, по-друге, може стати причиною пошкодження печінки.

Читайте также: Алкогольный гепатит: болезнь по доброй воле

* Yuan J, Chen C, Cui J et al. Fatty Liver Disease Caused by High-Alcohol-Producing Klebsiella pneumoniae // Cell Metabolism, Available online 19 September 2019. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2019.08.018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ