ЖизньСтатті

Манікюр: краса не потребує жертв

22/10/2021

Гель-лак: шкідливо чи безпечно?

Манікюр зі стійким покриттям тримається в лідерах б’юті-трендів, мабуть, останніх років з десять. Фантазія майстринь з манікюру та їхніх клієнток не має меж: розмаїття кольорів, технік дизайну, форми нігтів справді вражає. Іноді красою, а деколи й безглуздістю. Втім, мова не про це. Чи безпечне стійке покриття, чи не може воно завдати шкоди нашому здоров’ю? Очевидно, про це час від часу задумується кожна жінка, яка звикла робити салонний манікюр.

Одразу варто зазначити, що чіткої однозначної відповіді на це запитання досі немає. Тобто наукові дані і докази шкідливості гель-лаку відсутні, проте порушення технології нанесення, зняття, використання неякісних матеріалів та недотримання стерильності процедури дійсно загрожують здоров’ю.

Гель-лак як покриття шкодить нігтям не більше, аніж звичайний лак. Гель-лак вважається безпечним, якщо до його складу не входять такі складники, як дибутилфталат, толуол і формальдегід.

Дибутилфталат всмоктується крізь нігтьову пластинку, якщо кутикулу обрізають або відсувають. Ця речовина здатна провокувати розлади репродуктивної системи. Толуол – це розчинник для фарб і лаків, органічна сполука, що випаровується. Він може спричиняти ниркову недостатність, ураження печінки, жовчних проток, клітин м’язової тканини. Формальдегід – нейротоксин, отруйна речовина, яка зумовлює сильну алергію.

Чи потрібно нігтям «дихати»?

Ніготь – це похідна епідермісу, що містить кератин, холестерин і мікроелементи. Він складається з нігтьової пластинки, оточеної нігтьовими шкірними валиками. Нігтьова пластинка розміщена на нігтьовому ложі. У дорослої людини нігтьова пластинка завдовжки 10–15 мм, завширшки 10–17 мм і завтовшки 0,3–0,65 мм. В нормі поверхня нігтя має злегка опуклу форму, гладенька. Здорова нігтьова пластинка напівпрозора, рожевого кольору завдяки наявності кровоносних капілярів.

Отож, оскільки нігті є ороговілими клітинами, потреби «дихати» вони не мають в принципі. Однак через те, що поживні речовини нігті отримують зі свого кореня, гель-лак не рекомендовано накладати глибоко під кутикулу, щоб не пошкодити нігтьову пластинку.

Якщо під час зняття гель-лаку було пошкоджено верхні клітини пластинки, на ній можуть з’явитися білі плями (кератинова грануляція). У такому разі варто зробити кількамісячну перерву, доки нігтьова пластинка повністю не відросте.

Оновлювати манікюр з гель-лаком рекомендовано через 2–3 тиж. Це допоможе зберегти ніготь і кутикули від ураження бактеріями, коли внаслідок сколювання під покриття може потрапляти волога.

Деякі експерти вважають, що раз на кілька місяців треба робити перерву між гель-лаковим покриттям, хоча би для того, щоб впевнитися, що нігті залишаються здоровими і не відділяються від ложа.

Медичні аспекти: кому треба до спеціаліста-подолога

Подолог – це фахівець, який займається проблемами стоп: вродженими і набутими деформаціями стопи, тарзальним тунельним синдромом, діабетичною стопою, а також  натоптишами, бородавками, мозолями, тріщинами, ураженнями нігтьової пластинки. Подологія ­поєднує знання з ортопедії, травматології, судинної та гнійної хірургії, нейрохірургії.

Медичний манікюр і педикюр – процедури, які проводять за наявності цих патологій.

Лікування врослого нігтя під силу лише подологу. Самотужки з цією проблемою зазвичай впоратися неможливо. У складних випадках фахівець може навіть поставити на ніготь спеціальну скобу, щоб запобігти його подальшому вростанню. Якщо ж розвинувся запальний процес, шкіра навколо нігтя почервоніла, а палець припух, до подолога варто звернутися якнайшвидше.

Ще однією проблемою, яку поможе подолати фахівець, є грибкове ураження нігтів. Він усуне зовнішній прояв захворювання, ймовірні косметичні дефекти та зробить медичний педікюр і скерує до дерматолога.

Ніготь, який зламався посередині, втиснутий, зсунутий убік або почорнілий – серйозний привід для візиту до хірурга. Проте відновлення після лікування – турбота подолога. Він надасть деформованій нігтьовій пластинці нормального вигляду.

Мозолі, натоптиші, тріщини не завжди можна ліквідувати під час домашнього педикюру. Подолог обробляє стопи спеціальними засобами, видаляє ороговілі тканини, використовує лікувальні мазі. За кілька процедур стопи знову стануть гладенькими і здоровими.

Проте найбільше допомоги подолога потребують люди, хворі на цукровий діабет. Неправильний догляд за нігтями стоп загрожує гангреною, а іноді навіть ампутацією. Уражені нігтьові пластинки так званої діабетичної стопи може відновити лише подолог.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ