Ex temporeСтатті

Ex tempore. Приготування м’яких лікарських форм: мазь Длуського

04/12/2020

Сплави — це системи, які характеризуються відсутністю міжфазової поверхні розділу між компонентами. У випадку сплавів речовини розподілені одна в іншій за типом розчину, тобто доведені до молекулярного або міцелярного ступеня дисперсності

Як основи у багатьох комбінованих мазях використовують сплави кількох компонентів з різною температурою плавлення. До складу таких основ можуть входити жири, воски, вуглеводні, смоли, пластирі, олії тощо.

Основою мазі Длуського, яку використовують для видалення мозолів, є сплав продуктів природного походження — воску бджолиного (твердий компонент) і олії оливкової (рідкий компонент), а поєднати їх в одній основі можна лише шляхом сплавлення.

Технологія мазей-сплавів була раніше описана у «Фармацевт Практик» № 7–8 за 2013 р.

Приготування основ-сплавів

Сплавлення компонентів основи проводять на водяній бані у фарфоровій чашці. У першу чергу розплавляють найбільш тугоплавкі речовини і до них додають інші інгредієнти основи у порядку зниження їхньої температури плавлення, в останню — додають рідкі компоненти.

Отриманий розплав переносять у підігріту ступку (50–55 °С) і перемішують до охолодження. При перемішуванні основа стає м’якою і набуває необхідних консистентних властивостей, оскільки перемішування запобігає утворенню мікрокристалічних каркасів і кристалізації деяких тугоплавких інгредієнтів, які можуть провокувати утворення грубозернистої структури (як, наприклад, парафін). Отриманий сплав перемішують до повного охолодження і далі використовують для приготування мазей.

ПОРІВНЯЛЬНА ПЛАВКІСТЬ КОМПОНЕНТІВ МАЗЕВИХ ОСНОВ

Приготування мазей на основах-сплавах

Головна технологічна задача під час приготування мазей полягає у виборі оптимальної технології, яка повинна забезпечувати реалізацію усіх вимог, що висуваються до мазей: певна дисперсність і однорідність розподілу діючих речовин, точність концентрації, задані консистентні властивості і стабільність. Дотримання зазначених вимог гарантує високу якість мазей.

Якщо мазь містить жиророзчинні речовини, то їх необхідно розчинити у гарячому сплаві, а потім перемішувати у ступці до повного охолодження.

Якщо жиророзчинні речовини мають леткі властивості (камфора, ментол тощо), то їх розчиняють у частково охолодженому розплаві за температури 45–50 °С.

Приготування даної авторської мазі починають зі сплавлення компонентів основи. У напівохолодженому сплаві розчиняють ментол і додають сплав у теплу ступку до подрібненої кислоти саліцилової. Ретельно диспергують суспензійну фазу і перемішують мазь до повного охолодження.

Фармакологічна дія кислоти саліцилової

Саліцилова кислота має дезінфікуючі властивості, зупиняє запальні процеси, покращує кровообіг, регулює потовиділення і нормалізує роботу сальних залоз. Крім того, вона здатна розм’якшувати шари епідермісу, тим самим допомагаючи видаляти ороговілі клітини

Склад мазі Длуського

Rp.: Acidi salicylici 5,0

Mentholi 1,0

Cerae

Olei Olivarum ana 40,0

M. f. unguentum

D.S. Прикладати до мозолів

ТЕХНОЛОГІЯ МАЗІ ДЛУСЬКОГО

Нінель Орловецька, канд. фарм. наук,
Оксана Данькевич, канд. фарм. наук,
Руслан Редькін, канд. фарм. наук,
Національний фармацевтичний університет, Харків

“Фармацевт Практик” #11′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ