Статті

Де меди, там нема біди

02/12/2020

Мед — улюблений народний засіб лікування застуди і кашлю. Чи насправді він допомагає? Чи вживання «смачних бабусиних ліків» тільки данина традиції?

Ця підступна застуда

Всім відомий вислів «якщо застуду лікувати, вона мине за тиждень, а ні, то за сім днів». Але сьогодні, коли весь світ потерпає від пандемії COVID-19, ставлення до таких «звичних» недуг змінюється. Відомо, що препарати для симптоматичного лікування усувають наслідки, а не причину захворювання. Антибактеріальні засоби є неефективними через вірусну етіологію ГРЗ. Більше того, прийом антибіотиків не за показаннями спричиняє підвищення резистентності бактерій, що ускладнює терапію важких захворювань. Чи можуть «бабусині ліки» допомогти?

Доказова база

Рішення щодо використання тих чи інших ліків приймають за результатами клінічних досліджень, що оцінюють їхню ефективність і безпеку. Фітопрепаратам, засобам натуропатії та народної медицини важко конкурувати на цьому полі з хімічними засобами.

Однак в серпні цього року BMJ Evidence-Baced Medicine опублікувало результати дослідження, проведеного Хібатулою Абуельгасім, Шарлотою Альбарі та Джозефом Лі з Медичної школи Оксфордського університету*. Вони провели метааналіз 14 рандомізованих контрольованих досліджень за участі 1761 учасника. В дослідженнях брали участь діти (9 досліджень) та дорослі із симптомами застуди. Вони отримували мед на фоні застосування препаратів від застуди або плацебо (2 порівняльних дослідження). Мед вживали в різних концентраціях і в різний спосіб. Так, в 9 дослідженнях його використовували в чистому вигляді, у 3 — як сироп у поєднанні з рослинними екстрактами, а в 3 — з кавою або молоком.

Читайте також: Шавлія лікарська: властивості, препарати, перспектива використання

Порівняно зі звичайним симптоматичним лікуванням комбінована терапія, яка передбачала вживання меду, продемонструвала перевагу щодо оцінки симптомів (3 дослідження), зокрема інтенсивності кашлю (8 досліджень) та його важкості (5 досліджень). Крім того, процес одужання тривав на 1–2 дні менше. Але два порівняльних дослідження із застосуванням протикашльового препарату центральної дії декстрометорфану не показали значної переваги комбінованої терапії. Також не виявлено переваг щодо снодійного ефекту меду порівняно з антигістамінним препаратом димедролом (4 дослідження, 385 пацієнтів).

Автори метааналізу зазначають, що в двох плацебо-контрольованих дослідженнях отримано різні результати. На їхню думку, це може бути зумовлено методологічними відмінностями.

Читайте також: Секреты черной редьки

Не нашкодь!

Наукове обґрунтування лікувальних властивостей меду забезпечать подальші дослідження вчених. Але те, що його вживання це не тільки смачно, але й корисно, відомо давно. Мед — висококалорійний продукт, який може стати джерелом енергії для нашого організму. Вітаміни і мікроелементи, що входять до його складу, сприяють зміцненню імунітету. Головне — вживати продукт правильно. Перш за все треба пам’ятати, що мед не виносить високих температур — при нагріванні до 40 ºС він змінює свою структуру, а за температури понад 50 ºС зовсім втрачає практично всі корисні властивості. Лікарі попереджають, що мед слід обережно вживати людям із схильністю до алергічних захворювань, хворим на цукровий діабет, а також дітям віком до одного року через ризик розвитку ботулізму.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"

* Hibatullah Abuelgasim, Charlotte Albury, Joseph Lee. Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis

“Фармацевт Практик” #11′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ