Статті

Методи контрацепції: історія, сучасність, майбутнє

02/11/2020

За даними ВООЗ (лютий, 2018 р.), в країнах, що розвиваються, 214 млн жінок репродуктивного віку, які мають намір запобігти небажаній вагітності, не використовують сучасні методи контрацепції. Причинами цього є обмежені вибір методів та доступ до контрацептивів, страх побічних ефектів, культурні та релігійні несприйняття контрацепції/контрацептивів, упередження користувачів, бар’єри, пов’язані із гендерними особливостями. У цій публікації ми коротко розглянемо історію виникнення та перспектив у розвитку контрацепції, сучасні методи контрацепції, а також стан поінформованості молоді про них

Перерваний статевий акт є найдавнішою формою контрацепції. Ефективність цього методу становить 96% (при ідеальному застосуванні)/73% (при типовому).

Природне планування сім’ї (ППС). Періодична абстиненція використовувалася як метод контрацепції з давніх-давен, відколи люди виявили причинно-наслідковий зв’язок між статевим актом і вагітністю. У 1930–1940 рр. було обґрунтовано температурний метод ефективність якого становила 99/75%, у 1964 р. — метод, цервікального слизу (96/86%), у 90-х роках минулого століття — симптомо-термальний метод (98%/98%). Моніторинг показників при симптомо-термальному методі автоматизується завдяки спеціальним налаштуванням. Так, сучасні телефони (iPhone, Androids) мають додатки для контролю фертильності, зокрема: Clue Period Tracker, Ovulation; Flo Period & Ovulation Tracker; Glow Cycle & Fertility Tracker; Fertility Friend FF App; Share on Pinterest; Ovia Fertility & Cycle Tracker; Natural Cycles-Birth Control; Kindara: Fertility Tracker; Dot Fertility Tracker; Period Tracker by GP Apps; Period Tracker Health Calendar. Кожен з додатків має простий інтерфейс, відстежує і передбачає овуляцію та менструацію завдяки статистичному аналізу на основі показників, що вводяться (дата початку менструації, а також менструальні симптоми, маса тіла, температура тіла, зміни настрою тощо). Особисті дані використовуються для створення персоналізованої діаграми фертильності.

Одним з різновидів ППС є також метод лактаційної аменореї (МЛА), що ґрунтується на тимчасовому фізіологічному ефекті пригнічення овуляції у жінки, яка годує дитину виключно груддю (без догодовування сумішами) у віці до 6 міс. Ефективність методу — 99/98%.

Хімічні засоби контрацепції (сперміциди). Упродовж тисячоліть жінки використовували фруктові кислоти інтравагінально для запобігання вагітності. У 1885 р. англійським фармацевтом Уолтером Ренделом було анонсовано вагінальні супозиторії на основі масла какао та хініну сульфату. У 1906 р. Фрідріх Мерц розробив перший сперміцидний гель для комерційного виробництва. Нині використовується низка речовин у різних лікарських формах (таблетки, супозиторії, креми, гелі, аерозолі, розчини, губки). Ефективність цих засобів — 88/79%.

Бар’єрний метод

  1. Чоловічі презервативи. У 1564 р. Габріелло Фаллопій рекомендував змочену лляну тканину, а вже у ХVІІІ ст. презервативи виготовляли з кишечнику тварин. Із 1843 р. виробляли гумові презервативи, із 1930 р. — латексні, із 1997 р. — поліуретанові. У 2006 р. реалізували ідею спрею-презерватива (автор: Jan Vinzenz Krause). Ефективність чоловічих презервативів — 98/82%.
  2. Методи контрацепції для жінок: діафрагми, шийкові ковпачки, презервативи. У 1882 р. запропоновано діафрагму (автор: Dr C Hasse). 1883 р. німецька лікарка Aletta Jacobs описала як контрацептив гумовий шийковий ковпачок. У 1900 рр. стали доступними гумові жіночі презервативи, а з 1992 р. — поліуретанові. У 2000 діафрагми та ковпачки почали виробляти із силікону. Ефективність цих засобів — 95/79%.

Останніми роками активно досліджують нові речовини для виробництва презервативів, зокрема, біосумісний силікон (Origami condom®), гідрогель, нітрил (FC2).

Внутрішньоматкові контрацептиви (ВМК). Перший прототип ВМК було анонсовано у 1868 р., а вже у 1909 р. (dr. R. Richter) розроблено перший ВМК на основі шовку, у 1920 р. (E. Graefenberg) — срібла, у 1960 р. — пластику, у 1969 р. — міді, а у 1996 р. впроваджено гормонвмісну систему. У 1997 р. запропоновано мідний безкаркасний ВМК. Ефективність ВМК — 99%.

Методи гормональної контрацепції. Комбіновані пероральні контрацептиви (КОК). Перші аналоги цих препаратів існували ще 2000 років тому: все починалося зі споживання вербових пагонів, бджіл, серцевини рогів оленів тощо. Перший зареєстрований препарат КОК — Еновід (1960 р.). Дозування гормонів у перших КОК у 7–10 разів було вищим, ніж у сучасних препаратах. У 1981 р. на ринок було виведено трифазні КОК, у 1982 р. — двофазні. КОК приймають протягом 21 дня, після чого 7 днів триває перерва. Таким чином «імітується» природний менструальний цикл. На сьогодні є також препарати для безперервного застосування (Seasonale, Seasonique, Lybrel), в Україні наразі вони не зареєстровані. Ефективність КОК — 99/91%.

Читайте також: Гормональна контрацепція: покаЗАння та ПРОТИпоказання (рос.)

Протизаплідні таблетки прогестагенового ряду (ПТП). Їх розробляли з 1960 р., а у 1969 р. було впроваджено на ринку ПТП на основі хлормадинону ацетату, норетиндрону та норгестрелу. У 2002 р. зареєстровано препарат на основі дезогестрелу. Ефективність ПТП — 99/91%.

Невідкладна/екстрена контрацепція (НК/ЕК). Теж виникла у 1960 р., коли було виявлено, що разове застосування естрогенів у високих дозах після незахищеного статевого акту запобігає небажаній вагітності. У 1970 р. цей спосіб був заміщений методом Юзпе (застосування КОК у підвищених дозах). У 1976 р. виявили, що введення ВМК посткоїтально також є ефективним методом НК. У 1984 р. вперше зареєстровано препарат для НК із левоноргестрелом. На даний час такі препарати є золотим стандартом НК. У 2009 р. впроваджено препарати НК на основі уліпристалу ацетату. Ефективність НК — 99/65%.

Ін’єкційна контрацепція (ІК). Перші дослідження проведені у 1957–1958 рр. (Schering AG, Norigest; Upjohn, Depo-Provera). У 1974 р. як ІК було представлено на ринку препарат Депо-провера. У деяких країнах світу використовують також комбіновані ІК (щомісячна ін’єкція). Ефективність ІК — 99/94%.

Імплантати. Дослідження почалися у 1967 р., перший препарат (Norplant) було виведено на ринок у 1993 р., у 1999 р. — ще один (Implanon). У 2010 р. на заміну останньому запропоновано Nexplanon (на відміну від попередника, має іншу процедуру введення). Ефективність цих засобів — 99%.

Гормонвмісні вагінальні кільця. У 2009 р. було зареєстровано комбінований контрацептив NuvaRing. Наразі науковці працюють над створенням прогестагенових контрацептивів у цій лікарській формі. Ефективність аналогічна КОК.

Гормонвмісні пластирі. У 2003 р. було представлено на ринку перший такий пластир комбінованого складу (Ortho Evra). Тривають дослідження препаратів у лікарській формі гелю. Ефективність аналогічна КОК.

Читайте також: Протизаплідні таблетки для чоловіків (рос.)

Майбутнє контрацепції

Методи контрацепції для жінок.

1) Антипрогестагени (модулятори прогестеронових рецепторів). На фармацевтичному ринку зареєстровано препарати для ЕК із сполукою цього класу — уліпристалу ацетатом. Дослідження щодо засобів для системного застосування тривають.

2) Чіп плідності (Fertility Chip®). Пристрій розроблено Білом Гейтсом із науковцями США. Це мікрочіп, що імплантують під шкіру. Містить гормони, вивільнення яких контролюється дистанційно. Термін використання — 16 років.

Контрацептиви для чоловіків. Дослідження чоловічих ГК тривають півстоліття. Вивчають андрогени як самостійно, так і в поєднанні із прогестагенами, у різних лікарських формах (ін’єкції, препарати для перорального застосування, гелі, імпланти). Також вивчають негормональні методи чоловічої контрацепції, а саме: кероване зворотне інгібування сперми (reversible inhibition of sperm under guidance — RISUG); пристрій для блокування сім’явивідних проток (intra-vas device — IVD); сполуки, які блокують окремі білки (Eppin, JQ1, BRDT-specifi c inhibitors), що спричиняє тимчасову безплідність.

Вакцини для контрацепції розробляють із 1995 р. для чоловіків і для жінок. Протизаплідні вакцини (антитіла до сперми/яйцеклітини) протидіють заплідненню на кількох ділянках репродуктивного тракту (виробництво гамет, вихід гамет, функції гамет).

Отже, історія, сучасність та перспективи контрацепції свідчать про стрімкий розвиток цього напрямку та широку палітру методів і засобів. Попри те, кожен з наявних способів попередження небажаної вагітності має свої переваги і недоліки, тобто створення «ідеального контрацептива» десь попереду. А результати проведеного опитування майбутніх провізорів загалом демонструють досить низький рівень їхніх знань про контрацепцію та контрацептиви. Це свідчить, на жаль, про недостатню увагу до таких питань і брак достовірної інформації за необмеженого загалом обсягу інформації та широкого доступу до неї.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
Під час виконання дипломної роботи студенткою 5-го курсу фармацевтичного факультету ЛНМУ ім. Данила Галицького Соломією Жук (2019–2020 рр.) було проведено опитування молоді (68 студентів ІІІ–V курсів, середній вік — 21,3 року).

Ось результати:

  • 71% опитаних позитивно ставляться до контрацепції;
  • 56% вважають себе достатньо обізнаними у питаннях запобігання вагітності;
  • 40% довіряють лікарям з теми контрацепції, 28% — провізору, 25% — інтернету;
  • найбільш ефективними методами контрацепції визнано хірургічний (88% респондентів), ВМК (85%), бар’єрні засоби (79%) та ГК (78%);
  • найбільш безпечним означено бар’єрний метод (88%);
  • найбільш економічно вигідними обґрунтовано вважають ППС: МЛА (78%) та методи розпізнавання фертильності (82%);
  • щодо питання «Які саме засоби контрацепції представлені на вітчизняному фармацевтичному ринку?» добре відомими є презервативи чоловічі (100%), КОК (98%) та презервативи жіночі (96%). Маловідомими є ПТП (19%), шийкові ковпачки (18%) та гормонвмісні ВМК (12%);
  • знання молоді про безрецептурні контрацептиви теж не повні: 98% опитаних знають, що до таких належать презервативи чоловічі, 54% — презервативи жіночі, 47% — шийкові ковпачки, тоді як 69% помилково зараховують до цієї категорії ПТП, 47% — ІК, 40% — гормонвмісні ВМК

Катерина Дорикевич, доцент кафедри організації та економіки фармації Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького

“Фармацевт Практик” #10′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ