Статті

Міфи та правда про догляд за шкірою

12/08/2019

Здорову шкіру ми сприймаємо як належне, а коли з нею починаються негаразди, шукаємо в інтернеті, що робити. Втім, як відомо, у всесвітній мережі легко натрапити на недостовірну інформацію, забобони або міфи. Розглянемо кілька поширених тверджень про шкіру, деякі з яких відповідають дійсності, тоді як інші не мають наукового підґрунтя 

Шкіра постійно оновлюється

Так! Шкіра є динамічним бар’єром між організмом людини та навколишнім середовищем. Клітини епідермісу (зовнішнього шару шкіри) – кератиноцити – постійно діляться, після чого починають мігрувати на поверхню, де врешті решт відмирають та відшаровуються. Разом з лусочками шкіри з поверхні шкіри видаляються хімічні та біологічні забруднення. Шкіра дійсно є джерелом стовбурових клітин з великим потенціалом до поділу, чим активно користуються сучасні біотехнології.

Для здоров’я шкіри треба випивати по 2 л води на день

Міф! Кількість випитої вами води напряму не впливає на стан шкіри. Воду в шкіру постачає кров – судини пронизують внутрішній шар – дерму. Вода, яка потрапляє в епідерміс, може легко випаровуватися, особливо в сухому середовищі.

Вода необхідна для того, щоб підтримувати нормальний рівень зволоження шкіри, і якщо у вас значне зневоднення, шкіра дійсно виглядає тьмяною та нееластичною. Але в нормальних умовах кількість води в шкірі визначається не випитим об’ємом, а особливостями роботи внутрішніх органів людини – нирок, серця, судин. Немає якоїсь сталої цифри об’єму води, якого потребує організм. Все залежить від того, скільки води організм витрачає, тобто від фізичної активності, температури середовища, особливостей обміну речовин тощо. Очевидно, що в спеку або після фізичних навантажень треба пити більше, ніж сидячи вдома в комфортних умовах.

Стрес шкідливий для шкіри

Так! Стрес прийнято звинувачувати ледь не в усіх хворобах людства, але дійсно кілька проблем зі шкірою можуть виникати або загострюватися через психоемоційні фактори, ймовірно, через гормони стресу. Яскраві приклади: гніздова алопеція (alopecia areata) – автоімунне захворювання, при якому імунна система атакує волосяні цибулини людини, що веде до випадіння волос; псоріаз – захворювання, можливо, також автоімунної природи, для якого характерне утворення на шкірі сухих червоних елементів висипу (бляшок); атопічний дерматит – почервоніння та свербіж шкіри переважно алергічної природи. Звичайно, загострення шкірних хвороб – це останнє, про що “мріє” людина, яка переживає стрес.

Читайте також: Рекомендації пацієнтам з псоріазом щодо способу життя та харчування

Шоколад провокує акне

Міф! Acne vulgaris – вугрова хвороба, що розвивається переважно в підлітків, але може докучати і в 30, і в 40 років. Найчастіше вона розвивається в результаті гормональних впливів на жирові залози шкіри, діяльності мікроорганізмів та спроб імунної системи ці мікроорганізми знешкодити. Споживати у великій кількості солодке та жирне не корисно з багатьох причин, але акне тут ні до чого. Що стосується шоколаду, то чорні сорти в розумній кількості шкірі не зашкодять.

Читайте також: Як доглядати за шкірою рук та ніг взимку

Білі риски на нігтях – ознака дефіциту кальцію

Міф! Утворення нігтьової пластинки відбувається з зоні матриці, яка складається з епітеліальних клітин. У шипоподібному шарі цих клітин є оніхобласти – клітини, які перетворюються на рогові пластинки нігтя. При незначних травмах нігтьового матриксу (ми часто травмуємо пальці, навіть не помічаючи цього) пластинки можуть зміщуватися, утворюючи невеличкі порожнини, в які потрапляє повітря. Коли ніготь відростає, це виглядає як білі риски на нігтях. Кальцій справді важливий для міцності нігтів, зубів, кісток, але риски на нігтях не є ознакою його дефіциту.

subscribe

Сонячні промені – це добре

І правда, і міф! Сонячні промені можуть бути як корисними, так і небезпечними. Вони представляють собою суміш променів з різною довжиною хвилі. Частина з них, промені з довжиною хвилі, коротшою за видиму для нашого ока частину спектру, називаються ультрафіолетовими (УФ).

УФ-опромінення необхідне для того, щоб в шкірі синтезувався вітамін D. Якщо людина місяцями не буває на сонці, або живе близько до полюсів, де місяцями триває полярна ніч, вона потребує прийому препаратів вітаміну D. УФ-опромінення також використовується дерматологами для лікування деяких хвороб шкіри.

Однак, надлишкове УФ-опромінення може не тільки викликати опіки, а й пошкодити клітинну ДНК, що загрожує розвитком раку шкіри. Отже, для здорової людини перебування на сонці корисне в помірні кількості (без опіків!), а за наявності хвороб шкіри, імунної системи, серця або іншої хронічної патології  можливість та тривалість сонячних ванн слід обговорити з лікарем.

Читайте також: Коли сонце неграйливе: опіки


Доглядаючи за шкірою, керуйтесь здоровим глуздом та почуттям міри. Регулярно мийте шкіру, але не настільки затято, щоб позбавити її природного захисту від пересихання – тонкого шару шкірного сала. Якщо відчуваєте сухість шкіри, змащуйте її зволожуючими кремами: найефективнішими є засоби на жировій основі; людям з жирною шкірою, схильною до акне, рекомендовані зволожувальні засоби на водній основі. Якщо можливо – уникайте стресу, вживайте здорову їжу, пийте, коли відчуваєте спрагу. А ще – захищайтеся від сонячних променів – капелюхом, одягом, сонцезахисними кремами.

Джерело: Sara Brown. Seven myths and truths about healthy skin (2019)

Фото під заголовком by Icons8 team on Unsplash

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ