ЖизньСтатті

На шляху до 80-річчя

05/11/2012

Наступного року Медичний коледж Запорізького державного медичного університету відзначатиме особливу дату

 Сторінки історіїМедичний коледж Запорізького держав-ного медичного університету (МКЗДМУ) — вищий навчальний заклад І рівня акредитації — почав свою історію у 1933 р. як Запорізька транспортна фельдшерська школа Південної залізниці Народного комісаріату шляхів сполучення СРСР, яку було відкрито на базі залізничної лікарні станції Запоріжжя-1. Школа розміщувалася в невеликому пристосованому для занять будинку. До 1941 р. вона підготувала 538 медичних працівників середньої ланки. Плани щодо зведення нових приміщень фельдшерської школи зруйнувала війна. Але відразу після звільнення Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників навчальний заклад відновив свою роботу. У воєнні роки диплом фельдшера отримали 198 осіб.

У 1954 р. рішенням Ради Міністрів УРСР і наказом Міністерства охорони здоров’я УРСР фельдшерську школу було перейменовано в Запорізьке медичне учи-лище. У 1969–1978 рр. заклад проводив підготовку фахівців за двома напрям-ками — «Сестринська справа» та «Фармація», а з 1978 р. — тільки «Фармація». У 1978 р. запорізьке відділення Придніпровської залізниці безкоштовно передало училищу приміщення гуртожитку вагонного депо станції Запоріжжя-1. За сприяння відділення дороги та лікарняно-санітарної служби Придніпровської залізниці педагогічний колектив училища разом з учнями пере-обладнали будинок під навчальний корпус. У 1991 р. знову відкрилося відділення «Сестринська справа». Із 2006 р. училище було передано до Міністерства охорони здоров’я і стало називатися Державним вищим навчальним закладом «Запорізьке медичне училище». У 2010 р. його було реорганізовано в Медичний коледж Запорізького державного медичного університету. Так почалася нова сторінка історії навчального закладу.

День сьогоднішній

За 80 років у коледжі працювало і навчалося багато яскравих особистостей. Було підготовлено понад 10 тисяч молодших фахівців, чимало з яких продовжили навчання у вищих навчальних закладах і зробили вагомий внесок у розвиток фармації. Це, зокрема, К.Г. Стельмах, Г.Г. Литвиненко, І. Гринчук, В.В. Страшний та багато ін.

Із 2007 р. коледж очолює Наталія Тржецинська. Вона прийшла сюди працювати молодим викладачем ще у 1981 р. і пройшла всі ланки професійного зростання: голова циклової комісії, завідувач відді-лення, заступник директора з виховної роботи, заступник директора з навчальної роботи, а тепер — директор коледжу.

Наталія Тржецинська

За час керівництва Наталії Тржецинської у коледжі відбулися значні зміни: покращено і вдосконалено матеріально-технічну базу, обладнано нові аудиторії, вдоскона-лено науково-методичну базу, впроваджено систему кредитно-модульного навчання згідно з вимогами Болонського процесу, рейтингову систему оцінки навчально-педагогічної діяльності викладачів.

Навчально-виховний процес у медичному коледжі забезпечують 26 штатних викладачів, які беруть активну участь і в науково-дослідницькій роботі. Вимоги до якості підготовки фахівців постійно зростають, тому навчальний заклад піклується про вдос-коналення методів навчання. У коледжі впроваджено методи особисто орієнтовного нав-чання, кейс-технології для активізації самостійної роботи студентів, проводяться інтегровані та бінарні заняття, широко використовуються інтерактивні методи (мультимедійні презентації, навчальні відеофільми та ін.).

«Ми готуємо фармацевтів для роботи в аптеках, на аптечних складах, фармацевтичних заводах, фабриках, у контрольно-аналітичних лабораторіях тощо, — говорить Наталія Тржецинська. — Навчальну та виробничу практику студенти проходять у лабораторіях і кабінетах доклінічної практики, лікувально-профілактичних закладах, аптеках міста Запоріжжя, які є навчальними базами коледжу. Медичний коледж Запорізького державного медичного університету — це гарантія якості підготовки фахівця. Тому наші випускники працюють на різних фармацевтичних підприємствах в усіх регіонах України».

«Фармацевт Практик» #11′  2012

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ