ЖизньСтатті

Не допустити кризового сценарію

01/07/2014

У Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні відкрився симуляційний тренінговий центр

— Таких центрів в Україні лише чотири, — розповідає виконуючий обов’язки завідувача симуляційного тренінгового центру, лікар-акушер-гінеколог Андрій Загребельний. — У Вінниці, Івано-Франківську, Криму, а тепер і в Луцьку. До речі, у нас показники дитячої смертності одні з найнижчих у країні, і за останні роки не траплялося жодного випадку материнської смертності.

Центр запрацював у рамках українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері і дитини». Офіційне відкриття відбулося 2 серпня 2013 р. за участю Бориса Клімчука, голови Волинської обласної державної адміністрації, Ігоря Ващенюка, начальника Управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації, Григорія Ващиліна, генерального директора Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання, заслуже­ного лікаря України. Під час урочистостей із нагоди цієї події у режимі телеконференції з луцькими фахівцями спілкувався директор швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Белтрані.

У квітні 2013 р. завдяки українсько-швейцарській програмі «Здоров’я матері та дитини» та за підтримки Швейцарської Конфедерації було придбано обладнання (симулятори матері та дитини SimMom і SimNewB виробництва норвезької компанії Laerdal) для створення симуляційного тренінгового центру на Волині на загальну суму 850 тис. грн. Головна мета проекту — покра­щити якість, ефективність і доступність послуг з охорони здоров’я матері та дитини.

У симуляційних центрах можна буде відпрацьовувати дії медиків під час ускладнень у пологах на спеціальних манекенах. Такі тренування також дозволять зробити чіткішою взаємодію між усіма фахівцями, які надають допомогу породіллям і новонародженим, і в цілому матимуть позитивний вплив на результат спільної роботи.

За словами Андрія Загребельного, сьогодні у країнах Єв­ропи навчання у симуляційних центрах розцінюється як важлива складова професійної підготовки медичних фахівців. Натомість для України такі тренінгові центри — нова високотехнологічна платформа навчання медперсоналу. Вона полягає в тому, щоб спеціалісти відпрацьовували практичні навички надання медичної допомоги на симуляційних манекенах. Обладнання центру — це манекени матері, яка народжує дитину, та новонародженого, який імітує різні небезпечні стани. Симулятори комп’ютеризовані і дозволяють програмувати потрібні сценарії поведінки у типових проблемних ситуаціях, до яких мають бути готовими лікарі.

Отже, навчання, яке відбуватиметься в центрі, дозволить мінімізувати кількість лікарських помилок.

Підготувала Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #11′ 2013

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ