СтаттіТруенти

Не ліками єдиними славляться фармацевти

29/03/2021

Відома на весь світ Coca-Cola почала свій шлях з аптеки! Спочатку її сприймали, як ліки, що рятують від пристрасті до морфію, потім як засіб від депресії, неврастенії та розладів травлення. 29 березня 1886 року вважають днем створення всесвітньо відомого напою

Винахід напою Coca-Cola належить американським фармацевтам Джону Пембертону і Віллісу Вінеблу, а його популярності сприяли їхній бухгалтер Френк Робінсон та аптекар Асі Гріггс. Джозеф Джейкобс першим почав продавати цей напій як ліки.

Отримавши поранення на війні, Джон Пембертон, як і багато ветеранів після повернення з фронту, пристрастився до морфію як знеболювального. У пошуках ліків від цієї залежності доктор експериментував з витяжками та винами на основі листя коки. В 1880 р. він створив власний напій «Французьке вино Пембертона», призначене для «вчених, поетів, богословів, юристів, лікарів та всіх інших, хто відчуває велике розумове напруження». Напій Памбертона досить швидко став популярним, заживши слави як ефективний лікарський засіб від депресії, наркоманії, алкоголізму та неврастенії. Перші порції чудодійного препарату продавали в аптеці «Джейкобс» по 5 центів за склянку.

Проте у 1886 р. у штаті Джорджія було прийнято закон, що обмежував вживання алкоголю, і це змусило Джона Пембертона зайнятись розробкою безалкогольного варіанта свого напою. Експерименти шляхом проб і помилок виявились малоефективними і Пембертон звернувся по допомогу до аптекаря Вілліса Вінебла, щоб удосконалити рецепт. Найкращі результати були отримані шляхом змішування сиропу на основі листя коки і горіхів кола з газованою водою.

Назву придумав друг і партнер Джона — Френк Робінсон, який умів каліграфічно писати; він і написав слова «Coca-Cola» гарними фігурними літерами. Логотип вперше з’явився у газетному оголошенні 16 червня 1887 р. і з тих пір практично не змінився.

Хоча назва напою прямо вказувала на основні її компоненти, згодом компанії Coca-Cola довелось заперечувати наявність кокаїну в напої, стверджуючи, що назва просто гарно звучить і не більше.

Coca-Cola — повторення однорідних приголосних звуків задля підвищення інтонаційної виразності (алітерація) у назвах ліків була популярна у фармацевтів того часу

Френк Робінсон зайнявся рекламною кампанією з популяризації напою, який рекомендували як «тонік для мозку, що лікує головний біль, усуває втому і заспокоює нерви». За перший рік було продано 95 л Coca-Cola, за другий — майже 4000 л.

Після смерті Пембертона його спадкоємці за невелику суму продали формулу Coca-Cola місцевому аптекарю Асі Гріггсу, який через три роки завдяки агресивному маркетингу зумів заробити мільйонні статки.

Останніми роками все частіше виникає питання, чи безпечний напій для здоров’я. Шкоди, що завдають конкретно складники, вчені не виявили. Негативний вплив напою такий самий, як і у всіх газованих лимонадів.

І хоча безліч страшилок, що розповідають жахи про факти застосування Coca-Cola для очищення скла, унітазів, іржавих гвинтів, не доведені науково, все-таки бажано вживати напій розумно!

Оксана Михайлюк, провізор, викладач-методист Чортківського медичного фахового коледжу

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ