Статті

Не те, що вигідно, а те, що треба

19/03/2013

Тамара Романівна Сахненко — завідувачка підприємства «Новоград-Волинська центральна міськрайонна аптека № 217» (Житомирська обл.) — належить до тієї когорти керівників старого гарту, які в роботі дотепер мотивують себе одним-єдиним словом — «треба!». Очевидно, саме тому це фармацевтичне підприємство, всупереч стабільно складним економічним умовам і різним політичним потрясінням, надавало й надає всі види фармацевтичних послуг: роздрібний та оптовий відпуск лікарських засобів (ЛЗ), екстемпоральне виготовлення, забезпечення населення та лікарняно-профілактичних закладів наркотичними, психотропними засобами та прекурсорами, пільговий відпуск медикаментів, забезпечення сільського населення ліками через ФАПи 

Соціальна, але рентабельна. Поки що

Торговий зал базової аптеки і внутрішні приміщення дуже затишні, світлі й просторі. Кожен куточок площі використовується з користю. На стінах — фотографії з аптечних корпоративів і свят, знімки премійованих переможців внутрішньоаптечної атестації за показниками впровадження елементів Належної аптечної практики, фармацевтичної опіки та стандартів обслуговування населення. Цікаво, що кращих працівників обирає не керівництво, а колектив.

— Доля нашого комунального підприємства в усі часи складалася непросто, — мовить Тамара Романівна. — Нас хотіли то приєднати до когось, то відокремити, тож завжди доводилося виборювати й доводити своє право на існування. Але попри все, 2 грудня у тісному «сімейному колі» ми відзначили 30-й день народження аптеки, запросивши на урочистості лише своїх ветеранів-пенсіонерів.

За значний внесок у соціально-економічний, науковий і культурний розвиток України, багаторічну працю та активну громадську діяльність провізора вищої категорії, заслуженого працівника охорони здоров’я Тамару Сахненко відзначено орденом княгині Ольги III ступеня, орденами «Звягель», «За заслуги перед Новоградом-Волинським», «Знак пошани». Самі ж провізори «присвоїли» своєму керівникові ще одне звання — «Берегиня аптеки». Здається, воно зігріває серце жінки найбільше

ЦМРА № 217 — єдина в Житомирській області, що має вищу категорію акредитації. Комунальна фармація району — це 12 аптек (серед них — одна з аптечним виготов-ленням), 6 аптечних пунктів і 68 роздрібних точок реалізації при ФАПах. Це 110 працівників, серед яких — 23 провізори (7 із вищою кваліфікаційною категорією) та 56 фармацевтів. Семеро фармацевтів здобувають вищу освіту заочно.

У штаті базової аптеки працює лікар-консультант Валентина Єгорова, яка за потреби може виміряти тиск і температуру відвідувача, поділитися компетентними терапевтичними та дієтологічними пора-дами, надати першу невідкладну допо-могу. Також до лікаря із своїми проблемами звертаються й самі працівники аптеки.

У Європі рішення про відкриття нової аптеки на регіональному рівні приймається зібранням власників аптек або фармацевтичними асоціаціями. Основою для прийняття рішення є орієнтований на кількість населення аптечний стандарт: наприклад, у Франції та Бельгії у містах із населенням до 5 тисяч на одну аптеку має припадати 2 тисячі мешканців, із населенням 5–30 тисяч — 9 тисяч мешканців; у Португалії та Іспанії на одну аптеку має припадати не менше 6 тисяч мешканців

А ще ЦМРА № 217 єдина в області надає населенню всі існуючі на сьогодні види фармацевтичних послуг. Асортимент готових лікарських форм сягає 7 тисяч найменувань. Тут виготовляють препарати, які не випускає фармацевтична промисловість України, — більше 10 тисяч одиниць екстемпоральних ЛЗ на рік. Обсяги аптечного виготовлення поступово збільшуються, що дає змогу замінити дорогі аналоги закордонного виробництва та суттєво знизити наван-таження на бюджет.

Аптека забезпечує медикаментами лікарні, навчальні заклади, дитячі садки, підприємства, тобто установи, які мають у своїй структурі медичні пункти.

ЦМРА № 217 відпускає насе-ленню наркотичні, психотропні засоби та прекурсори. У телефонному режимі приймаються замовлення від окремих осіб; щоденно проводиться моніторинг тимчасово відсутніх ліків, які доставляються в аптеку впродовж 1–2 днів. Тяжкохворим і самотнім людям медика-менти доставляють додому безкош-товно. Також в аптечному закладі діє довідкова інформаційна служба: провізор-інформатор щоденно пові-домляє лікарів міста й району про наявні та нові ЛЗ, які щойно з’явилися на аптечних полицях.

Щомісячно аптека відпускає ліків за безкоштовними рецептами на суму 80 тис. грн. 3267 ветеранів війни і праці отримують ЛЗ із 10%-ною знижкою.

Гарантії лікарського забезпечення населення у селах перебувають під особ-ливою опікою керівника. Зав-дяки державницькому підходу Тамари Сахненко до проблеми медикаментозного забезпечення селян (робити не те, що вигідно, а те, що потрібно) ліки безперебійно доставляються до 75 сіл району власним аптечним транс-портом. Певна річ, цей напрямок роботи є збитковим, але підтримується за рахунок прибуткових міських структурних підрозділів аптеки.

Аптечні працівники час від часу проводять анкетування відвідувачів, чиї побажання та зауваження неодмінно враховуються у повсякденній роботі, адже гасло ЦМРА № 217 — «Бути аптекою, якій довіряють».

Чому б не скористатися європейським досвідом, який свідчить, що право відкрити аптеку має лише фармацевт? До того ж у багатьох країнах діє правило, згідно з яким один фармацевт може володіти тільки однією аптекою (Данія, Німеччина, Греція, Франція, Португалія, Іспанія)

Тут ніколи не скаржилися на брак відвідувачів чи відсутність рентабельності, що, з огляду на вищесказане, й так зрозуміло. Проте, на думку Тамари Романівни, ситуація на фармринку загалом свідчить про необхідність негайного прийняття рішень щодо захисту гарантій медикаментозного забезпе-чення населення, у тому числі сільського, та економічно обґрунто-ваної потреби міста в аптечних закладах. Свої міркування вона виклала в офіційному листі міському голові Новограда-Волинського та голові райдержадміністрації.

Через недосконалу законодавчу базу, без урахування економічної доцільності та й просто здорового глузду в невеликому райцентрі дозволили відкрити 24 роздрібних точки реалі-зації ЛЗ, на кожну з яких припадає менше 2 тисяч населення. Розмови про те, що це нормальна ринкова ситуа-ція, докорінно хибні, запевняє Тамара Сахненко, адже комерційні й комунальні структури перебувають у вкрай нерівних умовах. Це нездо-рова конкуренція, унаслідок якої єдина справді соціальна аптека № 217 може бути штучно доведена до збитковості.

Якщо хаос із відкриттям аптек триватиме й надалі, влада не впливатиме на якість медикаментозного забезпечення населення та лікарняно-профілактичних закладів і не зможе гарантувати людям надання всього спектра фармацевтичних послуг.

Якість гарантуємо

Ірина Семенюк, заступник завіду-вачки аптеки з контролю якості ЛЗ, уповноважена особа підприємства, запевняє, що всі внутрішні вироб-ничі й бізнес-процеси на фармацевтичному підприємстві стандартизовані, та демонструє акуратні теки документів. Це алгоритми дій, за якими проводиться вхідний контроль якості ЛЗ. Зокрема, алгоритм візуального конт-ролю без роз-криття упаковки — групова тара, вторинна та первинна упаковки, маркування, листок-вкладка, зовнішній вигляд перевіряються на цілісність, однорідність, наявність пошкоджень, якість пакувальних матеріалів, забезпечення належної герметичності закупорювальних матеріалів; із розкриттям первинної упаковки — якщо виникла підозра щодо якості ЛЗ. Також стандартизовано дії уповноваженої особи після отримання приписів територіальної Держлікслужби щодо вилучення з обігу неякісних чи субстандартних ЛЗ.

Якість препаратів безпосередньо залежить від умов зберігання в аптечному закладі. Відтак, у ЦМРА № 127 ЛЗ зберігаються в 10 окремих матеріальних кімнатах (11-а матеріальна кімната виділена для зберігання деззасобів) та у 21 холодильнику, налаштова-ному на температурні режими 2–8 °С та 8–15 °С. В окремому холодильнику зберігаються вакцини, які доставляються у поліклініку із дотриманням належних умов «холодового ланцюга». У матеріальних кімнатах працюють кондиціонери. Зберігання ЛЗ здійснюється відповідно до температурних режимів, фармакологічних груп, агрегатного стану, фізико-хімічних властивостей, способу вживання, токсичності, термінів придатності. Усі ЛЗ, незалежно від хімічних і фізичних властивостей, зберігаються в сухих приміщеннях, захищених від прямих сонячних променів, де підтримується абсолютна чистота, тому що пил завжди забруднений мікроорганізмами. Один раз на день здійснюється вологе прибирання з використанням деззасобу. Контролюються температура та вологість повітря на початку і наприкінці робочого дня. Термометри й гігрометри регулярно проходять метрологічну повірку. Така система контролю якості гарантує відвідувачам ефективність і безпеку ліків, придбаних в аптеці.

Вчитися кожного дня

— Таблетка як така нічого не оз-начає. Фармація — це знання про неї, тому ми повинні вчитися кожного дня, — не втомлюється наставляти своїх підлеглих Тамара Сахненко.

В аптеці вже багато років поспіль діє фармакотерапевтичний гурток. За фарма-цевтичну інформацію та лекційну роботу відповідає провізор Оксана Капало. Причому навчання в гуртку проводяться і для персоналу ЦМРА, і для лікарів різних спеціальностей, які працюють у лікарняно-профілактичних закладах міста та району.

Для аптекарів базової аптеки заняття в гуртку (із фармопіки, фармако-логії, організації та економіки фармації, презентація нових препаратів) відбуваються раз на тиждень. На відміну від презентацій медичних представників, тут не прив’язуються до конкретних фірм-виробників, тому персонал отримує справді об’єктивну й достовірну інформацію. Завідувачі аптечних закладів — структурних підрозділів із районів — навчаються у фармакотерапевтичному гуртку раз на місяць. Аби зайвий раз не відривати їх від роботи, заняття організовуються у день подання місячних звітів.

Щоби першостільники могли обслуговувати відвідувачів якісно і швидко, відділ інформації готує для них спе-ціальні каталоги-«шпаргалки» — переліки безрецептурних ЛЗ за фармакотерапевтичними групами: нестероїдні протизапальні препарати, аптечка матері та дитини, антидіарейні, сер-цеві засоби, для поліпшення мозкового кровообігу, вітаміни. Тут також зазначено торгову назву препарату, діючу речовину, лікарську форму, дозу, режим прийому відповідно до віку пацієнта. Окремий зшиток — ЛЗ для зниження артеріального тиску, які відпускаються зі знижкою, адже ЦМРА № 127 бере участь в антигіпертензивному пілотному проекті.

Заняття лікарів у фармакотерапевтичному гуртку відбуваються раз на квартал. «До кожного з них я готую повідомлення щодо ЛЗ — нових (експрес-інформація) і тих, які аптека має в асортименті. Подаю міжнародну непатентовану назву препарату й різні торгові марки за фармакотерапевтичними групами в різному ціновому діапазоні відповідно до спеціалізації лі-карів — терапевтів, гінекологів, педіатрів, — пояснює особливості своєї роботи Ок-сана Ка-пало. — Відтак, лікарі можуть призначати своїм пацієнтам медикаменти від найдешевших до найдорожчих, беручи до уваги необхідну дозу, побічну дію, взаємодію з іншими ліками. Також акцентуємо на тих ЛЗ, які тепер призначаються рідше».

У форматі діалогу провізор-інформатор завжди намагається з’ясувати причину незастосування того чи іншого препарату: про нього забули чи дія недостатньо ефективна.

Залежно від теми обговорення на засідання лікарів однієї спеціальності запрошується фахівець іншої. Наприклад, до педіатрів — лікар-інфекціоніст, якщо мова йде про дитячі інфекційні захворю-вання. Так лікарі отримують всебічні кваліфіковані відповіді на свої запитання — від колеги і фармацевтич-ного працівника. Кожен лікар — учасник засідання фармакотерапевтичного гуртка — отримує папку з тематич-ними матеріалами та журналом «Здорово®», передплатником якого аптека № 217 є вже багато років.

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #03′  2013

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ