Статті

Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка п’ята: «У Золотої змії»

Статті

Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка п’ята: «У Золотої змії»

02/06/2018

Аптека «У Золотої змії» (U Zlatého Hada) розташована у самому центрі Праги, недалеко від Національного театру, безпосередньо в будинку на Національному проспекті (Národní, 9/35). Причому символ фармації у вигляді змії міститься не тільки у назві аптеки, він також представлений у власному гербі на фасаді та в аксесуарах інтер’єру. Зовні досить непримітна аптека приховує надзвичайно цікаві раритети, зокрема, дерев’яні аптечні меблі датовані 1832 р., що навіть старше самої будівлі

«Звичайно, нам було шкода знищувати сучасною перебудовою обвітшале приміщення аптеки «У Золотої змії» в Празі. І ми довели, що можемо цінувати історичну спадщину», — підкреслив технічний директор аптечної мережі Далібор Король

Вже засклений на сучасний лад вхід в аптеку дає змогу подивитися, який вона має збережений старовинний інтер’єр.

Як це можливо?

Якщо фармацевтична діяльність процвітала, звичайно, що аптеки поступово переміщалися в кращі місця. А дерев’яні меблі, що, як правило, були зроблені на замовлення кваліфікованими різьбярами, зазвичай переїжджали з власником.

Спочатку меблі були виготовлені для приміщень на розі вул. Залізна та Шкіряна. Вони були зроблені з горіхового дерева, та їхні деталі, дерев’яна імітація шкіряних ременів з боків шаф і красиві накладні елементи на нижніх панелях вартують уваги.

Простір увінчується античними годинниками у ніші, на яких розміщена змія. Накладна стійка лічильника зображує змія Асклепіона на п’ятій годині, а також символ медицини — в колі обертається змія.

Ця змія, яка їсть кінець свого хвоста, відома як уроборос — символ живої енергії та принцип нескінченного циклу життя. Вражаюче не тільки для аптеки…

Уробо́рос, оробо́рос (від грец. ουρά — хвіст і грец. βορά — їжа, харч) — буквально, «той, що пожирає (свій) хвіст» — міфологічний світовий змій, що обвиває кільцем Землю, схопивши себе за хвіст. Вважався символом нескінченного відродження, одним із перших символів нескінченності в історії людства

Сучасність

Будинок аптеки «У Золотої змії» переніс у минулому невдалу реконструкцію. Зовсім випадково вдалося знайти фотографію із зображенням аптеки після реконструкції у 1937 р. Її чудова засклена вітрина була виготовлена за проектом архітектора Франтішка Ройта та згодом замінена.

Після введення аптеки домережи аптек «Доктор Макс» було прийнято рішення про її збереження як історичного пам’ятника і перебудову в первісну форму.

Таким чином, було розширено простір аптеки, добавлено репліки історичних меблів та історичних форм, а її фасад отримав первісний вигляд, знищений «ремонтом» у 80-х роках минулого століття. Реконструкцію доручили професіоналу в цій галузі, архітектору Міхалю Флашару.

Сьогоднішні власники аптеки пишаються тим, що вона має чи не найстаріше аптечне торговельне обладнання в Центральній Європі, і запрошують всіх помилуватися збереженою минувшиною, завітавши в аптеку «У Золотої змії».

Текст і фото: Руслан Редькин

“Фармацевт Практик” #5′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ