Статті

Оптоволоконна ручка допоможе зазирнути в мозок дітей з нездатністю до навчання

20/06/2013

Вчені з університету Вашингтона розробили інтерфейсний комп’ютерний пристрій, який допомагає зазирнути в мозок дітей з нездатністю до навчання коли вони читають або пишуть.

Пристрій і дослідження його використання у вивченні мозкових патернів дітей були представлені 18 червня на зустрічі Організації розмітки людського мозку в Сіетлі.

Дослідник Томас Льюїс повідомив: «Вчені потребували інструмент, який би дозволив їм бачити в реальному часі що людина пише, поки відбувається сканування мозку. Ми вже знаємо, що оптоволокно може бути придатним для цього інструментом. Питання було лише у тому, як його використовувати, щоб відстежувати процес письма”.

Щоб створити необхідну систему Льюїс разом з інженерами Фредеріком Рейцем і Келвіном Ву вставили в кулькову ручку два оптичних волокна і з’єднали зі світлонепроникною коробкою в суміжній кімнаті, де ведеться запис рухів ручки. Також дослідники створили просту дерев’яну квадратну підкладку для утримання листка паперу з надрукованими на ній градієнтами кольору. Ручка і підкладка дозволяють вченим вести запис письма під час здійснення функціональної магнітно-резонансної томографії, одночасно оцінюючи поведінку і функцію мозку.

Раніше винахідники вже робили схожі пристрої, але їх вартість була вдесятеро вищою. Новий винахід коштує близько ста доларів США.

Розуміння кореляції фізичних патернів з патернами дитячого мозку може допомогти вченим зрозуміти залучені нервові зв’язки.

За матеріалами “UW Today”, University of Washington

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ