Статті

Пам’ятати минуле

14/07/2014

Ужгородський провізор Неля Ковалик, яка понад 20 років очолювала відділ фармацевтичної інформації Закарпатського аптечного управління, завжди цікавилася історією аптекарства на Закарпатті і створення аптек, відомими аптекарськими династіями, життєвими стежками ветеранів фармації, розпитувала колег про навчання, наставників, перші кроки у професії та занотовувала їхні спогади. Неля Петрівна поділилася з нами деякими з них

Наталія  Мірошниченко

Наталія
Мірошниченко

Наталія Давидівна Мірошниченко, на жаль, вже покійна, приїхала до Ужгорода після закінчення Дніпропетровського фармацевтичного інституту. Вона протягом 50 років (із 1946 р.) працювала в обласному центрі на різних фармацевтичних посадах, була одним із перших керівників обласного аптечного складу. Наталія Давидівна розповідала, як після війни новостворене аптекоуправління почало організовувати в Ужгороді централізоване постачання лікарських засобів у закарпатські аптеки.

Перші облаштовані приміщення для аптечного складу влада виділила в центрі Ужгорода, у колишніх приватних крамницях, а також у ритуальному будинку синагоги, що по вулиці Жупанатській.

В область надходили найнеобхідніші медикаменти та засоби санітарії і гігієни. У великих кількостях доводилося завозити сірчану мазь (у краї ширилася епідемія свербця), дуст, гіпс, вату, мінеральні води «Боржомі», «Миргородська».

Фармацевти все це самотужки розвантажували на ужгородському залізничному вокзалі і перевозили на аптечні склади. До речі, в автопарку аптекоуправління, крім іншого, були трофейна вантажівка «Шевроле» і… коні. Часто ліки в контейнерах надходили і на Мукачівську вузькоколійку. Тоді знову ж таки своїми силами їх доводилося доправляти на ужгородські аптечні склади.

Так поступово налагоджувалася робота обласного аптечного складу, його постачальницька діяльність, тобто те, що ми нині називаємо дистрибуцією. А в нові аптеки, які відкривалися в повоєнному Закарпатті, приїжджали працювати молоді фахівці, здебільшого зі Львова і східних областей України.

У 1966 р. до аптеки № 20 села Велика Добронь після закінчення фармацевтичного факультету Львівського медичного інституту приїхав працювати Юлій Адальбертович Бублак, висококваліфікований провізор, добра й небайдужа людина. У 80-х він завідував обласною контрольно-аналітичною лабораторією, а потім працював провізором в аптеці смт Перечин. Він залишив спогади про Аладара Філея, який у 1939 р. відкрив аптеку в селі Велика Добронь. Аладар Філей здобув фахову освіту у Празькому університеті, отримав звання магістра фармації й аптечну ліцензію. У 1945 р. радянська влада націоналізувала його приватну аптеку, не виплативши жодної компенсації. Однак Філей залишився в закладі і керував ним аж до виходу на пенсію. Потому він також міг продовжувати працювати в аптеці на посаді провізора, але відмовився, позаяк новий завідувач мав лише освіту помічника провізора — фармацевта.

Нині фармація розвивається настільки бурхливо, ставлячи перед нами безліч нових щоденних завдань, які потребують негайного вирішення, що ніколи бодай на хвилину спинитися, перевести подих, замислитися над швидкоплинністю життя і пригадати колишнє. Хоча всім добре відомий вислів: «Без знання минулого немає майбутнього»

Коли до аптеки приїхав Юлій Бублак, також провізор, пан Філей сказав: «Якщо я можу допомогти вам, колего, то прийшов би в аптеку хоча б на місяць». І він прийшов. Це був фахівець високого класу, який досконало знався на фармакології, технології виготовлення ліків, фармацевтичному аналізі, вільно володів кількома мовами.

Untitled-1

Закарпатське обласне виробниче об’єднання «Фармація»

Закарпатське обласне виробниче
об’єднання «Фармація»

Аладар Філей розповідав, що раніше в аптеці було небагато готових лікарських засобів, їх переважно виготовляли фармацевти, що цікаво, у присутності пацієнтів-замовників. Так розпочинався лікувальний процес, з’являлося порозуміння між провізором і хворим, те, що сьогодні називають фармацевтичною опікою.

Постачальницька аптечна база знаходилася у Будапешті. Якщо були потрібні якісь ліки, телефонували з сільської пошти. Не мало значення — дешеві препарати чи дорогі, одна упаковка чи більше, — наступного дня вони вже були в аптеці.

За словами пана Філея, раз на рік аптечні заклади перевіряла виїзна інспекція. Робила вона це дуже ретельно й вимогливо, якщо виявляла порушення, штрафувала так, що власник більше ніколи не наважувався нехтувати законодавством, а інколи змушений був закрити свою аптеку.

Підготувала Лариса Дедишина

«Фармацевт Практик» #05′  2012

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ